BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους κάνουν άρση ακινησίας

Παρέχεται η δυνατότητα -από 1η Μαΐου 2024-  άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος και κατ’ ελάχιστον την καταβολή των τελών ενός (1) μήνα.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Προσοχή! Η δυνατότητα παρέχεται  για μια μόνο φορά εντός του έτους 2024.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά την παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α’82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Να θυμίσουμε ότι «Ως λόγοι ανωτέρας βίας εν προκειμένω νοούνται αι περιπτώσεις, δι’ ας δεν καθίσταται εφικτή η τήρησις της κατά τ’ ανωτέρω οριζομένης διαδικασίας, είτε εκ λόγων αναγομένων εις την προσωπικήν κατάστασιν του κατόχου του αυτοκινήτου είτε εκ τοιούτων αναγομένων εις την πραγματικήν κατάστασιν του αυτοκινήτου και των στοιχείων κυκλοφορίας αυτού.».
Η δυνατότητα για την εφαρμογή  και για το 2024 της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας δόθηκε με  διάταξη που βρίσκεται στο άρθρο 64 του νόμου 5108/2024: Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2024 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 36 ν. 2093/1992.

Διαδικασία
Ο ιδιοκτήτης μπορεί να «μπει», στην ψηφιακή πύλη myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλουν τη μηνιαία αναλογία (1/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας, για όσους μήνες επιλέξουν να θέσουν το όχημά τους σε κυκλοφορία. Με την πληρωμή παύει η ακινησία του οχήματος.
Διευκρινίζεται ότι:
– ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας λογίζεται ολόκληρος ο μήνας. Επομένως, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άρση αφορά διάστημα μικρότερο του μηνός, καταβάλλεται ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας
– όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους πρέπει να υποβάλλουν αίτημα άρσης ακινησίας στην αρμόδια ΔΟΥ για να τις παραλάβουν
– όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη, το όχημα πρέπει να τεθεί ξανά σε ακινησία. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, μειωμένο κατά το διπλάσιο των αναλογικών τελών που έχουν ήδη καταβληθεί.

Προσοχή! Με την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας, προβλέπονται τα εξής:

  1. δίνεται η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για όσους μήνες επιλέξουν μέχρι τέλος του έτους, από κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων, ρυμουλκούμενων ή μοτοσυκλετών,
  2. καταβάλλονται τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.
  3. τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν την άρση της ακινησίας.
  4. ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας
  5. εάν η τελευταία ημέρα είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, πρέπει να δηλώσει ακινησία κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Να σημειώσουμε ότι το όχημα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο πριν την άρση της ακινησίας.

Παράδειγμα
Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν θέσει σε κίνηση το όχημά του, είναι 10 ευρώ για κάθε μήνα. Ο μήνας της αίτησης (Μάιος και μετά) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.
– Για Μάιο-Ιούνιο (2 μήνες) ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 120€ Χ 2/12 =20€
– Για Μάιο-Ιούλιο (3 μήνες): 120€ Χ 3/12 =30€
– Για Ιούνιο-Σεπτέμβριο (4 μήνες): 120€ Χ 4/12 = 40€
Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να θέσει σε ακινησία ξανά το όχημα, το αργότερο έως Παρασκευή 28.6.2024 (επειδή 30 Ιουνίου πέφτει Κυριακή) ή 31/7 ή 30/9.

Πρόστιμα
Αν δεν θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητο εγκαίρως, αλλά από την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη του μηνός και μετά, θα πληρώσει πρόστιμο το διπλάσιο των τελών όλων των υπολοίπων μηνών κυκλοφορίας. Ωστόσο θα έχει έτσι τη δυνατότητα να διατηρήσει το όχημα σε κυκλοφορία για ολόκληρο το 2024.
Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Να θυμίσουμε ότι:
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ένα όχημα σε ακινησία βρεθεί να κινείται, ο ιδιοκτήτης του θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Οδηγίες από ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τις ερωτήσεις απαντήσεις που έχει δημοσιοποιήσει η ΑΑΔΕ:
«5. Εάν θέλω να κάνω άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους, ποιές είναι οι ενέργειές μου;
Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας σε κίνηση, ψηφιακά.
Προσοχή!
– Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τ.κ (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.
– Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τ.κ. το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

 6. Εάν πληρώσω αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για δύο (2) μήνες στις 25/6/2022, για ποιους μήνες μπορεί να τεθεί το όχημά μου σε κίνηση;
Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνετε άρση ακινησίας. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25/6/2022, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο.
Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1/12/2022 για δύο μήνες, αφού υπολείπεται ένας και μόνο μήνας μέχρι το τέλος του έτους.
Για το λόγο αυτό, αν σήμερα ζητηθεί η πληρωμή τ.κ. για δύο (2) μήνες, στο ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζεται προθεσμία πληρωμής μέχρι 30/11/2022 για τον απλούστατο λόγο, ότι εάν πληρώσει την 1/12/2021 πρέπει να καταβάλει μόνο το 1/12 των ετήσιων τ.κ. και όχι τα 2/12.».

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Σεπτεμβρίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεωνς αυτή την στιγμή.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/prosvasis/public_html/anazitisis/blog/wp-includes/functions.php on line 4558