BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Μεταφορά αργίας Πρωτομαγιάς και τραπεζική αργία. Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στην πορεία για το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων, έχουμε ήδη στα χέρια μας και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, έχουμε τον Νόμο 5100/2024 με τις νέες απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τις 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Αλλά και την εξαίρεση για το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών κανονικού καθεστώτος, καθώς η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, με καθυστέρηση, τον σχετικό νόμο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Ακόμη έχουμε νέες τροποποιήσεις για τα myDATA και την απόφαση Α.1138/2020 που διέπει τη λειτουργία τους, αλλά και παρατάσεις, μετακίνηση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη εβδομάδα, αλλά και πολλά παράπονα για τη διασύνδεση των EFT/POS με τις ταμειακές μηχανές.

Μεταφορά Πρωτομαγιάς
Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Τραπεζική αργία
Η μετάθεση και της αργίας της Πρωτομαγιάς στις 7 Μαΐου, δημιουργεί νέα αναταραχή στην τραπεζική λειτουργία , αφού το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει κλειστό από τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου έως και την Τρίτη του Πάσχα (3/5 Μ. Παρασκευή , 4/5 Μ. Σάββατο, 5/5 Κυριακή του Πάσχα, 6/5 Δευτέρα του Πάσχα και 7/5 Αργία Πρωτομαγιάς).
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε: «Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.
Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.
Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.
Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου». 

Δώρο Πάσχα
Να σημειώσουμε πως το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την 1η Μαΐου, Μ. Τετάρτη και έτσι δεν θα καθυστερήσει να μπει στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Παράταση ψηφιακής κάρτας
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισε όπως η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024.
Η απόφαση αυτή με αριθ. 24595/28.3.2024 (ΦΕΚ Β’ 1966/29.3.2024), που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ελήφθη λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου.
Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση ορίζεται ότι:
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της βιομηχανίας (ήτοι όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία από 10 έως και 33, πλην του 19), καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο του λιανεμπορίου (ήτοι όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία το 47), όπως αναλύονται στον Πίνακα που ακολουθεί. Από το ανωτέρω εδάφιο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή, στα ορυχεία (ήτοι όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία το 19), στα ναυπηγεία (ήτοι όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα τέσσερα ψηφία το 3011 και το 3012), καθώς και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ). Επίσης εξαιρούνται οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες και οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα. Για τους κλάδους του πρώτου εδαφίου της παρούσας υποπαραγράφου, οι διοικητικές κυρώσεις του Παραρτήματος V και VI που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της υπ’ αρ. 80016/31.8.2022 (Β’ 4629) υπουργικής απόφασης, επιβάλλονται από την 1η Ιουλίου 2024 (Βλέπε κατωτέρω πίνακα):

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΟΣ
10 Βιομηχανία τροφίμων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
11 Ποτοποιία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
12 Παραγωγή προϊόντων καπνού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
13 Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
14 Κατασκευή ειδών ένδυσης ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
15 Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
16 Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων
από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα,
κατασκευή ειδών καλαθοποιίας
και σπαρτοπλεκτικής
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
17 Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
18 Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
20 Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
21 Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
22 Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
23 Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
24 Παραγωγή βασικών μετάλλων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
25 Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
26 Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
27 Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
28 Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
29 Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων,
ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
30 Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
31 Κατασκευή επίπλων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
32 Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
33 Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
47 Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, για τους πιο πάνω κλάδους, οι διοικητικές κυρώσεις του Παραρτήματος V και VI που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της υπ’ αρ. 80016/31. 8.2022 .(Β’ 4629) υπουργικής απόφασης θα επιβάλλονταν:
i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας ως ανωτέρω, από την 1η Απριλίου 2024, και
ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, ανωτέρω, από την 2α Μαΐου 2024,
iii) για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 από την 13η Μαΐου 2024.
Μέχρι τις πιο πάνω ημερομηνίες που αφορούν σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους βιομηχανίας και λιανεμπορίου (όπως σχετικοί Κ.Α.Δ.), έπρεπε να διαθέτουν και να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως ορίζει η σχετική διάταξη.
Με τη νέα απόφαση, οι σχετικές κυρώσεις εφαρμόζονται πλέον από 1 Ιουλίου 2024. 

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δε 13
Δε 13
Ιούν 03