BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Όχι άλλη μηχανογράφηση…

Δηλώσεις Covid ενοικίων, μπήκαν τα χρήματα; πότε θα τα βάλουν; γιατί έβαλαν τόσα και όχι όσα έπρεπε; γιατί η δική μου αίτηση απορρίφθηκε; τι έγινε λάθος σε όλα αυτά; την εξήγηση και την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο λογιστής…

Απόστολος Αλωνιάτης* 

«Το Γένος μας και άλλες φορές σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζώμεν», είχε πει ο Γέρος του Μοριά. Μετά τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, κάποιοι δεν έχουν καταφέρει να απελευθερωθούν από νοοτροπίες του παρελθόντος. Oι λογιστές υπομονετικά αγόγγυστα, αδιαμαρτύρητα, αντέχουν για πόσο ακόμα δεν ξέρουμε, δουλεύοντας και προσπαθώντας να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολία αλλά και να προλάβουν τις όποιες προθεσμίες.
Προσπαθούμε να ενστερνιστούμε τη φιλοσοφία της διοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας είτε ενημερώνοντας είτε συμπληρώνοντας οποιαδήποτε πλατφόρμα ανοίγει, δύο και περισσότερες φορές αλλά το πράγμα κύριοι έχει ξεφύγει δεν συμμαζεύεται!
Το τελευταίο σουξέ είναι τα ενοίκια, αν και δεν είναι τα μόνα.
Όλοι σήμερα ασχολούνται με δηλώσεις Covid ενοικίων, με το αν βάλανε τα χρήματα, ή πότε θα τα βάλουν, γιατί έβαλαν τόσα και όχι όσα έπρεπε, γιατί η δική μου αίτηση απορρίφθηκε τι έγινε λάθος και βέβαια για όλα αυτά, την εξήγηση και την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο λογιστής.
Ρωτάς τη διοίκηση, υπουργείο, taxis κλπ και δεν μπορούν ούτε εκείνοι να σου απαντήσουν, κι εμείς απλώς τους λέμε… περιμένετε.

Αλαλούμ
Δεν έχετε δει ακόμα τίποτε. Θα δείτε το γέλιο που έχει να πέσει στη διασταύρωση με την υποβολή δηλώσεων για τα ενοίκια γιατί μάλλον «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε εδώ και την ασυνεννοησία μεταξύ ιδιοκτήτων και ενοικιαστών. Χιλιάδες είναι η περιπτώσεις που τα ενοίκια μπήκαν μειωμένα μετά την ημερομηνία για την αίτηση επιδότησης ή επιστροφής χρημάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί κάπου αυτή η μείωση. Έτσι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φορολογηθούν για ολόκληρο το ποσό.

