BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Νέες ημερομηνίες  απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και διασύνδεσης ΦΤΜ και POS

Μετά την πίεση της αγοράς , το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην παράταση, έστω και μικρή, της διασύνδεσης των φορολογικών ταμειακών μηχανών (ΦΤΜ) με τα συστήματα πληρωμής με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες , το πλαστικό χρήμα όπως το λέμε EFT/POS.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Πριν όμως δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της παράτασης , θα θέλαμε να  αναφερθούμε σε ένα θέμα που θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην αγορά, και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του μήνα ανατρέποντας τον προγραμματισμό για την εξόφληση των υποχρεώσεων του μήνα. 

Νέες προθεσμίες για διασύνδεση POS
Με δύο αποφάσεις η διοίκηση προχώρησε την αλλαγή των ημερομηνιών που έχουν οι επιχειρήσεις για την απόσυρση και αντικατάσταση των  Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) αλλά και την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και την διασύνδεση τους με τα συστήματα εξόφλησης με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (EFT/POS). 

Απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ
Με την απόφαση Α.1034/29.2.2024 (ΦΕΚ 1376/Β’/29.2.2024) , η διοίκηση προχώρησε στην τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1073/2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Απόσυρση από τη χρήση και οριστική παύση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) για το σύνολο των οντοτήτων. Παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και ορισμός υποχρέωσης χρήσης, ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου» (Β’ 4516 και Β’ 4606). Πιο συγκεκριμένα:

  • Απόσυρση από τη χρήση και οριστική παύση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ)
    Οι οντότητες που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία ΠΟΛ.1220/2012 (Β’ 3517) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών ή είναι κάτοχοι αυτών, παύουν τη χρήση αυτών έως και την 30.4.2024 και έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης οριστικής παύσης τους. Οι ως άνω οντότητες από την 1.5.2024 και εφεξής έχουν την υποχρέωση χρήσης λοιπών τύπων ΦΗΜ ή υπηρεσιών Παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.».
  • Παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) από τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα
    Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση απλών ΦΗΜ της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1220/2012 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών παύουν τη χρήση αυτών έως και την 30.6.2024.».
  • Όσον αφορά την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ εστιατορίου, ΦΤΜ εστιατορίου, ΑΔΗΜΕ εστιατορίου
    α. Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ, από την 01.05.2024 και εφεξής έχουν την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου, που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1173/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή υπηρεσιών Παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.
    β. Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση απλών ΦΗΜ, από την 01.07.2024 και εφεξής, έχουν την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1173/2022.
  • Να θυμίσουμε με την ευκαιρία και την διαδικασία απόσυρσης – παύσης, όπως αυτή αναφέρεται στην τροποποιηθείσα απόφαση Α.1073/18.5.2023 (ΦΕΚ 4516 Β’/13.7.2023 και διορθώσεις σφαλμάτων 4606 Β’/18.7.2023)
    Η δήλωση οριστικής παύσης της ΕΑΦΔΣΣ, υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα των Φ.Η.Μ. μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΑΑΔΕ (έντυπο Δ13), εφόσον έχει εκδοθεί πρόσφατο, ήτοι εντός των τελευταίων δέκα (10) ημερών, τελικό Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης «Ζ».
    Κατά παρέκκλιση του ανωτέρω εδαφίου η δήλωση παύσης υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τις οντότητες που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ στις παρακάτω περιπτώσεις:
    1. Εκπρόθεσμης δήλωσης παύσης ή απώλειας ΦΗΜ.
    2. Το τελευταίο εκδοθέν Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» φέρει ημερομηνία προγενέστερη των έξι (6) μηνών της ημερομηνίας έκδοσης της Τεχνικής Αναφοράς Βλάβης, η οποία συνυποβάλλεται με το ως άνω δελτίο και τη δήλωση παύσης λόγω βλάβης.
    3. Σε περίπτωση βλάβης ΦΗΜ, και εφόσον το τελευταίο εκδοθέν Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης Ζ φέρει ημερομηνία εντός των προηγούμενων έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Τεχνικής Αναφοράς Βλάβης, η δήλωση παύσης λόγω βλάβης υποβάλλεται από την επιχείρηση που κατέχει την άδεια καταλληλότητας ή την άδεια τεχνικής υποστήριξης ΦΗΜ, για λογαριασμό του κατόχου ΦΗΜ.
    Οι κωδικοί οριστικής παύσης ΦΗΜ είναι οι εξής:
    23 – Παύση λόγω πλήρωσης μνήμης
    41 – Απόσυρση Φ.Η.Μ.
    10 – Αυτοπαράδοση λόγω παύσης εργασιών της επιχείρησης
    24 – Παύση λόγω θανάτου
    38 – Ασυμβατότητα με δεκαδικά των συντελεστών ΦΠΑ
    25 – Παύση λόγω βλάβης φορολογικής μνήμης.

