BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Παράταση 50 ημερών στη διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων

Σε αναμονή των νέων μέτρων που θα εξαγγελθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προσπαθούμε να επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας.
Δεν είναι μόνο οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου, που πρέπει να καλύψουμε, αλλά και όλες εκείνες οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις νέες υποχρεώσεις που αφορούν τα myDATA.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Παράταση διεξαγωγής Γ.Σ.
Αρχικά, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στις 24 Αυγούστου 2022 δόθηκε η παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2022.
Το Υπουργείο ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, θα προχωρούσε σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των προθεσμιών διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2022.
Ειδικότερα, η προθεσμία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης της παρ. 1 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018 (Α’ 104), του άρθρου 69 του Ν.4072/2012 (Α’ 86) και του άρθρου 10 του Ν.3190/1955 (Α’ 91) θα παραταθεί για πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες.

Η τροπολογία για την παράταση στη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων
Παρατείνονται για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα οι προθεσμίες:
α) για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των μνημονευόμενων στην υπό ψήφιση διάταξη νομικών προσώπων για το έτος 2022,
β) για την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

Αιτιολογική Έκθεση

Άρθρο 21
Με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνονται οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των άρθρων 119 του Ν.4548/2018 (Α’104), 69 του Ν.4072/2012 (Α’86) και 10 του Ν.3190/1955 (Α’91) για πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες προκειμένου οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί να διευκολυνθούν, εκτάκτως, στο έργο τους που έχει πρόσκαιρα επιβαρυνθεί λόγω της ταυτόχρονης λήξης των προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Διάταξη

Άρθρο 21
Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2022
Για το έτος 2022 η προθεσμία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης της παρ. 1 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018 (Α’ 104), του άρθρου 69 του Ν.4072/2012 (Α’ 86) και του άρθρου 10 του Ν.3190/1955 (Α’ 91) παρατείνεται για πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες. Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο παρατείνονται αναλόγως.

Η ως άνω διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 162/Α’/2.9.2022 με τον νέο νόμο 4965/2022 «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Σύγκληση Γ.Σ.
Μετά την τροποποίηση του νόμου σχετικά με τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων των Α.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του φορολογικού έτους 2020, η τελευταία ημέρα σύγκλησης της Γενική Συνέλευσης είναι η 10η ημέρα του ένατου μήνα από την λήξη του φορολογικού έτους.
Για τις εταιρίες με λήξη του φορολογικού έτους την 31η Δεκεμβρίου 2020, η τελευταία ημέρα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2021.
Με βάση τα ανωτέρω και λόγω του ότι η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων πραγματοποιείται είκοσι (20) ημέρες πριν από την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, μη υπολογιζόμενης της ημερομηνίας σύγκλησης και της ημερομηνίας κατάθεσης:
α) Οι Γενικές Συνελεύσεις θα πρέπει να συγκληθούν μέχρι 10.9.2022.
β) Η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων και των προσκλήσεων, σε περίπτωση που εμπίπτουν στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να γίνει μέχρι 20.8.2022, με την παραδοχή ότι η Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης σε ημερομηνία προγενέστερη της καταληκτικής, ισχύει το εικοσαήμερο πριν την σύγκληση, μη υπολογιζόμενο σε αυτό της ημέρας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης και της ημερομηνίας δημοσίευσης.
γ) Η κατάθεση στο ΓΕΜΗ του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να γίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

Οι νέες ημερομηνίες μετά την παράταση έχουν ως εξής:
Η προθεσμία που έληγε 10.9.2022 για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιρειών ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ παρατάθηκε για 50 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 30.10.2022.
Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. παρατείνονται αναλόγως. Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση ή από τους εταίρους.
– Έως την 30η Οκτωβρίου 2022, Σύγκληση γενικής Συνέλευσης
– Έως την 18η Νοεμβρίου 2022, δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων. (Η κατάθεση στο ΓΕΜΗ του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να γίνει εντός είκοσι (20) ημερών από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης).

