BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Φορολογικές δηλώσεις… με τηλεπάθεια

Αλαλούμ με την ημερομηνία λήξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Απόστολος Αλωνιάτης*

 Περιμέναμε να ανοίξει η πλατφόρμα για τη δήλωση των επιχειρήσεων για την ενίσχυση των 800 ευρώ …η πλατφόρμα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μας προέκυψε!

 Μάλλον, εκεί στην ΑΑΔΕ, τα μπέρδεψαν και αντί να ανοίξουν την πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων, που βάσει των εξαγγελιών θα άνοιγε στις 6 Απριλίου 2020, άνοιξε το taxis, αναγκάζοντας και τον ίδιο τον Νίκο Χαρδαλιά να αναφερθεί στις 16 Απρίλη και να ζητήσει να μην προσέλθουν στα λογιστικά γραφεία οι ευπαθείς ομάδες.

Επί λέξει αναφέρθηκε «στην κινητικότητα που παρατηρήθηκε στα λογιστικά γραφεία, λόγω έναρξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων». Τόνισε ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους λογιστές τους για να διεκπεραιώσουν ασφαλώς και σωστά τη διαδικασία από το σπίτι χωρίς να διακυβεύεται η υγεία τους.
«Εμείς θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης και συνωστισμού. Ας περιφρουρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό που μέχρι σήμερα όλοι μαζί έχουμε πετύχει, καθώς η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανυπέρβλητα εμπόδια

Οι λογιστές δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις αν δεν έχουν απέναντί τους τον φορολογούμενο, αν δεν λάβουν όλα τα παραστατικά που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συμπληρωμένα στις δηλώσεις και το βασικότερο αν δεν πάρουν την τελική υπογραφή του φορολογούμενου για την ορθότητα των φορολογικών στοιχείων της δήλωσης, ώστε να μπορέσουν να την ανεβάσουν στο taxis.
Το ότι οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά δεν σημαίνει ότι πατάς ένα κουμπί και… φεύγει η δήλωση. Και για να τελειώσει αυτό το παραμυθάκι μια και καλή και να προσέχουν αυτοί που παραμυθιάζουν τους αδαής για το αντίθετο, θα τους θυμίσουμε τα πρόστιμα για ανακριβή δήλωση, που τα έχω ξαναγράψει τόσες φορές.

Όποιος βιάζεται…

Να θυμίσουμε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια μάλλον το βίτσιο όλων είναι να ανοίξει το σύστημα νωρίς. Λες και το πρόβλημα είναι αυτό, και όχι να είναι όλα τα στοιχεία μέσα στο σύστημα. Επιπλέον, αν και γινόμαστε μάλλον γραφικοί, να αναφέρω το πόσες φορές έγιναν τροποποιητικές γι’ αυτό τον λόγο πριν από 3 χρόνια, με τη βιασύνη των ιθυνόντων απλώς να ανοίξουν το σύστημα νωρίς, χωρίς να έχει ενημερωθεί από τα στοιχεία του δημόσιου λογιστηρίου, των τραπεζών κ.α.

Το χούι δεν αλλάζει!

Το σύστημα πρέπει να είναι ανοικτό για δηλώσεις μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες, και αναλόγως να καθορίζονται οι δόσεις από το εναπομένων χρονικό διάστημα από τη λήξη του φορολογικού έτους με βάση την υποβολή.
Το χούι δεν αλλάζει έλεγαν οι γηραιότεροι έτσι και οι φορολογούμενοι, όσο νωρίς και να ανοίξεις το σύστημα πάντα τελευταία στιγμή θα θυμηθούν τη σημαντική αυτή υποχρέωσή τους στο κράτος (παλιά κατάλοιπα).

Δεν γίνεται

Είναι σαφές ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να λήξουν, όπως είπε και παραπάνω ο κ. Χαρδιαλιάς, στις 30 Ιουνίου 2020.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το πρόβλημα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν υπερβάλουμε. Δεν μπορεί από τη μια οι επιστήμονες – λοιμωξιολόγοι να ζητούν από τους πολίτες με μεγαλύτερη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες, να μείνουν στο σπίτι αρκετά ακόμη, και από την άλλη η ΑΑΔΕ να θέλει να τελειώσουν οι δηλώσεις μέχρι τίς 30.6.2020. Ας το κατανοήσουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα με αυτήν την πανδημία.

Οξύμωρο

Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό από τη διοίκηση ότι οι περισσότερες δηλώσεις περνούν από τα λογιστικά γραφεία. Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε δηλώσεις τον Αύγουστο, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία την δική μας, των συνεργατών μας, και των οικογενειών μας.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βάζει πρόστιμο για να μείνουμε σπίτι από τη μία και από την άλλη να ζητά να συνωστίζονται στα λογιστικά γραφεία οι φορολογούμενοι για τις δηλώσεις, όταν όλος ο όγκος της γραφειοκρατικής διαδικασίας τώρα στην κρίση περνάει από εμάς.
Επί του θέματος θεωρούμε ότι η όποια παράταση πρέπει να δοθεί ΣΗΜΕΡΑ, ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός.
Θα μου πείτε: Τι θα γίνει με τα έσοδα του κράτους; Μπορεί και αυτό να λυθεί. Όσοι υποβάλλουν κανονικά μέχρι 30 Ιουνίου θα έχουν και περισσότερες δόσεις, λόγω και της έκτακτης κατάστασης, ενώ όσοι υποβάλλουν αργότερα θα χάνουν αντίστοιχα τις δόσεις.

 Η συλλογή αποδείξεων

Είναι κατανοητό ότι με κλειστή αγορά, οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να καταναλώσουν, άρα δεν θα μπορούν στο τέλος της χρονιάς να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους ώστε να μην έχουν το «πέναλτι» του 22%.

Όπως είναι γνωστό από 1.1.2020 για το αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών και όλους του φορολογουμένους που έχουν εισόδημα από μισθούς, συντάξεις , αγροτικά, ατομική επιχείρηση και ενοίκια χρειάζεται να γίνουν πληρωμές με τη γνωστή διαδικασία.

Έως και 28/4 ανοιχτή η πλατφόρμα My business support

Η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ των ατομικών επιχειρήσεων και των εταιριών πλην Ανωνύμων Εταιριών, άνοιξε τελικά στις 16/4 και θα μείνει ανοιχτή μέχρι 28.4.2020. Την ενίσχυση μπορούν να την πάρουν οι επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 20 άτομα.
– Με τη ΓΔΟΥ 88/24.4.2020 (ΦΕΚ 1578/Β’/24.4.2020) δόθηκε παράταση στη ημερομηνία υποβολής αίτησης για την αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις (800 ευρώ), έως τις 28.4.2020. Η παράταση δόθηκε γιατί έγινε νόμος του κράτους η επέκταση του προσωπικού που πρέπει αν έχουν οι επιχειρήσεις για να καταθέσουν αίτηση από 5 σε 20 άτομα.
– Με τη ΓΔΟΥ 89/25.4.2020 (ΦΕΚ 1587/Β’/25.4.2020) δόθηκε η δυνατότητα και στις επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι  (20) εργαζόμενους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας.

Θα πρέπει λοιπόν το υπουργείο να δει το θέμα σοβαρά, μαζί με άλλα βέβαια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η έκτακτη αυτή πανδημία.


* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13
Ιούν 03
Ιούν 03

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

3 Ιουνίου @ 16:00 - 17:00