BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Ψηφιακό Πελατολόγιο ΑΑΔΕ – Διαχείριση πελατών για επιχειρήσεις με μηχανογραφημένα λογιστήρια

Νέες εφαρμογές πρόκειται να μπουν σε παραγωγική λειτουργία τον Ιανουάριο, ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Μία από αυτές είναι και το ψηφιακό πελατολόγιο, μια εξαγγελία που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια και ήλθε η ώρα να μπει σε εφαρμογή.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Οι κλάδοι που στο παρελθόν εφάρμοζαν τα πρόσθετα βιβλία είναι υποψήφιοι να εφαρμόσουν το Ψηφιακό Πελατολόγιο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί, το νομοθετικό πλαίσιο θα βγει μέχρι το τέλος του μήνα και η υποχρεωτική εφαρμογή του αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Προϊστορία
Με το ψηφιακό πελατολόγιο ουσιαστικά επανέρχονται, στη σύγχρονη ψηφιακή έκδοση τους, η διάταξη του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ – Π.Δ. 186/1992, που αφορούσε τα πρόσθετα βιβλία των επιχειρήσεων (στο άρθρο 10), που τα τηρούσαν μέχρι το 2012, που ο ΚΒΣ αντικαταστάθηκε με από τον ΚΦΑΣ, νόμο που κράτησε για δυο χρόνια μόνο 2013-2014 και αντικαταστάθηκε από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
Τα πρόσθετα βιβλία ήταν σε χειρόγραφη μορφή και μάλιστα ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων κ.λπ..
Με αυτόν τον τρόπο καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη θα έπρεπε να εκδοθεί και η απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Να θυμίσουμε ότι τα πρόσθετα βιβλία του άρθρου 10 ήταν θεωρημένα από την εφορία, δηλαδή για να τα χρησιμοποιήσει κανείς έπρεπε πρώτα να περάσει από την εφορία και να τα σημάνει, και για τους νέους αναγνώστες να τα περάσει από την ειδική μηχανή που έδινε ειδικό αριθμό στα έντυπα (Τιμολόγια, Δελτία Αποστολής, πρόσθετα βιβλία κλπ.) τρυπώντας τα.

Ψηφιακό Πελατολόγιο
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης πελατών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μηχανογραφημένα λογιστήρια. Στόχος του είναι να διευκολύνει την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων ERP ή άλλων λογιστικών- εμπορικών συστημάτων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο τεχνικών προδιαγραφών, με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να:
Αυτοματοποιήσουν τη Διαχείριση Πελατών: Μέσω της αποστολής, λήψης, ενημέρωσης και ακύρωσης εγγραφών πελατών, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις πληροφορίες των πελατών τους.
Εξασφαλίσουν Συμμόρφωση: Η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την υποβολή δεδομένων πελατών.

Σκοπός
Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και άμεση εικόνα για την κίνηση των πελατών ενός επαγγελματία και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα δεδομένα με τα στοιχεία για τις εισπράξεις που εμφανίζει ο φορολογούμενος στα ηλεκτρονικά βιβλία στο MyData της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που υπάρχουν απόκλιση, αυτό αποτελεί το καμπανάκι προς την ΑΑΔΕ ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να μπει στην λίστα των επιχειρήσεων που πρέπει να γίνει, σε πρώτη φάση, επιτόπιος έλεγχός και στην συνέχει, μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου, να εκτιμηθεί αν η επιχείρηση θα βγει σε έλεγχο.
Στο ψηφιακό πελατολόγιο οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους, τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη τους, τα στοιχεία της κάθε απόδειξης. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από την πλατφόρμα MyDATA να βλέπει τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

Ποιοι μπαίνουν σε πρώτη φάση
Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των συνεργείων επισκευής και συντήρησης, φανοποιείων, χώρων στάθμευσης, πλυντηρίων και επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μιας και δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετική απόφαση, από την τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου θα είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν αυτοκίνητα με την μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συστήματα αυτό-εξυπηρέτησης εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας, τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιπτώσεις παροχής εργασιών λίπανσης (αλλαγής λαδιών) και όσες επιχειρήσεις του κλάδου ασχολούνται με την τοποθέτηση εξαρτημάτων που δεν είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οχήματος, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πώληση και παράλληλα τοποθέτηση επί του οχήματος συστημάτων ήχου ή λοιπών εξαρτημάτων.
Τέλος στο ψηφιακό πελατολόγιο δεν θα καταγράφονται και εργασίες που αφορούν την παράδοση καινούριων οχημάτων στους πελάτες (π.χ. αποκήρωση).