Ηλεκτρονική ενημέρωση του Ε2
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, είναι συχνά τα δημοσιεύματα που θέλουν από φέτος, δηλαδή για τις δηλώσεις που περιμένουμε να ανοίξουν, το υπουργείο να θέλει το έντυπο Ε2 προσυμπληρωμένο, δηλαδή την «Αναλυτική Κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων».
Έτσι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μάλλον αντί να διευκολύνει το σημερινό αλαλούμ θέλει την προσυμπλήρωση του εισοδήματος των φορολογούμενων από την εκμίσθωση ακινήτων.
Μην με ρωτήσετε με ποια στοιχεία, γιατί θα δυσκολευτώ να σας απαντήσω κόσμια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σχέδια της ΑΑΔΕ, θα αντληθούν τα στοιχεία από τις δηλώσεις μίσθωσης που υποβάλλονται μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής αλλά επίσης και από τις «δηλώσεις COVID» για τα «κουρεμένα» ενοίκια.
Δεύτερος στόχος; Να μπει τέλος στις εικονικές δηλώσεις μισθωμάτων ενώ έτσι θα απλοποιηθεί περαιτέρω η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, και θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Το ερώτημα είναι πως θα μπορέσει να διαβάσει το σύστημα τις όποιες σημειώσεις ή παρατηρήσεις όπως:
– «μετά το πέρας της διετίας, το συμβόλαιο μετατρέπεται σε αορίστου χρόνο με αύξηση κάθε έτος του μίσθιου 2%» ή
– «Αναπροσαρμογή μηνιαίου μισθώματος μετά την 30.09.2018 και για κάθε διετία σε 3% (τρία τοις εκατό), επί του ήδη καταβαλλομένου, κατά το προηγούμενο της αναπροσαρμογής έτος.
– Αναπροσαρμογή μηνιαίου μισθώματος μετά την 15.12.2021 και για μία διετία ήτοι έως 14.12.2023, το μίσθιο θα αναπροσαρμοστεί σε ΧΧΧ,00 ευρώ. Έκτοτε για κάθε διετία η αναπροσαρμογή θα ανέρχεται σε 4% (τέσσερα τοις εκατό), επί του ήδη καταβαλλομένου, κατά το προηγούμενο της αναπροσαρμογής έτος.
Θα μου πείτε ας μπουν να κάνουν αλλαγές οι ιδιοκτήτες (δηλαδή οι λογιστές τους). Αλήθεια;
Δεν έχουν καταλάβει ότι τα συμβόλαια που έχουν γίνει είναι εκατομμύρια, μιας και κανείς δεν έκανε λύση στα μισθωτήρια που έληγαν στην ημερομηνία τους, και κανένας ή ελάχιστοι είναι αυτοί που σε κάθε αναπροσαρμογή μισθώματος έκαναν τροποποιητική δήλωση.
Έτσι κι αλλιώς έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 για να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
Και αυτά που κατατέθηκαν μετά την 12η Ιουνίου 2020; Απλά θα πληρώσουν πρόστιμο 102,40, λεφτά έχουν!

Μη δήλωση Covid
Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, είναι αρκετοί φορολογούμενοι που δεν έκαναν δήλωση Covid ή η δήλωσή τους δεν έγινε αποδεκτή από το σύστημα.
Αυτοί οι άνθρωποι πως θα φορολογηθούν, τι ακριβώς θα δουν προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2;
Όπως είναι κατανοητό κινδυνεύουν να φορολογηθούν σε εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει πραγματικά ή δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν, και δεν μπορεί να γίνει τώρα αίτηση για μέρος του ανείσπρακτου ενοικίου που αφορά τις αρχές της πανδημίας.
Αναρωτιόμαστε μήπως το αφήγημα της ΑΑΔΕ, και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της, για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας του Ε2 κινδυνεύει αντί να λύσει προβλήματα να δημιουργήσει πολλά περισσότερα.
Κύριοι είστε σοβαροί; Πειραματισμοί τώρα; Ειδικά σε μια περίοδο υψηλότατου φόρτου εργασίας για τους λογιστές;
Καλή η μηχανογράφηση, αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο να διευκολύνει και να απλοποιεί την κατάσταση. Να είναι απλή εύχρηστη και ολοκληρωμένη για να μπορέσεις να την χρησιμοποιήσεις.
Μην ξεχνάμε τι έγινε με το έντυπο Ε9. Αφού εισπράξανε μπόλικα πρόστιμα για διορθώσεις και οι φορολογούμενοι σταμάτησαν να ανεβάζουν τροποποιήσεις για να μην πληρώνουν πρόστιμα, για να μπορέσουν να πάρουν πραγματικά στοιχεία, αναγκαστήκαν να καταργήσουν τα πρόστιμα μέχρι να ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση στη χώρα!

Ανείσπρακτα ενοίκια
Να θυμίσουμε ότι για τα ανείσπρακτα ενοίκια ο ιδιοκτήτης πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα δικαιολογητικά που ορίζονται και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη Δ.Ο.Υ. θα υποβάλει το Ε2, συμπληρώνοντας το ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων για το οποίο έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2020, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2020.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13