BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Όταν της νύχτας τις Αποφάσεις…

Μην κάνεις τα ίδια λάθη!  Έχει τόσα νέα να κάνεις…
Όταν της νύχτας τις Αποφάσεις… τις βλέπει η ημέρα και γελάει

 Απόστολος Αλωνιάτης*

 Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Στη ζωή, όμως, η μαγκιά είναι να μην κάνεις ποτέ τα ίδια λάθη. Άλλωστε υπάρχουν τόσα νέα να κάνεις!

Η διοίκηση εξακολουθεί να τηρεί την ίδια τακτική: Αποφάσεις που δημοσιεύονται μετά τα μεσάνυχτα, αναγκαστικές παρατάσεις γιατί η πολιτεία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ανταποκριθεί στα μέτρα που η ίδια έχει θεσμοθετήσει ή εξαγγείλει.

 Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις.
Το μέτρο είχε εξαγγελθεί νωρίς τον Μάρτιο, με τις πρώτες εξαγγελίες για την ανακούφιση της πανδημίας έγινε νόμος του κράτους με την ΠΝΠ 20.3.2020 (ΦΕΚ 68/Α’), «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4683/2020, ΦΕΚ 83/Α’) όπως ισχύει. Εξειδικεύτηκε σχεδόν ένα μήνα μετά με την ΚΥΑ 39162/16.4.2020 (ΦΕΚ Β’/1457/16.4.2020), «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξαγγελία ήταν να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 αλλά η ΚΥΑ βγήκε στις 16.4.2020 Μ. Τετάρτη, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 24.4.2020.
Στην πορεία η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την αποζημίωση δεν θα ήταν μέχρι 5 άτομα προσωπικό αλλά μέχρι 20 άτομα προσωπικό.
Η αλλαγή ψηφίστηκε από την βουλή στις 24.4.2020, με αποτέλεσμα βέβαια η ίδια η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία μέχρι την Τρίτη 28.4.2020.

Δώσε και σένα μπάρμπα…

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Κάποιοί πολιτειακοί παράγοντες, εκμεταλλευόμενοι, το χάος που επικρατεί, άρχισαν να τάζουν σε κλάδους επιχειρηματιών ότι, δικαιούνται και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Για να ξεκαθαρίζουμε τα θέματα. Το ότι, ένας υπουργός έταξε σε ένα επαγγελματικό κλάδο ή σε ένα πρόσωπο ΝΠΙΔ πως θα πάρει τα 800 ευρώ, δεν πάει να πει ότι έγινε και νόμος του κράτους!
Πρέπει να πάει στην Βουλή ή να βγει ΠΝΔ, να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, να βγει και καμιά απόφαση αν το προβλέπει ο νόμος ή η ΠΝΠ και μετά να εφαρμοστεί σαν μέτρο.
Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο τόσο της εργασίας όσο και των επιχειρηματικό και όχι μόνο.

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης.

Δεν θα σταθούμε στην οικονομική πλευρά του θέματος. Έτσι κι αλλιώς, είμαστε οι πρώτοι που αναφερθήκαμε στην εξυπηρέτηση των σχολαρχών και την υποβάθμιση της νοημοσύνης των επιστημόνων.
Τόσο τους σέβεται η πολιτεία τους επιστήμονες τις που εκτός από ευτράπελα που συνέβησαν με τις μεταφράσεις τύπου Google Translate, υπάρχουν και δεκάδες καταγγελίες, ότι αυτά που «διδασκόντουσαν» ήταν λανθασμένα.
Δικηγόροι διαπίστωσαν ότι, υπήρχαν λάθη στην ενότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και δεν ήταν οι μόνοι που έκαναν παράπονα για τη ποιότητα της «κατάρτισης».
Να θυμίσουμε εδώ ότι, ο τρόπος αυτός κατάρτισης χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως για την επιμόρφωση ανθρώπων σε τεχνικές θέσεις και όχι επιστημόνων.

Η προκλητική απόσυρση

Το μέτρο αυτό καταργήθηκε, μ’ ένα προκλητικό δελτίο τύπου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, στις 22.4.2020:
«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται….»

Η κατάργηση και το πρόβλημα

Η επίσημη κατάργηση ήλθε με το έγγραφο 406/24.4.2020, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με θέμα : Κατάργηση της Πρόσκλησης με αριθμ. πρωτ. 286/2.4.2020 (ΑΔΑ: ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ) και αναφέρει:
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την κατάργηση της με αριθμ. πρωτ. 286/2.4.2020 «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ ΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ» (ΑΔΑ: ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ).»
Από την ημέρα εκείνη και μετά, όμως, οι ενδιάμεσοι φορείς -οι περίφημες «πλατφόρμες»- σταμάτησαν να στέλνουν τις αιτήσεις που είχαν λάβει, ενώ το σύστημα για να κάνει κάποιος αίτηση είχε κλείσει, ήδη, σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες.
Ως αποτέλεσμα, δεκάδες επιστήμονες να βρεθούν «στον αέρα», χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και αν θα εισπράξουν αυτό που δικαιούνται.

Υ.Γ.: Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων και την απόσυρση του μέτρου, εκδόθηκε η ΚΥΑ 16604/3224/2020 (ΦΕΚ 1629/Β’/29.4.2020), που αφορά την απόφαση για την αποζημίωση των 600 ευρώ στους επιστήμονες.
Βάσει της απόφασης αυτής:
«Δικαιούχοι της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης – αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι όλοι όσοι αιτήθηκαν συμμετοχής στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης – αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.
Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται μέχρι τις 08.05.2020 να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτουν.»
Να σημειώσουμε ακόμη ότι αρκετοί επιστήμονες που είχαν κάνει αίτηση, είτε κατά μόνας είτε μέσω μεσαζόντων, έλαβαν τα 600 ευρώ.

* Απόστολος Αλωνιάτης, οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13