Τι θα δηλώνουν οι εταιρείες
Οι εταιρείες θα δηλώνουν στην εφαρμογή τα εξής:

1. Τα συνεργεία οχημάτων
Τα συνεργεία οχημάτων, θα πρέπει να καταγράφουν κατά την είσοδο του οχήματος:
– Αριθμός Κυκλοφορίας Οχήματος
– Αριθμός Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
– Κατηγορία Οχήματος
– Εργοστάσιο Οχήματος
Κατά την έξοδο του αυτοκινήτου θα πρέπει να καταγράφεται, από μία λίστα που υπάρχει στο πρόγραμμα τι εργασία έχει γίνει επί του οχήματος, δηλαδή αν το όχημα μπήκε για απλό Έλεγχος/Εκτίμηση ζημιάς ή έγιναν σε αυτό εργασίες που είναι εγγεγραμμένες στο τιμοκατάλογο ή κατόπιν συμφωνίας, ενέργεια που πρέπει να συνοδεύεται και από το σχετικό παραστατικό. Καταγραφή πρέπει αν γίνει και στην δωρεάν υπηρεσία (π.χ. οχήματα μέσα στην εγγύηση)

2. Εταιρίες ενοικίαση οχημάτων
Οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων θα δηλώνουν στην πλατφόρμα για κάθε όχημα τα εξής:
– Αριθμό Κυκλοφορίας Οχήματος
– Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
– Κατηγορία Οχήματος
– Εργοστάσιο Οχήματος
– Σκοπός Κίνησης Οχήματος (Ενοικίαση, Επισκευή, Ιδιόχρηση, Δωρεάν Υπηρεσία, Λοιπά)
– Περιγραφή Σκοπού Διακίνησης
– Διαφορετικός Τόπος Παραλαβής Οχήματος
– Τόπος Παραλαβής Οχήματος
Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις η καταγραφή θα γίνεται με την έξοδο του οχήματος, σε αντίθεση με τις λοιπές περιπτώσεις χρήσης του ψηφιακού πελατολογίου, που καταγράφουν το όχημα κατά την είσοδο του στην επιχείρηση.

3. Πάρκινγκ / Πλυντήρια Οχημάτων
Ο χρήστης κατά την εισαγωγή του οχήματος καλείται να συμπληρώσει τα κάτωθι πεδία:
α) Αριθμό Κυκλοφορίας Οχήματος
β) Ημερομηνία και ώρα Εισόδου
Κατά την ολοκλήρωση της παρεχόμενης υπηρεσίας επιλέγεται ένα από τα ακόλουθα δεδομένα από την αναπτυσσόμενη λίστα:
α) Υπηρεσία βάσει τιμοκαταλόγου
β) Υπηρεσία κατόπιν συμφωνίας
γ) Δωρεάν υπηρεσία
δ) Λοιπά (ελεύθερο κείμενο)
Στην περίπτωση ενοικίασης χώρου στάθμευσης με διαρκή μίσθωση καταχωρούνται στην ενότητα «Διαρκής Παροχή Υπηρεσίας» για το εν λόγω όχημα, τα πεδία:
α) Ημερομηνία έναρξης παρεχόμενης υπηρεσίας
β) Ημερομηνία λήξης παρεχόμενης υπηρεσίας.

Νομοθετικό πλαίσιο
Νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Υπάρχει όμως η τεχνική ανάλυση «Ψηφιακό Πελατολόγιο ΑΑΔΕ: Τεχνική περιγραφή διεπαφών REST API για διαβίβαση & λήψη δεδομένων για χρήστες ERP» που έχει αναρτηθεί στο site της ΑΑΔΕ.

