BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Διάφορα θέματα ρύθμισης φορολογικών χρεών

Οδηγίες για ρυθμίσεις προηγουμένων και μελλοντικών φορολογικών χρεών
Φορολογικά χρέη από παράταση, και Φόρος εισοδήματος, και ΕΝΦΙΑ

 Απόστολος Αλωνιάτης*

Νέες συνθήκες δημιουργούνται, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή, σχετικά με τον τρόπο εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 δεν έχουμε μόνο τις φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, αλλά έχουν συσσωρευτεί και οφειλές που αφορούσαν τους μήνες της πανδημίας, αφού οι πρώτες υποχρεώσεις αρχίζουν να εξοφλούνται από 31 Αυγούστου 2020 και μετά.

Εξόφληση υποχρεώσεων

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να νομοθετηθεί άμεσα, ο νέος τρόπος εξόφλησης, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί κατά τους μήνες της πανδημίας, κατ’ εξαίρεση μόνο για το 2020.
Έτσι εκμεταλλευόμενο το υπουργείο Οικονομικών ότι τα έσοδα που εισπράττονται μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους «γράφονται» στον προϋπολογισμό στο προηγούμενο έτος θα αλλάξει και θα επεκτείνει τις δόσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

i. Φόρος εισοδήματος

Είναι γνωστό ότι ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των μηνών Ιουλίου – Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου.
Τα Νομικά Πρόσωπα εξοφλούν και αυτά σε δόσεις το φόρο εισοδήματος, δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν την 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Σύμφωνα με την εξαγγελία, όλες οι δόσεις θα γίνουν μηνιαίες και θα επεκταθούν έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.
Κατά συνέπεια οι δόσεις για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνουν οκτώ (8) η καταβολή των οποίων θα γίνεται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα από Ιούλιο 2020 έως Φεβρουάριο 2021.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την επαναφορά της έκπτωσης στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου, η οποία θα είναι 2%.

ii. ΕΝΦΙΑ

Όσο αφορά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, βάσει του δελτίου τύπου, η πρόθεση είναι να επεκταθεί η εξόφληση του κατά μια δόση επιπλέον και έτσι να εξοφληθεί και αυτός μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή σε έξι (6) αντί σε πέντε (5) δόσεις, η καταβολή των οποίων θα γίνεται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα από Σεπτέμβριο 2020 έως Φεβρουάριο 2021.
Από όσα έχουν εξαγγελθεί δεν έχει γίνει κατανοητό αν θα ισχύσει και στη εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση του 2%, η το μέτρο ισχύει μόνο για το φόρο εισοδήματος. Για την διευκρίνηση αυτής της λεπτομέρειας θα περιμένουμε αντίστοιχα νομοθετική ρύθμιση.

Προσοχή: Για την εφαρμογή όλων των παραπάνω σεναρίων πρέπει να κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, μέχρι 30 Ιουλίου 2020.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι φοροτεχνικοί ζήτησαν να δοθεί γενναία παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, ίση τουλάχιστον με τους μήνες που χάθηκαν λόγω της πανδημίας, ημερομηνία που επεκτείνει την κατάθεση των δηλώσεων μέσα στον Σεπτέμβριο του 2020.

Το Υπουργείο Οικονομικών στις 18 Ιουνίου ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου:

Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοινώνει τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.
Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι:

  • Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι δεν μπορεί να βγει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, αν δεν τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι εκπτώσεις που δίνονται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, βγαίνουν από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις του φορολογικού έτους. Αν λοιπόν δεν γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2019, δεν μπορεί να προχωρήσει η ΑΑΔΕ στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.
Πόσοι όμως νέοι φορολογούμενοι δικαιούνται αυτή την έκπτωση, που δεν την είχαν από πέρυσι ; Ο σχεδιασμός της διοίκησης δηλαδή να υποβάλλονται πρώτα οι δηλώσεις εισοδήματος και να κλείσει το σύστημα για να βγει ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να επανεξεταστεί και να βρεθεί άλλος τρόπος όπως να μένει το σύστημα για τις δηλώσεις ανοικτό για περισσότερους μήνες, με αντίστοιχη μείωση των δόσεων καταβολής φόρου.
Το σύστημα μπορεί να το βάλεις να τρέξει και 2 και 3 φορές θα κουραστεί μήπως;
Το αναφέρουμε αυτό γιατί οι λογιστές – φοροτεχνικοί πέρα από τις φορολογικές δηλώσεις έχουν να διαχειριστούν όλο αυτό το αλαλούμ των αποφάσεων της πανδημίας και ειδικά το ΕΡΓΑΝΗ και τις αναστολές εργασίας, χωρίς να έχουν καν οδηγίες για το πως θα το κάνουν, αφού το αγαπημένο μας υπουργείο εργασίας κρατά αυτές τις οδηγίες σαν εφτασφράγιστο μυστικό, όπου βέβαια υπάρχουν και οδηγίες που δεν αντιβαίνουν στους ψηφισθέντες νόμους.

(Πληροφορίες ότι θα πληρώσει τους λογιστές – φοροτεχνικούς αποζημίωση ψυχικής οδύνης για την ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί διοικητικά την κρίση του κορωνοϊού, ελέγχονται ως ανακριβής)

iii. Συσσωρεμένες φορολογικές υποχρεώσεις

Πέρα από τις παραπάνω υποχρεώσεις, όπως είπαμε υπάρχουν και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Βάσει της εξαγγελίας “Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε στην βουλή ότι οι οφειλές για το διάστημα Μαρτίου ως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021. Αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι δόσεις αυτές να έχουν διαφορετικό επιτόκιο από αυτό που έχει η πάγια ρύθμιση. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για μηδενικό επιτόκιο για την ρύθμιση σε 12 δόσεις και μειωμένο επιτόκιο στο ύψους του 2% με 2,5% για την εξόφληση τους σε 24 δόσεις. 

