BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Στο δρόμο για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Μέσα σε όλα που τρέχουν αυτόν τον καιρό, έχουμε και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία. Η συζήτηση για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ξεκίνησε στα τέλη του 2018, με στόχο την ενημέρωση της ΑΑΔΕ για τα τιμολόγια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.

Η καινοτομία του εγχειρήματος ήταν η αποστολή των τιμολογίων από τη μία μόνο πλευρά, δηλαδή μόνο από τον εκδότη. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχαν οι αποκλίσεις στις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών Προμηθευτών (ΜΥΦ ή ΚΕΠΥΟ), που παρουσιάζονται στο ισχύον σήμερα σύστημα, που είναι δυσλειτουργικό ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Ο κύριος και άμεσος στόχος ήταν και είναι ο έλεγχος του ΦΠΑ, μιας και τα τιμολόγια του εκδότη διαμορφώνουν τα έσοδά του, αλλά και αποτελούν τα έξοδα για το λήπτη του τιμολογίου. Με αποτέλεσμα να γίνεται άμεση διασταύρωση των υποβαλλόμενων δηλώσεων ΦΠΑ με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία, από την ΑΑΔΕ, πρώτα για την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και για τους άλλους παρακρατούμενους φόρους, που πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση.

Στο βάθος όμως, του όλου project, κρύβεται η φάκα που δεν είναι άλλη από τη συγκέντρωση όλων εκείνων των στοιχείων που χρειάζεται η διοίκηση για να υλοποιήσει τη μέθοδο ελέγχου από το γραφείο, μιας και η επιχείρηση θα «ανεβάζει», όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται η ΑΑΔΕ για να προβεί σε έλεγχο, χωρίς να χρειαστούν οι υπάλληλοί της να πάνε στην επιχείρηση.

Μάλιστα, με το κατάλληλο λογισμικό θα γίνεται και αυτόματα ο έλεγχος πρωτογενώς μέσα από τις αποκλίσεις. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα αξιοποιούν τα πρώτα ευρήματα του ελέγχου για τις υπόλοιπες διαδικασίες, και εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση θα κάνουν αυτό που γνωρίζουν.

Δυο είναι τα στοιχεία που συνηγορούν στα παραπάνω:

α) ότι το project εκπονείται από τη Διεύθυνση Ελέγχων,

β) ότι τα στοιχεία που ζητούνται είναι αυτά που περιγράφονται στις αποφάσεις για τις ελεγκτικές διαδικασίες και που ακολουθούνται στον έλεγχο των επιχειρήσεων (ΠΟΛ.1124/18.6.2015, ΠΟΛ.1036/9.3.2017 που αφορούν στον έλεγχο στα διπλογραφικά βιβλία και ΠΟΛ.1293/23.7.2019 που αφορά στον έλεγχο για τα απλογραφικά βιβλία).

Στις αρχικές παρουσιάσεις υπήρχε και η online αποστολή του Δελτίου Αποστολής (ή «Παραστατικό Διακίνησης» ή «Συνοδευτικό Διακίνησης Αποθεμάτων» ή «Έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων» ή «Συγκεντρωτικό δελτίο διακίνησης»).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πριν από την έναρξη της διακίνησης το παραστατικό θα λαμβάνει αριθμό από την ΑΑΔΕ, ο οποίος θα το ακολουθεί σε όλη τη διακίνηση και θα είναι το αναγνωριστικό του (αν σας θυμίζει ηλεκτρονική θεώρηση, απλά έχετε μεγάλη φαντασία). Το σχέδιο για τη σήμανση του Δελτίου Αποστολής εγκαταλείφθηκε προς το παρόν, θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι, γι’ αργότερα.

Νομοθετικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο, άρχισε να διαμορφώνεται με το Άρθρο 30 του Ν.4646/12.12.2019 (ΦΕΚ 201/Α’/2019) «Προσθήκη άρθρου 15Α στον ΚΦΔ για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ»:

  1. Μετά το άρθρο 15 του ν.4174/2013 προστίθεται νέο άρθρο 15Α, ως εξής:

«Άρθρο 15Α – Υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση πληροφοριών

  1. Οι οντότητες του άρθρου 1 του ν.4308/2014 (Α’ 251) υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων-στοιχείων ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών, των τηρούμενων λογιστικών αρχείων-βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί.
  2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, οι εξαιρέσεις, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των οντοτήτων της παραγράφου 1, καθώς και κάθε άλλο θέμα, διαδικασίες και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των οντοτήτων της παραγράφου 1»

Η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου αναμένεται με την έκδοση αποφάσεων από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εγκυκλίων για την «ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή», όπως συνηθίζεται.

Η σχετική εξουσιοδότηση έχει δοθεί από τον ίδιο τον νόμο, όπως περιγράφεται στην δεύτερη παράγραφο του 30 του Ν.4646/2019.

«2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, οι εξαιρέσεις, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των οντοτήτων της παρ. 1, καθώς και κάθε άλλο θέμα, διαδικασίες και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των οντοτήτων της παρ.1.»

 

Τι είναι τα Ηλεκτρονικά Βιβλία;

Πολλοί μπερδεύουν την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία.

Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση έχει σχέση με την έκδοση των παραστατικών και όχι με την ενημέρωση της ΑΑΔΕ για τα εκδιδόμενα παραστατικά, και όχι μόνο. Για την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA: (my Digital Accounting & Tax Application) ή «Η Ψηφιακή μου Λογιστική & Φορολογική Εφαρμογή».

Είναι η πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της ΑΑΔΕ, στην οποία:

  • παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων/εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και
  • απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων, για όλες τις Επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ και σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν στο MyDATA δυο βιβλία:

  • Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους και
  • Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση

Η συμπλήρωση των στοιχείων που χρειάζονται για να ενημερωθούν τα στοιχεία στα δυο βιβλία διαβιβάζονται από τις επιχειρήσεις ως εξής:

Εκδότης

Ο Εκδότης υποχρεούται να διαβιβάζει τις Συνόψεις όλων των Παραστατικών που εκδίδει (B2B-B2G-B2C):

– τα Αντικριζόμενα Παραστατικά του, δηλαδή τα παραστατικά που εκδίδει προς Λήπτες (B2B-B2G) που τα στοιχεία ταυτοποίησης τους αναγράφονται σε αυτά (κατά βάση τα Τιμολόγια Πώλησης ημεδαπής / αλλοδαπής ) κατά ΕΛΠ

– τα μη Αντικριζόμενα Παραστατικά του, δηλαδή τα παραστατικά που εκδίδει προς ιδιώτες ημεδαπής / αλλοδαπής (B2C) των οποίων τα στοιχεία ταυτοποίησης δεν αναγράφονται σε αυτά

Λήπτης

Ο Λήπτης υποχρεούται να διαβιβάζει:

– των μη Αντικριζόμενων Παραστατικών που λαμβάνει. Πρόκειται για παραστατικά εξόδων του, για τα οποία έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής πώλησης, ημεδαπής / αλλοδαπής

– των Αντικριζόμενων Παραστατικών που έχει λάβει, είτε από Εκδότη αλλοδαπής, είτε από Εκδότη ημεδαπής που δεν διαβίβασε τη σχετική Σύνοψη μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (είναι η μόνη περίπτωση που το τιμολόγιο δεν το «ανεβάζει» ο εκδότης αλλά ο λήπτης του παραστατικού).

Τι διαβιβάζουν όλες οι Επιχειρήσεις

Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

Όλες οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν χαρακτηρισμό συναλλαγών για τα παραστατικά που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει. Σκοπός του χαρακτηρισμού είναι η ορθή λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ο Χαρακτηρισμός Συναλλαγών περιλαμβάνει:

α) την κατάταξη των συναλλαγών εξόδων σε αγορές – έξοδα – πάγια κ.ά.

β) την κατάταξη των συναλλαγών εσόδων σε πωλήσεις αγαθών-υπηρεσιών-παγίων κ.ά.

