BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Υποχρεώσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου

Μπορεί το καλοκαίρι να μην τελείωσε ακόμη, αλλά οι υποχρέωσες των φορολογουμένων τρέχουν. Λίγες ημέρες έμειναν, μέχρι και τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα μέχρι την Πέμπτη 31.8.2023, για να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Φορολογικές δηλώσεις
Μέχρι την τελευταία ημέρα του Αυγούστου πρέπει να κατατεθούν οι υπόλοιπες φορολογικές δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε αυτές να μην έχουν τα σχετικά πρόστιμα των εκπροθέσμων δηλώσεων.
Προσοχή! Οι δηλώσεις κατατίθενται έως τις 15:00 και όχι μέχρι το τέλος της ημέρας, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να καταβάλλουν την πρώτη και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:

Φυσικά πρόσωπα
Για τα φυσικά πρόσωπα που κατέθεσαν δήλωση μετά τις 31.7.2023 δεν ισχύει η έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.
Όσοι καταθέσουν φορολογική δήλωση έως και την τελευταία ημέρα πρέπει να την καταθέσουν, όπως είπαμε, μέχρι τις 15:00, άλλως θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη, και να πληρώσουν την πρώτη και την δεύτερη δόση μαζί μέχρι την ώρα που είναι ανοιχτές οι τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα που μπορεί να εξοφληθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση εμπρόθεσμα.
Προσοχή! Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρίες Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες κ.λπ. νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να καταθέσουν φορολογική δήλωση μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

Νομικά πρόσωπα
Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα πρέπει να καταθέσουν και αυτά τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι την Πέμπτη 31.8.2023, έως τις 15:00 και να εξοφλήσουν τις πρώτες δυο δόσεις του φόρου εισοδήματος μέχρι το κλείσιμο των τραπεζών ή άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, εμπρόθεσμα.
Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες δεν είχαν ποτέ την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Η σχετική διάταξη αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα.
Προσοχή! Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, συμπαρασύρει και τις παρακάτω υποχρεώσεις:
α) Κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης έως την 31η.8. 2023 και ώρα 15:00
β) Υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στην ΑΑΔΕ έως την 31η.8.2023 και ώρα 15:00
γ) Υποβολή βεβαιώσεων για καταβολές μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία (έως 31.8.2023).

Λοιπές υποχρεώσεις
Πέρα από τις φορολογικές δηλώσεις και τις υποχρεώσεις που συμπαρασύρουν οι φορολογούμενοι έχουν ακόμη να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με απλογραφικά, εάν αυτές είχαν βάλει την πληρωμή του σε δύο δόσεις, την πληρωμή ΕΦΚΑ – ΙΚΑ, οι επιχειρήσεις με προσωπικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται για πολλές από αυτές πέρα από τις εισφορές για τους μισθούς του Ιουλίου και οι εισφορές για το επίδομα αδείας και ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Ιουλίου για τους αυτοαπασχολούμενους και του ελευθέρους επιχειρηματίες. Υπάρχουν ακόμη και οι ποιο κάτω υποχρεώσεις:
– Αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα.
Τα δικαιούχα νομικά και φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν ανά ημερολογιακό εξάμηνο ή έτος, ηλεκτρονικά αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ. με τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά στο αρμόδιο «Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ» του άρθρου 5 της απόφασης Α. 1072/2019, μέσω της σχετικής εφαρμογής του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet, εντός δύο (02) μηνών από την λήξη του εξαμήνου ή του έτους, για τις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που παρελήφθησαν κατά τις ανωτέρω χρονικές περιόδους. (Σχετ.: Α.1072/22.2.2019).

 – Απόδοση φόρου επί των μη διανεμηθέντων κερδών σε αλλαγή κατηγορίας βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά (Αφορά νομικά πρόσωπα με φορολογικό έτος που λήγει 30.6.2022)
Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά, τα μη διανεμηθέντα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, κατά περίπτωση, όπως αυτά εμφανίζονται κατά το χρόνο αλλαγής της κατηγορίας βιβλίων, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.
Ο οφειλόμενος φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του φορολογικού έτους μέχρι το οποίο τα βιβλία τηρούνταν με τη διπλογραφική μέθοδο.
Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και όταν ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία μετατρέπεται σε προσωπική εταιρεία, με αποτέλεσμα να αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλόμενος φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ολοκλήρωση της μετατροπής. (Σχετ.: Άρθρο 64 παρ. 10 Ν.4172/2013) 

Λύση μισθώσεων
 Η απόφαση αποτελεί ναι μικρή δικαίωση μας, μιας και με το θέμα της λύσης των μισθωτηρίων που έχουν λυθεί μέχρι τις 31.12.2022, έχουμε ασχοληθεί επιστάμενα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα που δημιουργούνται από την ίδια την εφαρμογή, αλλά και την νομοθεσία που υπήρχε μέχρι σήμερα, μιας και
– Η εφαρμογή δεν έχει την δυνατότητα αυτόματης λύσης την ημερομηνία που έχουμε θέση στην αρχική καταχώρηση του μισθωτηρίου
– Δεν υπήρχε η υποχρέωση να δηλώνουμε την λύση των μισθωτηρίων.
Αποτέλεσμα όπως έχουμε γράψει είναι μισθωτήρια που έχουν λήξει από το 2015, 2016,2017 κλπ. να φαίνονται ανοιχτά και να υπολογίζονται στην προσυμπλήρωση των εσόδων από ενοίκια στο Ε2.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης που αναφέρει ότι σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. 

Προσκόμιση δικαιολογητικών ΑΜΕΑ
Η διοίκηση εξέδωσε την εγκύκλιο Ε.2050/20.7.2023. Η εγκύκλιος αφορά στη δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών μέχρι 29.9.2023 για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023, λόγω αναπηρίας, οχημάτων που δεν διορθώθηκε έως σήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ).
Με το σχετικό έγγραφο ορίζεται νέα καταληκτική προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών όσων ιδιοκτητών αναπηρικών οχημάτων δεν προσήλθαν για έλεγχο δικαιολογητικών για τη διόρθωση της εικόνας τους στο ΠΣΟ, ώστε να δικαιούνται απαλλαγής για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023.
Αφορά κατόχους αναπηρικών οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν έως σήμερα προσκομίσει στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και να διορθωθεί η εικόνα τους στο ΠΣΟ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2014/14.3.2023 και όσον αφορά τις περιπτώσεις της παρ. Γ αυτής, για τα αναπηρικά οχήματα που δεν διορθώθηκε η εικόνα τους, λόγω μη προσέλευσης των ιδιοκτητών τους για έλεγχο δικαιολογητικών έως σήμερα, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες σχετικά με την υποχρέωσή τους να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση ή και αντιστοίχιση της πάθησης) έως 29.9.2023, προκειμένου να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας έτους 2023. Η ενημέρωση διενεργείται κατ’ αρχήν με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κεντρικά και με κοινοποίηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στην εφαρμογή «e- κοινοποιήσεις» στην πλατφόρμα myAADE ή μέσω συστημένων επιστολών από τη ΔΟΥ σε περίπτωση μη ύπαρξης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα δεν προσέλθουν για έλεγχο, ή μετά τον έλεγχο της ΔΟΥ διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται την απαλλαγή, επιβάλλονται για το 2023 τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς το πρόστιμο, εφόσον η πληρωμή διενεργηθεί εντός του έτους.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13
Ιούν 03
Ιούν 03

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

3 Ιουνίου @ 16:00 - 17:00