Εικόνες από το μέλλον;
Όπως αναλύσαμε, οι πρώτοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το ψηφιακό πελατολόγιο είναι οι επαγγελματίες στο τομέα της παροχής υπηρεσιών σε οχήματα.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι επαγγελματίες στον κλάδο των εκδηλώσεων σε κτήματα, αίθουσες καθώς και εταιρείες catering και διοργάνωσης.
Θα θέλετε όμως να παραθέσουμε «εικόνες από το μέλλον» της εφαρμογής που ψηφιακού πελατολογίου.
Παραθέτουμε λοιπόν την παράγραφο 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ, που αφορά τις επιχειρήσεις που ήταν υπόχρεές για την χρήση των πρόσθετων βιβλίων μέχρι το 2012.
Απλά για να θυμίσουμε οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι, ποιες επιχειρήσεις θα καλεστούν να εφαρμόσουν το «νέο» ψηφιακό πελατολόγιο.
5. Ο επιτηδευματίας της παραγράφου αυτής, ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή του από την τήρηση βιβλίων, τηρεί και τα ακόλουθα βιβλία, κατά περίπτωση:
α) ο εκμεταλλευτής οίκου ευγηρίας, ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένων διαμερισμάτων και οικιών, καθώς και ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ, τηρεί βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας), στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο του πελάτη, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία εκείνου καΤ εντολή του οποίου διαμένει ο πελάτης (ένοικος), την ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης του και τον αριθμό του δωματίου. Επιπλέον ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ καταχωρεί τον αριθμό των ατόμων που συνοδεύουν κάθε πελάτη, καθώς και τα είδος του κατασκηνωτικού και μεταφορικού μέσου. Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών “πακέτο” καταχωρεί και τις περιλαμβανόμενες στο “πακέτο” υπηρεσίες και αγαθά.
β) ο εκμεταλλευτής παιδικού σταθμού, εκπαιδευτηρίου, σχολής, φροντιστηρίου, εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών και κάθε άλλης φύσης επιχείρησης ή οργανισμού με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης, τηρεί και μητρώο μαθητών στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση των μαθητών που φοιτούν, τη χρονολογία έναρξης της φοίτησης, το ποσό που συμφωνείται, χωριστά, των διδάκτρων, των τροφείων, των μεταφορικών και των λοιπών δικαιωμάτων και τη χρονολογία διακοπής της φοίτησης,|
γ) ο εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου τηρεί:
γα) Βιβλίο ασθενών, με ιδιαίτερη μερίδα για κάθε ασθενή, στην οποία καταχωρεί τη χρονολογία εισόδου του ασθενή, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση αυτού, καθώς και τη χρονολογία εξόδου του, την κατηγορία της θέσης νοσηλείας του, το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, το είδος και την ποσότητα των φαρμάκων και λοιπών υλικών, εκτός των αναλωσίμων, που χορηγούνται και τον αύξοντα αριθμό της απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Σε περίπτωση αλλαγής της κατηγορίας θέσης καταχωρεί τη χρονολογία αυτής και την κατηγορία της νέας θέσης.
γβ) Βιβλίο μεριδολογίου για τους συνεργαζόμενους γιατρούς που παρέχουν ειδική περίθαλψη σε ασθενείς και αμείβονται από αυτούς. Το βιβλίο τηρείται σε μερίδες για κάθε γιατρό με αναγραφή της διεύθυνσής του, του Α.Φ.Μ. και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και όταν παρέχονται υπηρεσίες κατ’ εντολή και για λογαριασμό τρίτου, στο βιβλίο αναγράφεται ακόμη το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και ο Α.Φ.Μ. του τρίτου. Σε κάθε μερίδα καταχωρεί το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ασθενή που δέχεται την ειδική ιατρική περίθαλψη, τη χρονολογία παροχής της περίθαλψης και την κατηγορία της θέσης νοσηλείας του ασθενή. Επί ειδικής ιατρικής περίθαλψης του ασθενή από περισσότερους γιατρούς τα δεδομένα αυτά καταχωρούνται στις μερίδες όλων των γιατρών. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και από τα νοσοκομεία ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν και την τυχόν απαλλαγή τους από το φόρο εισοδήματος ή το φόρο προστιθέμενης αξίας.
δ) ο εκμεταλλευτής διαγνωστικού κέντρου τηρεί βιβλίο επίσκεψης ασθενών στο οποίο καταχωρεί για κάθε ασθενή το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνση του, τη χρονολογία της επίσκεψης και όταν εκδοθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών τον αριθμό αυτής,
