Απόστολος Αλωνιάτης
To IBAN στις σχέσεις μας με το κράτος…
To IBAN και τα μάτια σας….
Απόστολος Αλωνιάτης*
Η χρήση του IBAN είναι πια επιβεβλημένη για όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, και η εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου μέσα από το τραπεζικό σύστημα, εξασφάλισε τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερες άμεσες επαφές των πολιτών με τον κρατικό μηχανισμό. Ιδίως τώρα με την πανδημία, οι χρηματικές συναλλαγές μεταξύ κράτους και πολιτών, με την απουσία επαφών θεωρούνται επιβεβλημένες.
Οι οικονομικές ενισχύσεις και τα όποια μέτρα έχει πάρει ο κρατικός μηχανισμός, όπως επιστρεπτέα προκαταβολή, επιστροφές δώρου Πάσχα, επιστροφές από ενοίκια, επιδόματα σε ανέργους κ.λπ., έκαναν πλέον αναγκαία για αυτό τον λόγο την δήλωση του τραπεζικού μας λογαριασμού, σε μορφή IBAN, στις διάφορες υπηρεσίες.
Taxisnet
Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις «επιστροφές» χρημάτων από την ΑΑΔΕ, είτε για την επιδότηση του ενοικίου , είτε για τις επιστροφές – επιδοτήσεις της μείωσης του ενοικίου, στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις.
Βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι η μη ενημέρωση του τραπεζικού λογαριασμού στο taxisnet (IBAN) ή η λανθασμένη αναγραφή του.
Αρκετές φορές η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να ενημερώσει τους φορολογούμενους, για την αναγραφή του IBAN ή τη διόρθωση του.
Διαδικασία
Το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη “My Taxis Net” και στο παράθυρο “Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ”.
Ο φορολογούμενος πρέπει να μπει στο taxisnet με τους κωδικούς και να πάει στην σελίδα My TAXISnet.
Όπως λένε και οι οδηγίες, που δίνει η σελίδα:
«Στη σελίδα αυτή μπορείτε να δηλώσετε τον αριθμό IBAN του λογαριασμού που επιθυμείτε να χρησιμοποιείται από τη Φορολογική Διοίκηση για κατάθεση χρηματικών ποσών, όπως έπαθλο δημόσιας κλήρωσης. Αποδεκτοί είναι οι λογαριασμοί με πρόθεμα GR.
Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα (προαιρετικά) να επισυνάψετε αρχείο όπου θα απεικονίζεται ο αριθμός IBAN, δικαιούχος, συνδικαιούχοι του λογαριασμού που δηλώσατε.
Προσοχή! Να μην επισυνάπτονται αρχεία με διακριτές κινήσεις του λογαριασμού σας.»
Προσοχή:
i. Με την τελευταία απόφαση Α.1019/31.1.2020 (ΦΕΚ 458/Β’/14.2.2020), διευκρινίστηκε ότι «σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους». Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, αν σε ένα λογαριασμό υπάρχουν περισσότεροι από δύο δικαιούχοι, αυτών μπορούν να τον δηλώσουμε μόνο δύο από τους δικαιούχους.
ii. Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR.
iii. Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως “αδρανής”. Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.
ΕΦΚΑ
Η καταχώρηση του ΙΒΑΝ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εισπράξει ο δικαιούχος μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου την επιστροφή που δικαιούται.
Η καταχώρηση του ΙΒΑΝ στην ηλεκτρονική καρτέλα του ασφαλισμένου στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εισπράξει ο δικαιούχος την επιστροφή που δικαιούται.
Η δήλωση του IBAN είναι υποχρεωτική, ακόμη, για την επιστροφή χρημάτων που προέρχονται π.χ. από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών (επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών κλπ.), αλλά και για την καταβολή μέσω τραπέζης παροχών υγείας ή επιδομάτων.
Ασφαλισμένοι που δεν έχουν ενημερώσει το Ατομικό τους Μητρώο με τον αριθμό λογαριασμού Τραπέζης (ΙΒΑΝ) που επιθυμούν, να προβούν άμεσα σε καταχώρηση του στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες -> Ατομικά στοιχεία “Στοιχεία Επικοινωνίας”.
ΟΑΕΔ
Οδηγίες | ΟΑΕΔ | Παροχές |
Ερωτήσεις σχετικά με αριθμό καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ):
– Σε ποια τράπεζα πρέπει να έχω καταθετικό λογαριασμό (IBAN) για να πιστωθεί το επίδομά μου;
Μπορείτε να δηλώσετε καταθετικό λογαριασμό (IBAN) οποιασδήποτε δραστηριοποιούμενης στον ελληνικό χώρο εμπορικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά πρώτος δικαιούχος.
– Δεν διαθέτω καταθετικό λογαριασμό (IBAN). Πώς θα πιστωθεί το επίδομά μου;
Προκειμένου να πιστωθεί το επίδομά σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε καταθετικό λογαριασμό (IBAN) οποιασδήποτε δραστηριοποιούμενης στον ελληνικό χώρο εμπορικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά πρώτος δικαιούχος.
ΑΑΔΕ | Τα μηνύματα για τα ενοίκια
Πέρα από τα προβλήματα με τον IBAN, για την επιστροφή με τα ενοίκια, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που «μπλοκάρουν», τις επιστροφές χρημάτων στους ιδιοκτήτες.
Στα μηνύματα που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ τούς ενημερώνει ότι:
– «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ *********, δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου, διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή. ***(αφορά διαμέρισμα)***».
– «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ ******** έκανε έναρξη στις 16/10/2020». ***(αφορά επιχείρηση)***».
* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.