Νέοι χρόνοι διασύνδεσης
Με την απόφαση Α.1035/29.2.2024 (ΦΕΚ 1377/Β’/29.2.2024) , η διοίκηση προχώρησε στην τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1157/12.10.2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Καθορισμός του χρόνου και της διαδικασίας αναβάθμισης των Μέσων Πληρωμών, που χρησιμοποιούν οι οντότητες του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 (Α’ 251), από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά Συστήματα, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του Ν.4987/2022 (ΚΦΔ). Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1021/2023 (Β’ 1826) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ». Πιο συγκεκριμένα:

Χωρίς email
Η παρ. 2.5 του άρθρου 1 αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής: «Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των Μέσων Πληρωμών που αυτός διαθέτει. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη “myAADE”.
Συνεπώς καταργείται το email που έδινε το έναυσμα της έναρξης της διασύνδεσης, και ήταν και η αιτιολογία να μην προχωρούν οι τεχνικοί στην διαδικασία της διασύνδεσης).

Νέες ημερομηνίες
Περαιτέρω, οι Χρήστες υπηρεσιών πληρωμών που έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των ΦΗΜ τους με τα Μέσα Πληρωμών και την ΑΑΔΕ οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την τυχόν αναβάθμιση των Ταμειακών Συστημάτων τους και τη διασύνδεσή τους με τα Μέσα Πληρωμών που διαθέτουν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15Β ΚΦΔ:
α) Έως 31/3/2024, εφόσον διασυνδέονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο επικοινωνίας της υπό στοιχεία Α.1098/2022 (Β’ 3940) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
β) Έως 30/4/2024, εφόσον οι υπόχρεες οντότητες προτίθενται να αντικαταστήσουν το Ταμειακό τους Σύστημα με σύστημα στο οποίο το Ταμειακό Σύστημα και το Μέσο Πληρωμών ενσωματώνονται σε μία συσκευή (Αll in one – Cash Register/POS) και δηλώσουν την πρόθεσή τους στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών στην ψηφιακή πύλη “myAADE” το αργότερο έως 15/3/2024.
γ) Έως 31/5/2024, εφόσον διασυνδέονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο επικοινωνίας της υπό στοιχεία Α.1155/2023 (Β’ 5992) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Προσοχή! Η ημερομηνία αυτή είναι καινούρια δεν υπήρχε και μπαίνει τώρα για πρώτη φορά.
δ) Έως 31/10/2024, εφόσον έχουν ήδη προβεί σε υλοποιήσεις διασύνδεσης του Ταμειακού Συστήματος με τα Μέσα Πληρωμών που διαθέτουν, οι οποίες καίτοι δεν συμμορφώνονται επακριβώς με τα πρωτόκολλα των Α.1098/2022 ή Α.1155/2023 κατά περίπτωση, δεν επιτρέπουν κατ’ ελάχιστο, την ελεύθερη πληκτρολόγηση ποσού στο Μέσο Πληρωμής και για τις οποίες η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει σχετική ενημέρωση από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών έως και τη δημοσίευση της παρούσας.
ε) Οι καταληκτικές ημερομηνίες των περ. α’ και γ’ παρατείνονται κατά ένα ημερολογιακό μήνα, εφόσον οι Χρήστες υπηρεσιών πληρωμών των ως άνω περιπτώσεων αδυνατούν μεν να προγραμματίσουν ραντεβού με την οντότητα που τους παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ΦΗΜ ή/και λογισμικού Εμπορικού/Λογιστικού Προγράμματος Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, “ERP”) έως την 31/3/2024 ή την 31/5/2024 κατά περίπτωση με σκοπό την υλοποίηση της διασύνδεσης, διαθέτουν δε προγραμματισμένο ραντεβού, το οποίο και θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα στην ψηφιακή πύλη “myAADE”, εντός Απριλίου 2024 αναφορικά με την περ. α’ ή εντός Ιουνίου 2024 αναφορικά με την περ. γ’.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 54Θ ΚΦΔ.».

Εποχιακές επιχειρήσεις
Η παρ. 2.7 του άρθρου 1 αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής: «Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά και από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως και τις ως άνω κατά περίπτωση ημερομηνίες δεν βρίσκονται σε λειτουργία, έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν αποκλειστικά Ταμειακά Συστήματα και Μέσα Πληρωμών που θα έχουν διασυνδεθεί μεταξύ τους έγκαιρα και θα πληρούν τα οριζόμενα στις Α.1098/2022 και Α.1155/2023 αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.».

Συμπερασματικά
Παράταση μέχρι 31 Μαρτίου έλαβαν οι επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει αλλά δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους, λόγω τεχνικών ζητημάτων.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024 μόνο για εκείνες τις επιχειρήσεις που:
– δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.|
θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.
– Έως τις 31 Μαΐου. Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

ΕΑΦΔΣΣ
Το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

Εποχιακές
Τέλος, δευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τι ισχύει για όσους έχουν voucher
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως άνοιξε ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, ωστόσο οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που τους αναλογεί, θα μπορούν να το αξιοποιήσουν. 

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13
Ιούν 03
Ιούν 03

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

3 Ιουνίου @ 16:00 - 17:00