BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Υπολογισμός και καταβολή Δώρου Χριστουγέννων

Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων.

Απόστολος Αλωνιάτης* 

Υπολογισμός του Δώρου
Βάση για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων αποτελούν οι αποδοχές που καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες το δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης και υπολογίζεται ως 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Μη καταβολή
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/ και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Περαιτέρω των πληροφορίων που αναφέραμε ανωτέρω, παραθέτουμε και απόσπασμα από τις σημειώσεις σεμιναρίων του συνεργάτη μας Νίκου Φραγκιαδάκη, που αφορούν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

1. Δώρο Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται σε όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται σε εργοδότη από την 1/1 έως και την 30/4 κάθε έτους και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μισό μισθό για έμμισθους ή τα 15 ημερομίσθια για τους ημερομίσθιους.
Η αναλογία για την απόδοση του Δώρου Πάσχα είναι ένα ημερομίσθιο ανά 8 ημέρες εργασίας. Αν η εργασία έχει διάρκεια μικρότερη των 8 ημερών τότε αποδίδεται το ανάλογο που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
Το Δώρο Πάσχα προσαυξάνεται κατά 0,04166 το οποίο είναι και αναλογία 0,5/12 λόγω αναλογούντος επιδόματος αδείας.
Στους εργαζόμενους με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ισχύουν τα εξής:
– Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο καθημερινά πχ 4 ώρες ημερησίως, τότε τους καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα όπως και των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αλλά μειωμένο λόγω μειωμένων αποδοχών.
– Οι εργαζόμενοι με λιγότερες ημέρες αλλά πλήρες ωράριο (εκ περιτροπής απασχόληση) δικαιούνται 1 ημερομίσθιο ανά 6,5 ημέρες εργασίας.
– Οι εργαζόμενοι με λιγότερες ημέρες αλλά και λιγότερες ώρες δικαιούνται 1 ημερομίσθιο ανά 6,5 ημέρες εργασίας αλλά με μειωμένο λόγω μειωμένων αποδοχών.

2. Δώρο Χριστουγέννων
Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται σε όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται σε εργοδότη από την 1/5 έως και την 31/12 κάθε έτους και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν ολόκληρο μισθό για έμμισθους ή τα 25 ημερομίσθια για τους ημερομίσθιους.
Η αναλογία για την απόδοση του Δώρου Χριστουγέννων είναι 2/25 του μισθού ανά 19 ημέρες εργασίας. Αν η εργασία έχει διάρκεια μικρότερη των 19 ημερών τότε αποδίδεται το ανάλογο που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
Το Δώρο Χριστουγέννων προσαυξάνεται κατά 0,04166 το οποίο είναι και αναλογία 0,5/12 λόγω αναλογούντος επιδόματος αδείας.
Στους εργαζόμενους με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ισχύουν τα εξής:
– Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο καθημερινά π.χ. 4 ώρες ημερησίως, τότε τους καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων όπως και των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αλλά μειωμένο λόγω μειωμένων αποδοχών.
– Οι εργαζόμενοι με λιγότερες ημέρες αλλά πλήρες ωράριο (εκ περιτροπής απασχόληση) δικαιούνται 1 ημερομίσθιο ανά 8 ημέρες εργασίας.
– Οι εργαζόμενοι με λιγότερες ημέρες αλλά και λιγότερες ώρες δικαιούνται 1 ημερομίσθιο ανά 8 ημέρες εργασίας αλλά με μειωμένο λόγω μειωμένων αποδοχών. 

Παραδείγματα υπολογισμού Δώρου Χριστουγέννων

 Παράδειγμα 1
Έμμισθος υπάλληλος αποχωρεί από την εργασία του στις 30/09/2017. Πόσο Δώρο Χριστουγέννων δικαιούται αν οι μικτές μηνιαίες αποδοχές του είναι € 1.000?
Απάντηση
Ημερολογιακές ημέρες από 01/05/2017-30/09/2017 είναι 153.
Στις 19 ημέρες δικαιούται 2/25 του μισθού
Στις 153 x?
Χ = 2/25 x 153/19 = 0,6440
Δώρο Χριστουγέννων = 1.000 x 0,6440 x 1,04166 = 670,83 €

Παράδειγμα 2
Ημερομίσθιος αποχωρεί από την εργασία του στις 30/09/2017. Πόσο Δώρο Χριστουγέννων δικαιούται αν το μικτό ημερομίσθιό του είναι € 50?
Απάντηση
Ημερολογιακές ημέρες από 01/05/2017-30/09/2017 είναι 153.
Στις 19 ημέρες δικαιούται 2/25 του μισθού
Στις 153 x?
Χ = 2 x 153/19 = 16,10
Δώρο Χριστουγέννων = 50 x 16,10 x 1,04166 = 838,54 €

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δε 13
Δε 13
Ιούν 03