ε) ο εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής ή γυμναστηρίου, τηρεί βιβλίο πελατών στο οποίο καταχωρεί για κάθε μία επίσκεψη, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το είδος της υπηρεσίας που του παρέχει, τη χρονολογία επίσκεψης του και όταν εκδοθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών τον αριθμό αυτής. Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρεί το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση του πελάτη, το συμφωνούμενο ποσό, τη χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας,
στ) ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών τηρεί για κάθε εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα βιβλίο εκπαιδευόμενων οδηγών, στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του εκπαιδευομένου, το ποσό της αμοιβής που συμφωνείται, τη χρονολογία και την ώρα έναρξης και λήξης κάθε μαθήματος. Ανάλογη υποχρέωση έχει και για την παράστασή του κατά την εξέταση των υποψήφιων οδηγών. Το βιβλίο τηρείται στο αυτοκίνητο ή στο μοτοποδήλατο ή στη μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή της εξέτασης.
ζ) ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, μηχανών και μηχανημάτων, όταν παραλαμβάνει στην επαγγελματική του εγκατάσταση αγαθά για επισκευή που δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης που προβλέπεται από τον Κώδικα αυτόν τηρεί βιβλίο ή δελτίο επισκευής αγαθών, στο οποίο καταχωρούνται με την παραλαβή των αγαθών η χρονολογία της παραλαβής, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα και η διεύθυνση του αποστολέα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών που παραλαμβάνονται,
η) ο εκμεταλλευτής ψυκτικών χώρων και χώρων αποθήκευσης αγαθών τρίτων:
ηα) εκδίδει διπλότυπο δελτίο εισαγωγής στο ψυγείο ή τίτλο αποθήκευσης, στο οποίο αναγράφει το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνση του αποθέτη, το είδος, την ποσότητα, τον τρόπο και τα σημεία συσκευασίας των αγαθών που αποθηκεύονται. Κατά την εξαγωγή εκδίδει δελτίο αποστολής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 11 του Κώδικα αυτού,
ηβ) τηρεί βιβλίο αποθήκευσης, σε μερίδες κατά αποθέτη, με αναγραφή της διεύθυνσης του και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Σε κάθε μερίδα καταχωρεί τα δεδομένα των δελτίων εισαγωγής και αποστολής, καθώς και τον αριθμό του παραστατικού εσόδων,
θ) Ο εκμεταλλευτής χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων τηρεί βιβλίο στάθμευσης, στο οποίο καταχωρεί για κάθε όχημα, τη χρονολογία και την ώρα της εισόδου και εξόδου, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας. Επί μηνιαίας ή διαρκούς μίσθωσης καταχωρείται ο αριθμός κυκλοφορίας, η χρονολογία έναρξης και λήξης της μίσθωσης και το ποσό που συμφωνείται,|
ι) Ο επιτηδευματίας που διατηρεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων τηρεί βιβλίο εισερχομένων, στο οποίο καταχωρεί για κάθε όχημα τη χρονολογία εισόδου και εξόδου, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατόχου, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το είδος του οχήματος. Κατ’ εξαίρεση, ο εκμεταλλευτής πλυντηρίου αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων δεν αναγράφει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του κατόχου.
Η καταχώρηση στο βιβλίο εισερχομένων γίνεται όταν το όχημα εισέλθει και σταθμεύσει στον κύριο χώρο του συνεργείου και αποχωρήσει ο οδηγός του ή αρχίσει η εργασία επισκευής.
Στην περίπτωση επισκευής για την οποία δεν λαμβάνεται αμοιβή, αναγράφεται, σε ειδική στήλη του βιβλίου αυτού, η ένδειξη «δωρεάν» και υπογράφει παραπλεύρως ο πελάτης.
Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν εφαρμόζονται για τα πλυντήρια που λειτουργούν με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα στοιχεία αξίας εκδίδονται αυτόματα κατά τη συναλλαγή μέσω κατάλληλης διασύνδεσης φορολογικού μηχανισμού εγκεκριμένου μοντέλου του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 A΄).
ια) Οι ιατροί και οι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες τηρούν βιβλίο επίσκεψης ασθενών στο οποίο καταχωρείται χωριστά για κάθε ασθενή το ονοματεπώνυμο αυτού, η χρονολογία επίσκεψης και η διεύθυνσή του.
ιβ) Ο πράκτορας κρατικών λαχείων τηρεί βιβλίο διάθεσης λαχείων, στο οποίο καταχωρεί, πριν από την έναρξη πώλησης των λαχείων κάθε κλήρωσης, τους αριθμούς των λαχείων που προορίζονται να πωληθούν λιανικώς από τον ίδιο.