Πληρωμή φόρου μερισμάτων 5%
Σύμφωνα με το νόμο η λογιστικοποίηση των μερισμάτων γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έγκριση του από την Γενική Συνέλευση των μετόχων σε περίπτωση Α.Ε.
Το ίδιο ισχύει και για τα εταιρικά κέρδη ΙΚΕ και ΕΠΕ.
Ο φόρος 5% αποδίδεται τρεις (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.
Αν η Γενική Συνέλευση των μετόχων ή των εταίρων συγκληθεί την 10η Σεπτεμβρίου 2022, η απόδοση του φόρου μερισμάτων 5% πρέπει να αποδοθεί έως την 30η Δεκεμβρίου 2022.
Αν το Νομικό Πρόσωπο έχει την μορφή της Ο.Ε., Ε.Ε κ.λπ. με διπλογραφικά βιβλία, ο φόρος παρακρατείτε μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και η δήλωση υποβάλλεται τρεις (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.(31 Οκτωβρίου 2020).

Οι νέες ημερομηνίες μετά την παράταση έχουν ως εξής:
– Λογιστικοποίηση των μερισμάτων ή εταιρικών κερδών μέσα στο μήνα Νοέμβριο
– Πληρωμή φόρου μερισμάτων ΕΠΕ, Α.Ε. και ΙΚΕ έως 31.1.2023
– Πληρωμή φόρου μερισμάτων ΟΕ,ΕΕ κ.λπ. με διπλογραφικά η δήλωση υποβάλλεται τρεις (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής. (30 Νοεμβρίου 2022 με καταληκτική ημερομηνία Αυγούστου).

myDATA: Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει οι εγγραφές να εναρμονιστούν με το Ε9

Αποκλίσεις και υποβολή στοιχείων myDATA
Μέχρι 31.10.2022 πρέπει να σταλούν οι αποκλίσεις που υπάρχουν για το 2021.
Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.10.2022.
Η μη ανταπόκριση των υπόχρεων οντοτήτων, στα ως άνω οριζόμενα, συνιστά παράβαση της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν.4174/2013 (Α’170), η οποία επισύρει τις κυρώσεις της περ. α’ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου και νόμου. (δηλαδή 100 ευρώ))

Εγγραφές τακτοποίησης
Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει, με εγγραφές τακτοποίησης, να εναρμονιστούν οι εγγραφές που έχουν ανέβει στο myDATA, με το Ε3 που έχουμε καταθέσει.
Έως την 31.12.2022, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., υποχρεωτικά οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και προαιρετικά οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων, των δεδομένων που αφορούν το φορολογικό έτος 2021.
Στην περίπτωση επιλογής του εναλλακτικού τρόπου διαβίβασης οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων διαβιβάζονται υποχρεωτικά. Α.11138/2020 όπως τροποποιήθηκες και ισχύει σήμερα.
Θεωρούμε ότι λόγω της διαδικασίας αυτής η ΑΑΔΕ, πρέπει να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις, για τα έξοδα μόνο, μέχρι τις 31.12.2022 χωρίς πρόστιμο.

Υποχρεώσεις λογιστών για myDATA
Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το έγγραφο “Λογιστής και Ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA” που έχει αναρτηθεί στο myDATA, o Λογιστής διαβιβάζει υποχρεωτικά το χαρακτηρισμό εξόδων Α1 λήπτη, σύνοψη και χαρακτηρισμό εξόδων Β1 – Β2 λήπτη και σύνοψη και χαρακτηρισμό Γ εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων σύμφωνα με τα όρια της παρ. 2 του αρ.38 του Ν.2873/2000. Επιπλέον διαβιβάζει δεδομένα και κάτω από τα παραπάνω όρια στην περίπτωση που του ανατεθεί αυτό από την Επιχείρηση – πελάτη του. Συγκεκριμένα, δύναται να διαβιβάζει:
1. Χαρακτηρισμούς εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης στην περίπτωση που οι συνόψεις των εκδιδόμενων παραστατικών διαβιβάστηκαν από Πάροχο που δεν διαβίβασε χαρακτηρισμούς για τους Τύπους Παραστατικών Α1 – Α2 (στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαβιβάζονται μαζί)
2. Χαρακτηρισμούς εσόδων λιανικών συναλλαγών από ΦΗΜ για τους Τύπους Παραστατικών Α2 που σε κάθε περίπτωση δεν διαβιβάζουν χαρακτηρισμούς
3. Χαρακτηρισμούς εσόδων τιμολόγησης από Τρίτο στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης που σε κάθε περίπτωση δεν διαβιβάζει χαρακτηρισμούς για τους Τύπους Παραστατικών Α1 – Α2
4. Χαρακτηρισμούς εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης για τους Τύπους Παραστατικών Α1 για το Λήπτη πελάτη του
5. Σύνοψη και Χαρακτηρισμό εξόδων για τους Τύπους Παραστατικών Β1 – Β2 που σε κάθε περίπτωση διαβιβάζονται από το Λήπτη παραστατικών
6. Σύνοψη και Χαρακτηρισμό για τους Τύπους Παραστατικών Γ, για τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, διακριτά και μηνιαία για τη μισθοδοσία, και αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά, για τις αποσβέσεις και τις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Τα ως άνω διενεργούνται για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος της Επιχείρησης.

