BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Μείωση ενοικίων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Τελικά τι ενοίκιο πρέπει να πληρώσω, αν έχω δικαίωμα μείωσης;

Απόστολος Αλωνιάτης*

Η αναστάτωση στην αγορά συνεχίζεται με νέους πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο τζίρος των εκπτώσεων, αφού το μηνιαίο κόστος του “lockdown” είναι 3 δισ.
Το δυστύχημα είναι ότι όλα αυτά γίνονται όχι για την ομαλοποίηση της οικονομίας και την επαναφορά στην καθημερινότητα , αλλά για να μην είναι υποχρεωμένο το κράτος να πληρώνει αποζημιώσεις, και να εκταμιεύει εκ νέου ποσά στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αναστάτωση στην αγορά θα συνεχιστεί και όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, τίποτε δεν θα είναι ίδιο στην ζωή μας.

Μείωση ενοικίων για Ιανουάριο – Φεβρουάριο

Σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή των Ελλήνων, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που χρησιμοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο. 

Ποιους αφορά

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

Πληττόμενες επιχειρήσεις

Να θυμίσουμε ότι για τους μήνες αυτούς εξακολουθεί να ισχύει η μείωση του 40% για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες», σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο.
Ενώ δεν θα υπάρχει καμία μείωση στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργεία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κ.λπ. 

Χρηστικά παραδείγματα

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες:
– Οι επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021, για τον μήνα Ιανουάριο δεν θα καταβάλουν ενοίκιο και για τον μήνα Φεβρουάριο θα καταβάλουν το 20% του ενοικίου.
– Σε αντίθεση και για τους δύο μήνες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «πληττόμενες», θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου.

Οι ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μέχρι και των Οκτώβριο, είδαν ή θα δουν ένα μέρος της μείωσης που τους έγινε, να απεικονίζεται στην Προσωποποιημένη Ενημέρωση στο taxisnet, και συγκεκριμένα στην ενότητα  «Στοιχεία Επιστροφών», ως ποσό που συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Από τη μείωση για τον μήνα Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα τα ποσοστά που δικαιούνται για επιστροφή θα την εισπράξουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, που έχουν δηλώσει στο taxisnet.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί η υποβολή της «δήλωσης Covid» στο TAXISnet, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. 

Παραδείγματα – Διαφορές
Αν λοιπόν ο ιδιοκτήτης τον Μάιο του 2020 είχε συμφωνήσει ενοίκιο 1.000 ευρώ με μείωση 40%, η επιχείρηση θα καταβάλει 600 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης θα συμψηφίσει με φορολογικές του οφειλές, το ποσό των 120 ευρώ, δηλαδή το 20%  από τα 600 ευρώ.
Ο ίδιος ιδιοκτήτης για το μήνα Δεκέμβριος του 2020, θα λάβει και πάλι 600 ευρώ από την επιχείρηση, μείωση 40%. Όμως, θα εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό από το κράτος 200 ευρώ, ήτοι το 50% από το ποσοστό μείωσης (400×50%=200).
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ο ίδιος ιδιοκτήτης τον Ιανουάριος του 2021:
– Από κλειστή επιχείρηση δεν θα λάβει ως ενοίκιο ούτε ένα ευρώ. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που 800 ευρώ, δηλαδή το 80% του ποσού του ενοικίου.
– Από πληττόμενη επιχείρηση, ο ιδιοκτήτες θα εισπράξει  600 ευρώ από την επιχείρηση και από το κράτος στον τραπεζικό του λογαριασμό, το ποσό των 200 ευρώ, το 20% δηλαδή του ενοικίου.

Εργαζόμενοι
Αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, στις οποίες θα καθοριστούν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της μείωσης 100% και 80% για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους σε κλειόμενες και πληττόμενες επιχειρήσεις  που είναι σε αναστολή, διατηρείται η μείωση του 40% για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας.

Στον παρατιθέμενο πίνακα φαίνονται τα ποσοστά της αποζημίωσης και τα στάδια της διαδικασίας:

Πίνακας ποσοστών αποζημίωσης – Στάδια διαδικασίας

Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 Διαδικασία υποβολής «Δήλωσης Covid»

Ο δικαιούχος είσπραξης εκμισθωτής/υπεκμισθωτής προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, υποβάλλουν δήλωση ως εξής:

  • Από την διεύθυνση wwaade.gr με τους κωδικούς σας και πηγαίνετε στην ενότητα: «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και υποβάλλουν την δήλωση covid-19, που αναφέρετε δίπλα (με ένδειξη: «Δήλωση Covid») σε κάθε ενεργό μισθωτήριο.
  • Αν το μισθωτήριο δεν είναι ενεργό π.χ. έχει λήξει, τότε πρώτα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση με την παράταση του και κατόπιν υποβάλλουν την «δήλωση Covid».
  • Αν δεν έχει κατατεθεί μισθωτήριο ηλεκτρονικά, π.χ. μισθωτήριο προ του έτους 2014 τότε καταχωρούν πρώτα το μισθωτήριο και κατόπιν υποβάλλουν την «δήλωση Covid». (μέχρι 31.1.2021 μπορούν να το καταχωρίσουν χωρίς πρόστιμο)
  • Αν το μισθωτήριο είναι σε ισχύ, αλλά δεν απεικονίζεται το σωστό μίσθωμα, πρέπει πρώτα να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση αναγράφοντας το σωστό μίσθωμα και μετά να υποβληθεί η  δήλωση Covid.
  • Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:
  1. Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:
  • «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
  • «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
  • «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
  • «επαγγελματική στέγη»
  • «κύρια κατοικία ναυτικού»
  1. Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση, στην πρώτη στήλη
  2. Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση στην δεύτερη στήλη
  3. Το μήνα που αφορά η μείωση.

Προσοχή: Οι ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) του ακινήτου πρέπει να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ΙΒΑΝ) στο taxisnet, στην ενότητα: «Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ».
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτων, τη «δήλωση Covid» την υποβάλλει αυτός που έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και οι υπόλοιποι κάνουν ηλεκτρονική αποδοχή.

 Οθόνη υποβολής δήλωσης COVID

 

 Θάνατος ιδιοκτήτη

Με την απόφαση Α.1003/11.1.2021 (ΦΕΚ: Β’ 37/11.01.2021), η διοίκηση έδωσε οδηγίες για την διαδικασία και προϋποθέσεις καταβολής ποσού ίσου με το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων που λαμβάνουν εκμισθωτές για μισθώματα μηνός Νοεμβρίου και εφεξής, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

Μεταξύ άλλων δίδονται και οδηγίες για την είσπραξη του σχετικού ποσού από τους κληρονόμους δικαιούχου:

  • Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την «Δήλωση Covid» μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων, καθίστανται οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος την εν λόγω δήλωση, εντός δύο (2) μηνών από την λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς.
  • Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1140/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει τότε:
  • Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη Δ.Ο.Υ. του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.
  • Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, προσκομίζοντας τα κατάλληλα δικαιολογητικά, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης Covid».
    Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθένα εξ’ αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε.

Η αίτηση της παρούσας υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από την λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13