BLOG

e-αποδείξεις και τελευταία ευκαιρία για επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις

Τις περισσότερες φορές, από τις εξαγγελίες μέχρι τα «πραγματικά» μέτρα, η απόσταση είναι … χαοτική!

Απόστολος Αλωνιάτης*

Εκπλήξεις μας περίμεναν στην εξειδίκευση των μέτρων που αφορούσαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσέχουμε τις λεπτομέρειες γιατί εκεί κρύβεται ο διάβολος. Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ότι ο λαός είναι σοφός και έχει πάντα δίκιο.
Θα ασχοληθούμε με την εξειδίκευση των εξαγγελιών σιγά σιγά. Θα προχωρήσουμε στην ανάλυση τους προσεκτικά, βάσει των λεπτομερειών που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών και βέβαια όταν θα μπουν σε νομοθέτηση, ώστε να δούμε και τις άλλες λεπτομέρειες που θα κρύβουν τα σχέδια νόμου.

e– αποδείξεις
Ένα ακόμη μέτρο, που εξαγγέλθηκε, ήταν αυτό του διαφορετικού βάρους των e-αποδείξεων.
Το μέτρο συζητιόταν εδώ και αρκετά χρόνια, μιας και δεν μπορούσε η Διοίκηση να «πιάσει» τη φοροδιαφυγή, όπως έλεγε, σε συγκεκριμένους κλάδους. Ποτέ όμως δεν είχε νομοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Η εξαγγελία, όπως εξειδικεύτηκε από τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, έχει δύο σκέλη.

Έκπτωση εισοδήματος
Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι οι εξής:
1. Δικηγόροι
2. Αρχιτέκτονες
3. Ιδιωτικοί ερευνητές
4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
7. Ξυλουργοί
8. Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων
9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
Ταξιτζήδες
11. Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)
12. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
13. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
14. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης
15. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
16. Φωτογράφοι
17. Εργολάβοι σκυροδέματος

Ποιες θα μετρούν διπλά
Πέρα από την αφαίρεση από το εισόδημα, μέχρι τις 5.000 ευρώ, κάποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλές, και στον υπολογισμό του 30%, που είναι υποχρεωμένοι να καλύπτου κάθε χρόνο όσοι έχουν εισόδημα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικό εισόδημα, εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα και ενοίκια, για να μη έχουν πρόστιμο 22%.

Προσοχή: Θα επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, ώστε να το εμπεδώσουμε όλοι, ότι από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από 1.1.2020, δεν υπάρχει σύνδεση του αφορολογήτου με την εξόφληση αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών με e-αποδείξεις.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υπολογίζονται στο διπλάσιο θα αφορούν, ειδικότερα, έξοδα για παροχή υπηρεσιών από:
– ιατρούς
– οδοντιάτρους
– ορθοδοντικούς
– κτηνιάτρους
– διαγνωστικά κέντρα (εξετάσεις και λοιπές διαδικασίες διάγνωσης)
Για παράδειγμα, η αμοιβή 100 ευρώ σε γιατρό λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εάν πληρωθεί με κάρτα, θα υπολογίζεται ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.
Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Ερωτήματα
Είπαμε ότι η σχετική εξειδίκευση θα γίνει όταν κατατεθεί ο νόμος για ψήφιση στη Βουλή. Θα θέλαμε όμως να εκφράσουμε μία από τις πολλές απορίες που έχουμε.
Τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν υποχρέωση αγοράς με ηλεκτρονικό τρόπο αποδείξεων;
Να θυμίσουμε ότι, βάσει νόμου, από το φορολογικό έτος 2020 και εφεξής, ομάδες φορολογούμενων απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στην εν λόγω εξαίρεση είναι τα ακόλουθα:
– Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31-12-1950.
– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (για το φορολογικό έτος 2020 όσοι γεννήθηκαν από την 1-1-2002 και έπειτα).
– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο Π.Δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 664/1977.
– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του άρθρου 29 του ν.4659/2020 [(πρώην Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)].
– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
– Οι φυλακισμένοι.
Το ερώτημα που θέτουμε λοιπόν προς το οικονομικό επιτελείο είναι αν οι συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, όσοι βέβαια από αυτούς μπορούν να αγοράζουν με κάρτες, θα έχουν το δικαίωμα να εκπίπτουν το ποσό έως 5.000 ευρώ;
Το σημειώνουμε από τώρα για να μην ξεχαστεί στο σχέδιο νόμου.

Φορολοταρία
Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (φορολοταρία) προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική ενισχύοντας περαιτέρω και τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.
Σήμερα, με το ισχύον καθεστώς, σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό που εξετάζεται είναι:
– Να δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
– Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
– Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα να κλιμακώνονται και να φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.
– Επιπλέον τα Χριστούγεννα να υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

600 ευρώ το εξάμηνο και όχι τον μήνα – Άνθρακές ο… θησαυρός του «πρώτου ένσημου»
Σε ό,τι αφορά το μέτρο για το «πρώτο ένσημο», θα πρέπει αν επισημάνουμε ότι, αλλιώς ακούστηκε στις αρχικές εξαγγελίες και αλλιώς ήταν τελικά.
Γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας, στην παρουσίαση των μέτρων:
«- Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.»
Έτσι ειπώθηκε, έτσι το γράψαμε. Τελικά όμως η εξαγγελία αφορούσε 600 ευρώ επιδότηση για όλο το εξάμηνο. Εξακόσια ευρώ στον εργαζόμενο, θεωρητικά από 100 ευρώ το μήνα, και 100 ευρώ στον εργοδότη.
Έτσι οι νέοι από 18-29 ετών που θα προσληφθούν θα λάβουν 670 ευρώ καθαρά αντί 570 για έξι μήνες και μάλλον σε δυο δόσεις από 300 ευρώ η κάθε μια.
Αντίστοιχα, για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή από 50 ευρώ στον εργαζόμενο και στον εργοδότη για έξι μήνες.
Βέβαια, μπορεί το τελευταίο να μην ισχύσει ποτέ με μια απλή αναφορά, δηλαδή ο νόμος να αναφέρει ότι πρέπει η πρόσληψη να γίνει με πλήρη απασχόληση. Άρα όσοι νέοι θα δουλεύουν με μερική απασχόληση δεν θα λάβουν τη συγκεκριμένη επιδότηση.