Σημείωση: Ανάλογα με τον τρόπο διαβίβασης που θα επιλέξει η Επιχείρηση, ο Χαρακτηρισμός των Εσόδων μπορεί να γίνεται:

  • είτε κατά τη διαβίβαση της Σύνοψης του Παραστατικού (αποστολή του παραστατικού στο MyDATA)
  • είτε εκ των υστέρων, μεμονωμένα ή μαζικά

Ο Χαρακτηρισμός των Εξόδων γίνεται πάντοτε εκ των υστέρων.

Σημείωση: Ο χαρακτηρισμός των παραστατικών είναι αναγκαίος, τόσο στα παραστατικά πωλήσεων όσο και στα παραστατικά δαπανών. Στην πρώτη περίπτωση με το Τιμολόγιο Πώλησης μπορεί η επιχείρηση να πουλάει αγαθά και εμπορεύματα, αλλά παράλληλα με το ίδιο παραστατικό να πουλήσει και ένα πάγιο. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί το τιμολόγιο να αφορά εμπορεύματα, πρώτες και βοηθητικές ύλες, πάγια ή σε ένα τιμολόγιο αγοράς να υπάρχουν π.χ. εμπορεύματα και πάγια.

 

Λογιστικέ Εγγραφές Τακτοποίησης

Όλες οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν δεδομένα των λογιστικών εγγραφών που διαμορφώνουν τη λογιστική και φορολογική τους βάση, για την εξαγωγή του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε φορολογικού έτους. Τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται αυτοματοποιημένα(μέσω διαλειτουργικότητας) ή καταχωρητικά.

Διαβιβάζονται:

  • διακριτά για τις εγγραφές μισθοδοσίας και αποσβέσεων και
  • συγκεντρωτικά για τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων, που διενεργούνται στο τέλος της περιόδου (τουλάχιστον μία εγγραφή για τα έσοδα και τουλάχιστον μία για τα έξοδα).

Κωδικοποιημένα παραστατικά.

Όλες οι επιχειρήσεις ανεβάζουν τα στοιχεία που απαιτούνται μέσω κωδικοποιημένων παραστατικών, με βάσει την κωδικοποίηση που έχει κάνει η διεύθυνση ελέγχων.

Σύμφωνα με την δημοσιοποίηση αυτών που έχει γίνει μέχρι σήμερα τα παραστατικά αυτά μπορεί να είναι: Τιμολόγιο Πώλησης, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, Τίτλος Κτήσης, Πιστωτικό Τιμολόγιο, Στοιχείο Αυτοπαράδοσης – Ιδιοχρησιμοποίησης, Παραστατικό Διακίνησης, Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, Απόδειξη Λιανικής Πώλησης, Πιστωτικό Λιανικής Πώλησης, Συμβόλαιο (έσοδο ή έξοδο), Ειδικό στοιχείο (απόδειξη είσπραξης/πληρωμής), Μισθοδοσία, Αποσβέσεις, Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων.

Για παράδειγμα όπως και να ονομάσετε το στοιχείο που θα δηλώσει την πώληση αγαθών ή εμπορευμάτων Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Πώλησης, Τιμολόγιο Πώλησης – Δελτίο Αποστολής, Δελτίο Αποστολής – Τιμολόγιο κ.λπ., το παραστατικό θα αποσταλεί στο MyDATA με το πρότυπο παραστατικό σαν «Τιμολόγιο Πώλησης».

Συνοπτικά ι επιχειρήσεις με την εφαρμογή του MyDATA, θα πρέπει:

  1. Να τυποποιήσουν τα παραστατικά τους
  2. Να τα διαβιβάσουν στο MyDATA, αλλά να έχουν και την δυνατότητα να λαμβάνουν από την πλατφόρμα τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από του αντισυμβαλλόμενους.
  3. Να χαρακτηρίσουν τα αποσταλμένα και ληφθέντα στοιχεία (συνόψεις)
  4. Να ελέγξουν τα στοιχεία που θα ανέβουν στην πλατφόρμα MyDATA

 

Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (ΜΑΡΚ)