Α.1138/2020
Εκτός από τις οδηγίες που έχουν δοθεί, και η ίδια η απόφαση Α.1138/2020, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, αναφέρει σχετικά’ με την αποστολή των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA και τον ρόλο του λογιστή.

«Άρθρο 6
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ
[…]
3. Η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. υποχρεωτικά μέσω λογιστή – φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ.340/1998 (Α’ 1998) για τις οντότητες που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις και τα όρια ακαθαρίστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000, και εξετάζονται, για τους σκοπούς της διαβίβασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα εδάφια β’ και γ’ της υποπερ. γα) της περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 4, για τα ακόλουθα ανά περίπτωση:
α) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε χαρακτηρισμό παραστατικών εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης που λαμβάνει η οντότητα από υπόχρεες οντότητες ημεδαπής, καθώς και σε σύνοψη και χαρακτηρισμό παραστατικών εξόδων της περ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα. Ειδικά για τις οντότητες που δεν υπάγονται σε Φ.Π.Α., η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.
β) Για τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού που αφορούν στις εγγραφές μισθοδοσίας, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου.
γ) Για τα δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές αποσβέσεων και στις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά στην Α.Α.Δ.Ε. μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Μικρές επιχειρήσεις και myDATA
Είναι γνωστό ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν για την αποστολή των στοιχείων τους στη πλατφόρμα myDATA και την ειδική φόρμα καταχώρησης.
Οι προϋποθέσεις είναι:
γ) ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που:
γα) τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνουν τα όρια των ακαθάριστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000. (50.000) Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζονται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την Πλατφόρμα myDATA, και ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διαβίβαση. Εξαιρετικά, για τα έτη 2020, 2021 και 2022, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, 2019 και 2020 αντίστοιχα
ή
γβ) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην Πλατφόρμα myDATA μέχρι το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Εξαιρετικά για τα έτη 2020 και 2021, λαμβάνεται υπόψη μόνο το πλήθος των τιμολογίων, με βάση τις υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/2014 (Β’ 179) απόφαση. Ειδικότερα για το έτος 2022 λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των τιμολογίων της υποβληθείσας κατάστασης φορολογικών στοιχείων πελατών έτους 2020, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/2014 (Β’ 179) απόφαση.

Προσοχή! Όμως αρκετές μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να προσέξουν γιατί, ενώ θα πρέπει να μην ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις για να μην εφαρμόσουν την ειδική φόρμα καταχώρησης, από άλλες διατάξεις, έχουν την υποχρέωση να έχουν λογιστή και για την αποστολή των στοιχείων στο myDATA.
Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν.2873/2000 (ΦΕΚ Α’ 285) και η ΠΟΛ.1008/2011 (ΦΕΚ Β’ 136), οι παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων, πρέπει αν έχουν υποχρεωτικά λογιστή:
α. για όλα τα νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων και ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά λογιστικά αρχεία,
β. για ατομικές επιχειρήσεις με απλογραφικά λογιστικά αρχεία με ακαθάριστα έσοδα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για εμπορική δραστηριότητα ή για παροχή υπηρεσιών ή μικτή,
γ. για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ’ του άρθρου 45 του Ν.4172/2013 όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, καθώς και
δ. σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη ότι συμπληρώνεται από λογιστή- φοροτεχνικό, το έντυπο αυτό υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς του λογιστή – φοροτεχνικού και όχι με τους κωδικούς του επιχειρηματία (φυσικού ή νομικού προσώπου).

Προσοχή! Ακόμη και σήμερα και μέχρι την ανάκληση της, κατά παρέκκλιση των διατάξεων , τα στοιχεία μπορούν να αποσταλούν από το λογιστικό πρόγραμμα του λογιστή – φοροτεχνικού με σχετική εξουσιοδότηση.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Νοεμβρίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεωνς αυτή την στιγμή.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/prosvasis/public_html/anazitisis/blog/wp-includes/functions.php on line 4558