BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Χρηστικά θέματα taxis…

Χρηστικά θέματα περί αλλαγής φορολογικής κατοικίας και αλλαγής κωδικού password στο taxis

Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά…

 Απόστολος Αλωνιάτης*

Η ζωή στις δύσκολες αυτές ημέρες της πανδημίας συνεχίζεται κανονικά. Ζούμε ένα πόλεμο χωρίς βόμβες, χωρίς όπλα, αλλά με έναν αόρατο εχθρό που απειλεί την ζωή μας καθώς εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που αναμένουμε, νομίζω ότι από εδώ και στο εξής η ζωή μας θα είναι διαφορετική. Θα έχουμε μια άλλη κοινωνία με διαφορετική συμπεριφορά.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες και μέτρα στήριξης

Πολύ λόγος γίνεται για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, όπως γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η ημερομηνία αναστολής για τις πληττόμενες επιχειρήσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας ή πως θα γίνουν οι μισθοδοσίες από τους εκκαθαριστές δηλαδή τους λογιστές, που αυτό τον καιρό τραβάνε τα πάνδεινα, με κάθε πλατφόρμα που πρέπει να συμπληρωθεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ανεπάρκεια του κράτους αλλά και την αγωνία των επιχειρούντων για την πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή. 

Αναστολή αλλαγής φορολογικής κατοικίας

Με την απόφαση Α.1077/2020 (ΦΕΚ 1207/Β’/7.4.2020), ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, μετέβαλε τις διαδικασίες για την αλλαγή της φορολογικής κατοικίας. Ποιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση:
«αποφασίζουμε:
1. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας, από φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1123/30-04-2014 (Β’ 1220) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Με νεότερη απόφαση, θα ορισθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αιτήματος αλλαγής της διεύθυνσης κατοικίας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
2.Η παρούσα απόφαση ισχύει για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.»

 Τι ισχύει
Με την ΠΟΛ.1123/30.4.2014 (ΦΕΚ 1220/Β’), σχετικά με την μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας, των στοιχείων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας καθώς και των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων, με ηλεκτρονικές διαδικασίες, η διαδικασία είναι η παρακάτω:

i. Μεταβολή ατομικών στοιχείων φυσικού προσώπου με ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Μ1

Η διαδικασία μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας, των στοιχείων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων, φυσικών προσώπων, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας.
Με τη διαδικασία αυτή, παρέχεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους, των στοιχείων του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας καθώς και των προσωπικών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτό, μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία του εντύπου Μ1 «Απόδοσης Α.Φ.Μ./Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σε περίπτωση που η κατοικία του φορολογούμενου, χρησιμοποιείται ως επαγγελματική έδρα, με τη διαδικασία αυτή, μεταβάλλεται μόνο η διεύθυνση κατοικίας του.
Όσοι φορολογούμενοι, δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisΝet και επιθυμούν να μεταβάλουν τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας, με ηλεκτρονική διαδικασία, θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisΝet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την ΠΟΛ.1178/7.12.2010, (ΦΕΚ 1916/Β’/9.12.2010) απόφαση Υπουργού Οικονομικών.

ii. Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής του εντύπου Μ1 στο TaxisNet, η πληροφορία καθίσταται διαθέσιμη προς επεξεργασία από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS. Στην περίπτωση που η μεταβολή αφορά στα στοιχεία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας ή στα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου που αναγράφονται στο εν λόγω δελτίο, ο υπάλληλος του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., θα προβαίνει στον έλεγχο αυτών, από την επιλογή «Επιβεβαίωση στοιχείων ταυτότητας» στον εσωτερικό δικτυακό τόπο (intranet) «Νέο Data Center» της Γ.Γ.Π.Σ. και θα αποδέχεται τη δήλωση, καταχωρώντας τις σχετικές μεταβολές στο υποσύστημα, μόνο, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστώνεται, η ορθότητα των στοιχείων που μεταβάλλονται.
Στην περίπτωση που από τη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας προκύπτει και αλλαγή Δ.Ο.Υ. λόγω χωρικής αρμοδιότητας, η Δ.Ο.Υ. παραλαβής της δήλωσης, υποχρεούται με την αλλαγή της διεύθυνσης, να προβεί και στη μετεγγραφή του φορολογούμενου στη νέα Δ.Ο.Υ.
Η βεβαίωση που δημιουργείται από την ανωτέρω διαδικασία δε θα εκτυπώνεται και θα χορηγείται επανεκτύπωσή της, σε κάθε περίπτωση, που αιτηθεί από φορολογούμενο βεβαίωση της μεταβολής.
Ισχύς της απόφασης
Η ισχύ της απόφασης αυτής είναι από 30.4.2014 και καταργεί κάθε άλλη απόφαση.

 Αλλαγή κωδικών στο taxis

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των φορολογουμένων. Το taxis με email συνιστά την αλλαγή του κωδικού password που χρησιμοποιούμε στην είσοδο μας στην υπηρεσία. Το password έπρεπε να αποτελείται από τουλάχιστον 8 χαρακτήρες και να περιέχει τουλάχιστον 1 αριθμητικό χαρακτήρα, 1 κεφαλαίο αλφαβητικό χαρακτήρα, 1 πεζό αλφαβητικό χαρακτήρα και 1 ειδικό χαρακτήρα.
Προσοχή: Πολλοί φορολογούμενοι κάνουν εκ νέου αίτηση για έκδοση κλειδαρίθμου με αποτέλεσμα να κλειδώνεται ο λογαριασμός τους και να μπαίνουν σε περιπέτειες.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία η αλλαγή του κωδικού (password) μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Διαχείριση λογαριασμού / Αλλαγή κωδικού» (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/changePassword.htm) εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον υφιστάμενο κωδικό (απαιτείται Σύνδεση – Login).

*Ο Αποστόλης Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13