Με κάθε επιτυχημένη διαβίβαση τυποποιημένων δεδομένων παραστατικών στο Αναλυτικό Βιβλίο Εγγραφών θα χορηγείται από την ΑΑΔΕ Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (ΜΑΡΚ), ανεξαρτήτως της μεθόδου διαβίβασης. Στη συνέχεια θα ενημερώνονται αυτόματα το Αναλυτικό και το Συνοπτικό Βιβλίο για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεθόδου τήρησης λογιστικού συστήματος (απλογραφικό – διπλογραφικό). Ο ΜΑΡΚ είναι το αναγνωριστικό κάθε τιμολογίου ώστε να μπορούν να «μιλήσουν» μεταξύ τους ο Εκδότης, ο Λήπτης και η ΑΑΔΕ.

 

Διασταύρωση δεδομένων:

Μέσω της πλατφόρμας «myDATA», τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, των δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων των επιχειρήσεων θα αντιπαραβάλλονται με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους. Η πρώτη αντιπαραβολή θα γίνεται την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής των κάθε είδους δηλώσεων.

Σε περίπτωση συμφωνίας δεν θα γίνεται καμία ενέργεια. Σε περίπτωση κατ’ αρχήν ασυμφωνίας των δεδομένων, η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει σχετικά αυτοματοποιημένα μηνύματα στις επιχειρήσεις, (ετοιμάστε email για όλες τις επιχειρήσεις), ώστε αυτές να προβούν εντός διμήνου στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες (λ.χ. διαβίβαση παραστατικού από τη λήπτρια επιχείρηση, υποβολή τροποποιητικής δήλωσης κ.λπ.). Αμέσως μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας εναρμόνισης, τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων θα αντιπαραβάλλονται εκ νέου με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους.

Από τη δεύτερη αντιπαραβολή μπορεί να προκύψει:

  1. Συμφωνία.
  2. Δικαιολογημένη ασυμφωνία. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να υπάρξει στις περιπτώσεις ειδικών εξαιρέσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις (π.χ. καθεστώς άρθρου 39Β Κώδικα ΦΠΑ). Στην περίπτωση αυτή δεν θα ενεργοποιούνται διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
  3. Αδικαιολόγητη ασυμφωνία. Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με την αξιολόγηση της σοβαρότητας των αποκλίσεων, η επιχείρηση θα οδηγείται σε φορολογικό έλεγχο και επιβολή κυρώσεων (αυτό που αναφέραμε δηλαδή στην εισαγωγή).

Όπως είναι κατανοητό δεν θα μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις να εκδίδουν τιμολόγια, όποτε θέλουν αφού θα παρακολουθούνται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο. Ακόμη δεν θα μπορούν να καταθέτουν ό,τι δηλώσεις ΦΠΑ θέλουν, αφού με το MyDATA και με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Εκδότη θα ενημερώνονται αυτόματα:

  1. τα Έσοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων και
  2. τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του αντισυμβαλλόμενου λήπτη ημεδαπής.

Άρα δεν θα μπορούν να στείλουν ούτε μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά ούτε και παραποιημένες, αφού η ΑΑΔΕ θα έχει, χωρίς μεγάλη απόκλιση, το σύνολο του ΦΠΑ εισροών και εκροών και θα ξέρει τι να περιμένει με την περιοδική δήλωση. Για να υπάρχουν αποκλίσεις θα πρέπει να συμβαίνουν πράγματα και θάματα.

Επίσης, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να στείλουν φορολογικές δηλώσεις παραποιημένες μιας και, θεωρητικά, η διεύθυνση ελέγχων της ΑΑΔΕ, θα έχει στο τέλος της χρονιάς όλα τα στοιχεία και θα τα αντιπαραβάλει αυτόματα με τη φορολογική δήλωση που θα παραλάβει από κάθε επιχείρηση.

Οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των δεδομένων

Με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των τυποποιημένων δεδομένων των παραστατικών εξετάζεται να οριστεί η 20ή ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ.

Δηλαδή τα δεδομένα των παραστατικών θα πρέπει να διαβιβάζονται:

– σε μηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις που τηρούν λογιστικά αρχεία με διπλογραφικό σύστημα και

– σε τριμηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα τήρησης.

