BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Νέοι κανόνες για την ενημέρωση της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από επιχειρήσεις και λογιστές φοροτεχνικούς, άνοιξε η εφαρμογή για την προσυμπλήρωση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις αφορούν κατά κύριο λόγο στα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχει ακόμη το σύστημα, αλλά και στη βιασύνη να λειτουργήσει η νέα εφαρμογή πριν λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε σε συνεντεύξεις της ότι δεν θα εφαρμοστεί η νέα διαδικασία αν δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Κάτι που τελικά έμεινε μόνο στα εξαγγελίες.

Μη αναγνώριση εξόδων
Βάσει της απόφασης Α.1020/2024, όπου πλέον η σωστή ενημέρωση-διαβίβαση των εσόδων και ο χαρακτηρισμός των εξόδων στα myDATA είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για τις επιχειρήσεις μας, έρχεται η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ όπου γίνεται με τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί και αφορούν περιόδους από 1/1/2024 και μετά.
Εδώ όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει σε προηγούμενο σημείωμά μας μετά την ψήφιση του Νόμου 5073/23 και την τροποποίηση του άρθρου 15Α του Κώδικά Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ – Ν.4987/2022) περί «Υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διαβίβασης πληροφοριών», όπου μπήκε ο κανόνας ότι:
«2.Η αξία των φορολογητέων πράξεων και των εσόδων που λαμβάνεται υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση για τον προσδιορισμό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του φόρου εισοδήματος για κάθε οντότητα δεν δύναται να υπολείπεται αυτών που προκύπτουν από τα παραστατικά που έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με την παρ. 1. Εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ».
Δηλαδή με απλά λόγια δεν θα μπορεί κάποιος να δηλώσει λιγότερα έσοδα και περισσότερα έξοδα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.
Πιο συγκεκριμένα δεν θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν θα έχουν «ανέβει» στην πλατφόρμα, παρόλο που από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ -Ν.4172/2013), μια δαπάνη θα μπορούσε να εκπέσει από τα ακαθάριστα έξοδα, εφόσον ισχύουν οι σχετικές προϋποθέσεις, του νόμου για τις επιχειρήσεις.
Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι τα προβλήματα ενημέρωσης της πλατφόρμας myDATA δημιουργούν έντονες αντιδράσεις και προβλήματα, στην υποβολή της περιοδικής ΦΠΑ σε ένα σύστημα που δυσλειτουργεί και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματά του.

Προσοχή στην Περιοδική ΦΠΑ!
Τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων – εξόδων καθορίζονται σε τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων, ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Έσοδα – Εκροές ΦΠΑ
– Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
– Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
– Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη “Λογιστική Εγγραφή” και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη “Δυσχέρεια Συσχέτισης”.

 Έξοδα – Εισροές ΦΠΑ
– Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.
– Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη “Δυσχέρεια Συσχέτισης”.
Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Διευκρινήσεις για ΔΕΚΟ
Για της ΔΕΚΟ μπορούμε να συνεχίσουμε για όλο το 2024 να κάνουμε απόρριψη και διαβίβαση με 14.30 ή 14.31. Όπως αναφέρεται στην Α.1138/2020 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα «Από την 1.7.2023 έως και την 31.12.2024, εφόσον οι υπόχρεες οντότητες της παρούσας είτε δεν λάβουν τα έξοδα τους από τις οντότητες που αναφέρονται στα τελευταία εδάφια της παρ.1 του άρθρου 5, ως αντικριζόμενα παραστατικά εξόδων ημεδαπής (Τύποι Παραστατικών Α1), είτε τα λάβουν με διαπίστωση αντικειμενικής αδυναμίας συσχέτισης με τις λογιστικές εγγραφές που έχουν διενεργήσει, συνεχίζουν να διαβιβάζουν τα εν λόγω έξοδα με Τύπους Παραστατικού της κατηγορίας Β2, 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και 14.31 – Πιστωτικό ημεδαπής / αλλοδαπής. Για τις εν λόγω περιπτώσεις οι λήπτες δεν διαβιβάζουν δεδομένα παράλειψης και απόκλισης διαβίβασης. Τα εκδοθέντα παραστατικά της περίπτωσης αυτής δύνανται να απορρίπτονται από τους λήπτες εφόσον δεν συσχετίζονται επαρκώς με τις λογιστικές εγγραφές τους, για σκοπούς ορθής απεικόνισης του λογιστικού και φορολογικού τους αποτελέσματος».

Προσοχή! Η αδυναμία συσχέτισης αφορά παραστατικά από προμηθευτές εκτός ΔΕΚΟ. Ανατρέχοντας και πάλι στην απόφαση Α.1138/2020 «Για τα έτη 2022 και 2023 ανά περίπτωση δεδομένων με αντικειμενική αδυναμία διαβίβασης οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν αναλυτικά τα δεδομένα εσόδων αυτοτιμολόγησης με Τύπο Παραστατικού 11.3 – Απλοποιημένο Τιμολόγιο με αντίστοιχο Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής και τα δεδομένα των εξόδων τιμολόγησης με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) με αντίστοιχο Τύπο Παραστατικού 14.31 – Πιστωτικό ημεδαπής / αλλοδαπής».
Στις περιπτώσεις αυτές η υπόχρεη οντότητα διαβιβάζει στα σχόλια την ένδειξη «Αδυναμία Συσχέτισης». Οι εν λόγω εναλλακτικοί τρόποι διαβίβασης δίνονται για τις παρακάτω περιπτώσεις:
– Αδυναμία συσχέτισης αντικριζόμενων παραστατικών που προέρχεται από τις αποκλίσεις αξίας ΦΠΑ και λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις) και μόνο στην περίπτωση που δεν δύναται να διενεργηθεί η σύγκριση αποκλειστικά στην καθαρή αξία. (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ).
– Αυτοτιμολόγηση αλλοδαπής είτε για παραδόσεις αγαθών και παροχής υπηρεσιών είτε για αποκτήσεις αγαθών και λήψης υπηρεσιών.
– Ανάθεση τιμολόγησης. Στην περίπτωση αυτή για τα έτη 2022 και 2023 ο εκδότης τρίτος δεν έχει υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων.
– Διαβίβαση δεδομένων από τον εκδότη με αξία συναλλαγών μεγαλύτερη από αυτή που ο λήπτης λογιστικοποίησε είτε ως έξοδο τιμολόγησης είτε ως έσοδο αυτοτιμολόγησης. Η περίπτωση αυτή δεν νοείται και δεν διαβιβάζεται ως απόκλιση.
Στην περίπτωση χρήσης των Τύπων Παραστατικών 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και 14.31 – Πιστωτικό ημεδαπής / αλλοδαπής για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις ο χαρακτηρισμός εξόδου που διαβιβάζεται σε κάθε περίπτωση είναι με 2.95 Λοιπά πληροφορικά στοιχεία εξόδων, με αντίστοιχη διαβίβαση Τύπου Παραστατικού 17.5 – Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση, για τη σωστή κατανομή των εξόδων, ανά περίπτωση.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Νοεμβρίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεωνς αυτή την στιγμή.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/prosvasis/public_html/anazitisis/blog/wp-includes/functions.php on line 4558