BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Δηλώσεις για την αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ και κατηγορίας βιβλίων

Στα τέλη Ιανουαρίου οι επιχειρήσεις έχουν μια σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες καθορίζουν την εικόνα τους για όλο το φορολογικό έτος.

Απόστολος Αλωνιάτης* 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου
– Υποβολή δήλωσης μεταβολής μικρών επιχειρήσεων για τη μετάταξη στο απαλλασσόμενο καθεστώς του άρθ. 44 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.5144/2024) (Άρθρο 39 του παλαιού Κώδικα  του ΦΠΑ – 2259/2000).
– Υποβολή δήλωσης μεταβολής αγροτών, για την υποχρεωτική μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ή την προαιρετική μετάταξή τους στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.[παλαιό άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ – 2259/2000, νυν άρθρο 48((ν.5144/2024)].
– Υποβολή δήλωσης από τους υποκείμενους στο φόρο μεταπωλητές, για ένταξη στο ειδικό καθεστώς παραδόσεων αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας του άρθ. 45 του Κώδικα Φ.Π.Α. (νυν άρθρο 52 του νέου κώδικα – ν.5144/2024).
– Υποβολή ετήσιας συγκεντρωτικής δήλωσης για τον υπολογισμό του φόρου πλοίων από τις ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες που διαχειρίζονται πλοία με ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 25 του Ν.27/1975.
– Μεταβολές από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου (π.χ. αλλαγή κατηγορίας βιβλίων).
– Επιλογή μη διενέργειας έκπτωσης του φόρου εισροών από εφημεριδοπώλες.
– Επιλογή φορολόγησης με Φ.Π.Α. της εκμίσθωσης χώρων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε μισθωτή υποκείμενο στο φόρο.
Η εκμίσθωση χώρων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε μισθωτή υποκείμενο στο φόρο, αυτοτελώς ή στα πλαίσια μικτών συμβάσεων υπάγεται στο Φ.Π.Α., εφόσον ο εκμισθωτής το επιθυμεί και υποβάλλει γι’ αυτό αίτηση επιλογής φορολόγησης. 

Προσοχή! Η επιλογή φορολόγησης πραγματοποιείται με υποβολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σχετικής αίτησης από τον εκμισθωτή. Η αίτηση επιλογής φορολόγησης μπορεί να υποβληθεί είτε πριν την έναρξη χρησιμοποίησης του ακινήτου ή εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, σε περίπτωση που η επιλογή πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο, και ισχύει από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου.

– Δήλωση μη εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος κατ’ αποκοπή καταβολής του φόρου.
Η εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος κατ’ αποκοπή καταβολής του φόρου (άρθρο 40 του Κώδικα ΦΠΑ – 2259/2000 και νυν άρθρο 47 του ν.5144/2024) δεν είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν με δήλωσή τους να υπάγονται στο κανονικό καθεστώς του φόρου.
Η δήλωση αυτή υποβάλλεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας γίνεται η ένταξη στο κανονικό καθεστώς του φόρου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση πενταετίας.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 241 του Αστικού Κώδικα, η προθεσμία αρχίζει την επόμενη της ημέρας όπου έγινε το γεγονός που αποτελεί την αφετηρία της.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου
– Τροποποίηση στοιχείων στην εφαρμογή «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε. (είτε λόγω σφάλματος, ή λόγω τροποποίησης του συμφωνητικού) των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του προηγούμενου έτους.
– Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία (σύσταση, απόκτηση, κ.λπ., πλην της κληρονομικής διαδοχής) που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.
– Αίτηση χορήγησης απαλλαγής από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων.
Για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων των περιπτώσεων των άρθρων 2 και 3 της απόφασης Α. 1206/2020 αποστέλλεται υποχρεωτικά με φυσικό φάκελο ταχυδρομικά μέσω συστημένης επιστολής ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή δια ζώσης στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αίτηση προς στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους, σύμφωνα με τα συνημμένα στην απόφαση αυτή υποδείγματα 1 και 2, τα οποία επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 ως προς την ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτή.
– Υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς δήμους (Άρθρο 25 Ν.5143/2024).
— Μέγιστος αριθμός δόσεων: 60.
— Στους ευάλωτους οφειλέτες, περικόπτονται κλιμακωτά τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι.
— Ρυθμίζονται οι οφειλές που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν, έως 31 Οκτωβρίου (και προηγούμενες εκκρεμείς).
— Η ρύθμιση διακόπτεται, σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά.
— Αν η οφειλή υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ο οφειλέτης δικαιούται να υπαχθεί, με αίτησή του, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Σε αυτήν την περίπτωση, η οφειλή βεβαιώνεται στην οικεία Δ.Ο.Υ. η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου (Άρθρο 26 Ν.5143/2024).

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Φεβρουαρίου 2025

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Τε 12

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/prosvasis/public_html/anazitisis/blog/wp-includes/functions.php on line 4558