BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Πως -και γιατί- θα δηλώσουμε στην εφορία τον IBAN

Στο δελτίο νέων εφαρμογών να πούμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εφαρμογές φορολογίας εισοδήματος για το 2023, με το άνοιγμα στις 15 Ιουνίου, της εφαρμογής για την υποβολή των αναδρομικών του φορολογικού έτους 2021. 

Απόστολος Αλωνιάτης*

Συνεπώς είναι ανοιχτές πλέον όλες οι εφαρμογές που χρειάζεται ο φορολογούμενος και ο λογιστής – φοροτεχνικός, για να ολοκληρώσει την υποβολή των δηλώσεων. Να θυμίσουμε ότι με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων υποβάλλονται μέχρι 31 Ιουλίου 2023, στις 15:00 και οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά, οι δηλώσεις θανόντος και οι δηλώσεις φορολογουμένων που πήραν έγκριση να γίνουν κάτοικοι εξωτερικού, μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, λόγω Σαββατοκύριακου.

Δήλωση ΙΒΑΝ
Χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν email από την ΑΑΔΕ γιατί έχουν ξεχάσει να δηλώσουν λογαριασμό ΙΒΑΝ στην μερίδα τους στο TAXISnet (aade.gr). Σύμφωνα με αυτό το email:

«Αποδέκτης: ……, Username: …………

 Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,
Προκειμένου να λαμβάνετε με ταχύτητα και ασφάλεια επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ, χρειάζεται να δηλώσετε λογαριασμό ΙΒΑΝ.
Για να δηλώσετε λογαριασμό ΙΒΑΝ, συνδέεστε με τους κωδικούς TAXISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» / «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ».

ΠΡΟΣΟΧΗ:
1. Λαμβάνετε το παρόν μήνυμα είτε γιατί δεν έχετε δηλώσει λογαριασμό ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE είτε γιατί δεν επιβεβαιώνεται από τα πληροφοριακά συστήματα του παρόχου πληρωμών ότι σήμερα είστε δικαιούχος του λογαριασμού αυτού.

2. Για την ασφάλειά σας, το παρόν μήνυμα σκόπιμα δεν περιέχει υπερσύνδεσμο (link) στην υπηρεσία δήλωσης λογαριασμού ΙΒΑΝ.
3. Στην ψηφιακή πύλη myAADE θα σας ζητήσουμε μόνο να καταγράψετε το λογαριασμό ΙΒΑΝ. Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ, ούτε τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό, ούτε να επιβεβαιώσετε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ότι είστε κάτοχος του λογαριασμού αυτού.
4. Οποιοδήποτε μήνυμα, που υποτίθεται ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία», σας ζητάει πληροφορίες ή επιβεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού για να λάβετε επιστροφή φόρου ή περιέχει υπερσύνδεσμο (link) για να δηλώσετε στοιχεία του λογαριασμού ΙΒΑΝ, δεν προέρχεται από την ΑΑΔΕ και είναι παραπλανητικό. Σας συνιστούμε να το διαγράψετε αμέσως, χωρίς να ανοίξετε το σχετικό link ή οποιοδήποτε συνημμένο τυχόν περιέχει.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας.

Ενημέρωση για την ασφάλεια των ψηφιακών σας συναλλαγών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:
1. Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password). Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
2. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο & Επικοινωνία > e-Κοινοποιήσεις.

Για την καλύτερη δυνατή προστασία σας:
1. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.
2. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.
3. Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.
4. Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr.

Αποτέλεσμα της έλλειψης του ΙΒΑΝ είναι αρκετές χιλιάδες φορολογούμενοι να μην έχουν πάρει την επιστροφή που δικαιούνται. 

Πως ενημερώνουμε τον ΙΒΑΝ
Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην ενότητα «myAADE», επιλέγουμε το «Μητρώο & Επικοινωνία»

 

Εικόνα 1: Πρώτη σελίδα aade.gr

Στην επόμενη σελίδα εισερχόμαστε στην κεντρική σελίδα του «Μητρώο & Επικοινωνία», με πολλαπλές επιλογές.

Εικόνα 2: Σελίδα Μητρώου και Επικοινωνίας

Από αυτές επιλέγουμε την Δήλωση Λογαριασμού IBAN, που μας οδηγεί σε νέα σελίδα στην οποία και πρέπει αν καταχωρήσουμε το IBAN του λογαριασμού μας, ξεκινώντας βέβαια από το «GR».

Εικόνα 3: Σελίδα δήλωσης του ΙΒΑΝ 

 

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δε 13
Δε 13
Ιούν 03