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες οφειλές*

Αναρρώνουν και οι … δόσεις από την πανδημία
Τελευταία ευκαιρία έχουν οι φορολογούμενοι να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους σε 100 και 120 δόσεις που έχασαν εξαιτίας της πανδημίας.
Μετά τις σχετικές αποφάσεις, όσοι την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο 2021, έχασαν τις ρυθμίσεις τους, όπως αυτή των 100 ή των 120 δόσεων, θα μπορούν να τις αναβιώνουν με όλα τα ευεργετήματα και χωρίς προσαυξήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις. Για την αναβίωση της ρύθμισης αρκεί απλά η καταβολή 2 δόσεων, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, έως τις 30.9.2021. Όσες δόσεις το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Ποιοι επανεντάσσονται
i. Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, να έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
ii. Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:
α. είτε η σύμβαση εργασίας τους να ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19,
β. είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,
γ. είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,
δ. είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,
ε. είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις
Οι οφειλέτες που θα περάσουν ξανά την πόρτα των παλιών ρυθμίσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:
– Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
– Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
– Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:
– Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
– Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
– Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
– Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

________________________
* 1. Μέχρι 30/9: Αίτηση για επανένταξη σε Ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων –  myBusinessSupport: Άνοιξε για επανένταξη των πληγέντων στις ρυθμίσεις 100 & 120 δόσεων

Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015, των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 και του ν. 4469/2017, που απωλέσθηκαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1.3.2020 έως και 31.7.2021
Α)
«1. Οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, σύμφωνα με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), την από 30.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86), την από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), και τον ν. 4690/2020, οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με: α) τα άρθρα 1 έως 17 του ν. 4321/2015 (Α’ 32), β) τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 (Α’ 73) και γ) τον ν. 4469/2017 (Α’ 62), δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
2.
Οφειλέτες που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, να έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:
βα) είτε η σύμβαση εργασίας τους να ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), το άρθρο 11 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) και το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 (Α’ 235),
ββ) είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, σύμφωνα με τα το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 και το άρθρο 13 της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020,
βγ) είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4690/2020, το άρθρο 123 του ν. 4714/2020 και το άρθρο 40 του ν.4778/2021 (Α’ 26),
βδ) είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19», σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020 (Α’ 104) και το άρθρο 27 του ν. 4772/2021 (Α’ 17),
βε) είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με: i) τα άρθρα 1 έως 17 του ν. 4321/2015, ii) τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 και iii) τον ν. 4469/2017 δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.». [άρθ. 291 του ν.4738/2020, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 76 του ν.4821/2021 (ΦΕΚ Α’ 134/31.7.2021)]:
Β. «2. Με το άρθρο 76 του ν. 4821/2021 (Α’ 134) αντικαταστάθηκε το άρθρο 291 του ν. 4738/2020 (Α’ 207) που ρυθμίζει την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015, των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 και του ν. 4469/2017. Σύμφωνα με τη νέα παρ. 1 του άρθρου 291 του ν. 4738/2020, δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις παρέχεται σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021. Η επανένταξη συντελείται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και εφόσον καταβληθεί η δόση μηνός Αυγούστου 2021 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Με την νέα παρ. 2 του άρθρου 291 του ν. 4738/2020 (Α’ 207) παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο ως άνω καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, σε ορισμένες κατηγορίες οφειλετών που με την προϊσχύουσα μορφή του άρθρου 291 του ν. 4738/2020 δεν υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων αυτού.». [ παρ. 2 της εγκυκλίου Ε.2167/16.8.2021 «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 84, 108 και 119 του ν.4821/31.7.2021 (Α’ 134) «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»]

2. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 68 του Ν.4821/2021 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης – Τροποποίηση του άρθρου 33 του Ν.4756/2020 

Εγκύκλιος ΚΕΑΟ 52/23.9.2021 (Αρ. Πρωτ.: 367514/23.9.2021) 

Σχετ.: Η αριθ. 51/8.12.2020 και 54/28.12.2020 εγκύκλιοι.
Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν.4821/2021 (ΦΕΚ 134/Α’/31.7.2021) «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους:
Όπως είναι γνωστό με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν.4756/2020 όπως ίσχυσε, δόθηκε η δυνατότητα σε οφειλέτες πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού να επανενταχθούν στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που είχε απολεσθεί από τον Ιούνιο 2020 μέχρι τον Οκτώβριο 2020, υπό την προϋπόθεση καταβολής της δόσης του 11/2020 μέχρι 31/12/2020.
Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορηγείται σε οφειλέτες πληγέντες εργοδότες, αυτοπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθώς και σε οφειλέτες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, με αναστολή σύμβασης εργασίας την περίοδο από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανένταξη στη ρύθμιση συνιστούν:
– η απώλεια της ρύθμισης να επήλθε το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και
– η καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πληρωθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.
Με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Ο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13
Ιούν 03
Ιούν 03

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

3 Ιουνίου @ 16:00 - 17:00