Αν η 20ή ημέρα είναι Σάββατο, Κυριακή ή αργία, η προθεσμία θα επεκτείνεται ως την επόμενη εργάσιμη. Ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των λογιστικών εγγραφών τακτοποίησης θα οριστεί η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Είναι φανερή όμως η θέληση της διοίκησης οι προθεσμίες, στην πλήρη εφαρμογή της πλατφόρμας, να είναι η 20 ημέρα του επόμενου μήνα, δημιουργώντας έτσι σαφή προβλήματα στις εταιρίες με απλογραφικά βιβλία που σήμερα έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τα βιβλία τους κάθε τρίμηνο και μέχρι την υποβολή της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ (30 Απριλίου, 31 Ιουλίου, 31 Οκτωβρίου και 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους).

Επιπτώσεις από την εφαρμογή του MyDATA

Οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, μιας και θα πρέπει να δούμε την ολοκλήρωση της νομοθεσίας, όπου θα καθορίζεται ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, οι εξαιρέσεις, οι όποιες ειδικότερες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και εξαιρέσεις, καθώς και κάθε άλλο θέμα, όπως διαδικασίες και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των υποχρεώσεων αυτών.

Πολλές επιχειρήσεις που είναι ακόμη στο χειρόγραφο σύστημα, ναι υπάρχουν και τέτοιες ακόμη, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, θα πρέπει να προχωρήσουν στη μηχανοργάνωσή τους για να μπορούν να «μιλούν» με την πλατφόρμα MyDATA. Προβλήματα μπορεί να έχουν ακόμη όσες επιχειρήσεις εκδίδουν ένα σεβαστό πλήθος παραστατικών χειρόγραφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφερθούν λανθασμένα στοιχεία είτε στα βιβλία είτε στην πλατφόρμα. Για τις υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων θα επανέλθουμε μόλις έχουμε ολοκληρωμένες τις υποχρεώσεις.

Επίλογος

Είναι φανερό ο επίλογος σε όλα αυτά θα αργήσει να γραφτεί.

Ενώ μιλάμε για ένα μέτρο που, εν δυνάμει, θα μπορούσε να βοηθήσει σε ζητήματα φοροδιαφυγής, αλλά παράλληλα και στην οργάνωση και μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων, βάζοντας τη χώρα στην ψηφιακή εποχή, υπάρχει μια βιασύνη στην εφαρμογή του μέτρου που κινδυνεύει να οδηγήσει την όλη κατάσταση σε τραγέλαφο και το μέτρο να καταλήξει όπως και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis, που ακόμη περιμένουμε την εφαρμογή των ΠΟΛ.1220 και ΠΟΛ.1221 του 2013.

Από τη άλλη πλευρά, και αυτό το έχουμε επισημάνει και στο υπουργείο από παλιά, το θέμα δεν είναι η διασύνδεση των πάντων και ειδικά των ταμειακών φορολογικών μηχανών με το taxis, αλλά η χρήση τους στην έκδοση φορολογικών στοιχείων, ώστε να μην αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο σκεπασμένο με το σεμεδάκι της γιαγιάς.

Πριν την εφαρμογή του μέτρου πρέπει να ακολουθήσουν αρκετά στάδια προσαρμογής τόσο των επιχειρήσεων όσο και του κεντρικού συστήματος, που θα δέχεται τον όγκο αυτών των πληροφοριών.

Ο αιφνιδιασμός φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται.

Για την ιστορία και μόνο η διοίκηση θέλει να λειτουργήσει το σύστημα πιλοτικά μέσα στο 2020, με μαζική αποστολή στοιχείων, κάποια στιγμή μέσα στο 2020, αλλά για όλα τα στοιχεία από 1.1.2020. Η καθυστέρηση βέβαια από πλευράς διοίκησης δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί εδώ μπαίνει το γνωστό ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Έτσι κι εμείς πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε ότι πρέπει στην οργάνωση μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες εξελίξεις.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13