ιγ) Ο επιτηδευματίας που διατηρεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης τηρεί βιβλίο εισερχομένων, στο οποίο καταχωρεί για κάθε σκάφος τη χρονολογία εισόδου και εξόδου, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατόχου, καθώς και τον αριθμό νηολόγησης του σκάφους και, εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το όνομα του σκάφους.
ιδ) Ο φυσιοθεραπευτής και οι ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα για τους πελάτες που τους επισκέπτονται στην επαγγελματική τους εγκατάσταση τηρούν βιβλίο πελατών, στο οποίο καταχωρούν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το είδος της υπηρεσίας που του παρέχουν, τη χρονολογία της επίσκεψης και όταν εκδοθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών τον αριθμό αυτής. Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρούν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση του πελάτη, το συμφωνούμενο ποσό, τη χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας. Ειδικά ο φυσιοθεραπευτής, καθώς και τα πρόσωπα των περιπτώσεων δ΄ και ια΄ που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο ή με ασφαλιστικά ταμεία (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε. κ.λπ.) και δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή κατά επίσκεψη από τους πελάτες ή ασθενείς ασφαλισμένους του Δημοσίου ή των ταμείων αυτών, μπορεί να μην καταχωρούν τα στοιχεία των πελατών αυτών ή των ασθενών στο βιβλίο πελατών ή επίσκεψης ασθενών.
ιε) Ο επιτηδευματίας που διατηρεί επιχείρηση πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, τροχόσπιτων, σκαφών αναψυχής, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου, τηρεί βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών, στο οποίο καταχωρεί για κάθε αγαθό που αγοράζει ή παραλαμβάνει από τρίτο για πώληση τη χρονολογία εισόδου και εξόδου, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατόχου και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το είδος του οχήματος.
ιστ) Ο εκμεταλλευτής χώρου στάθμευσης ή φύλαξης σκαφών θαλάσσης τηρεί βιβλίο στάθμευσης στο οποίο καταχωρεί για κάθε σκάφος την ημερομηνία εισόδου και εξόδου του Α.Φ.Μ. του κατόχου του, τον αριθμό νηολόγησης του σκάφους, και όταν δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός το όνομα του σκάφους. Επί μηνιαίας η διαρκούς μίσθωσης καταχωρείται ο αριθμός νηολόγησης του σκάφους, η χρονολογία έναρξης και λήξης της μίσθωσης και το ποσό που συμφωνείται.
ιζ) Ο εκμεταλλευτής αυτοκινούμενων μηχανημάτων έργων, τηρεί για κάθε μηχάνημα βιβλίο έργων, στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του εργοδότη, τη διεύθυνση ή τη θέση του έργου, το είδος του έργου, το ποσό της αμοιβής που συμφωνείται, τη χρονολογία έναρξης και λήξης του έργου.
Επί ωριαίας αμοιβής αναγράφεται κάθε φορά η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας.
ιη) Ο επιτηδευματίας που διατηρεί επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, τηρεί βιβλίο κίνησης οχημάτων, σε μερίδες ανά όχημα, στο οποίο καταχωρεί την κίνηση του κάθε οχήματος εκτός εγκατάστασης ανεξάρτητα από το σκοπό και ειδικότερα, την ώρα και την ημερομηνία αναχώρησης, την αιτιολογία, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του μισθωτή ή άλλου προσώπου, το συμφωνηθέν μίσθωμα, την ώρα και την ημερομηνία καθώς και τον τόπο επιστροφής.
ιθ) Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων, αγοράς ή πώλησης και ενοικίασης ακινήτων τηρεί βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο εντολών στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του εντολέα, τη χρονολογία της εντολής, το είδος, τη διεύθυνση και εφόσον δεν υπάρχει την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που αφορά η εντολή, καθώς και τη συμφωνούμενη αμοιβή. Επίσης με την ολοκλήρωση της εντολής καταχωρούνται η χρονολογία, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του αντισυμβαλλόμενου.”

Κάθε ομοιότητα των προσθετών βιβλίων του άρθρου 10 του Κώδικά Βιβλίων και Στοιχείων με το ψηφιακό πελατολόγιο είναι απλά συμπωματική.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Φεβρουαρίου 2025

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Τε 12

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/prosvasis/public_html/anazitisis/blog/wp-includes/functions.php on line 4558