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου:

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 | Δελτίο Τύπου

 Ρυθμίσεις φορολογικών υποχρεώσεων πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι φορολογούμενοι.
Η επιλογή και η προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, είναι η διευκόλυνση των πολιτών στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα υλοποιήσει μέτρα, όπως:

  •  Θέσπιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι οποίες τελούν σε αναστολή.
  •  Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 μηνιαίες, που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  •  Εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 6 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, θέλοντας να δώσουμε κίνητρα για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θεσπίζουμε έκπτωση 2%. Να σημειωθεί πως η έκπτωση ίδιου ύψους καταργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση το έτος 2015.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει ρεαλιστικά και ορθολογικά μέτρα διευκόλυνσης και ανακούφισης των πολιτών.

Νομοθετικό πλαίσιο των παρατάσεων των φορολογικών υποχρεώσεων

Ας δούμε το νομοθετικό πλαίσιο των παρατάσεων των φορολογικών υποχρεώσεων.

Παράταση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων

Με την Α.1053/20.3.2020 (ΦΕΚ 949/B’/21.3.2020): Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/Α’), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του

  1. Παρατείνονται μέχρι και την 31.08.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20.03.2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020 (Α.1062/26.03.2020),που λήγουν ή έληξαν από 11.03.2020 έως και την 30.4.2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
  2. Αναστέλλεται μέχρι και την 31.08.2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11.03.2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.
  3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
  4. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.
  5. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται:

α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, β) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),

γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. – κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,

δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.

 [Η απόφαση τροποποιήθηκε με την Α.1062 (ΦΕΚ 1043 Β’/26.03.2020) «Τροποποίηση της Α.1053/2020 (ΦΕΚ 949 Α’) και του συνημμένου Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας επιχειρήσεων»] και το μέτρο επεκτάθηκε ως εξής:

Αποφασίζουμε

  1. Στην παράγραφο 1, μετά τη λέξη πίνακα, προστίθεται η φράση «ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.3.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.3.2020».

2.Τροποποιείται η Α.1053/2020 απόφαση (ΦΕΚ 949 Β’) με τον συνημμένο στην παρούσα επικαιροποιημένο πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιχειρήσεων των κλάδων που πλήττονται, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

  1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από 21.3.2020.

Παράταση πληρωμής υποχρεώσεων ΦΠΑ

Με την Α.1054/20.3.2020 (ΦΕΚ 950/Β’/21.3.2020): Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 1 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/Α’), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του

Αποφασίζουμε

  1. Παρατείνονται μέχρι και την 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 μέχρι και την 30/04/2020, των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
  2. Αναστέλλεται μέχρι και την 31/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) των ανωτέρω προσώπων.
  3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
  4. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.
  5. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται:

α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014,

β) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),

γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους – ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,

δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και

ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου. Η λίστα των εταιριών δημοσιοποιείται με την Α.1054/2020.

Στην λίστα αυτή αναμένεται να μπουν και νέοι ΚΑΔ.

 [Όπως τροποποιήθηκε με την Α.1063/2020 (ΦΕΚ 1044/Β’/26.3.2020) και ισχύει από 21.3.2020]

Παράταση εξόφλησης υποχρεώσεων Μαρτίου

Α.1066/30.3.2020 (ΦΕΚ 1083/Β’/30.3.2020), Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν στα πλαίσια των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του

Αποφασίζουμε

  1. Παρατείνονται έως και την 24.4.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν 31.03.2020, των φυσικών προσώπων:

α) που συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2020 το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους ή β) που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όπως προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογικού έτους 2018 που έχει υποβληθεί ως την έναρξη ισχύος της παρούσας ή από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Φορολογική Διοίκηση. Έως την ίδια ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις καταβάλλονται ως 31.03.2020.

  1. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

[Όπως τροποποιήθηκε με την Α.1078/9.4.2020 (ΦΕΚ Β’ 1292/10.4.2020)]

 Α.1068/31.3.2020 (ΦΕΚ 1113/Β’/31.3.2020), Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν στο πλαίσιο των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, κατόπιν του πρώτου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 75/Α’

Αποφασίζουμε

  1. Παρατείνονται έως και την 21.4.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δικαιούνται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (75 Α’) «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», η οποία τροποποίησε την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (55 Α’). Έως την ίδια ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις λήγουν την 31.03.2020.
  2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

[Όπως τροποποιήθηκε με την Α.1079/9.4.2020 (ΦΕΚ 1292/Β’/10.4.2020)]

 Α.1108/8.5.2020 (ΦΕΚ 1822/Β’/13.5.2020, Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’/55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (Α’/76), τροποποιήθηκε και ισχύει

 [Παράταση της καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 01/05/2020 έως και την 31/05/2020 των μισθωτών στις πληττόμενες επιχειρήσεις]

 Αποφασίζουμε

1. Παρατείνονται μέχρι και την 30.9.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από 1.5.2020 έως και την 31.5.2020 των μισθωτών στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20.3.2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.3.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.3.2020, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω της εφαρμογής του μέτρου της περ. α’ της υποπαρ. 2Α του εντέκατου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’/68). Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται τα πρόσωπα της παρ. 5 του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 ΠΝΠ (Α’/64). Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
2. Αναστέλλεται μέχρι και την 30/09/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 1.5.2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.
3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
4. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται οι μισθωτοί που εργάζονται στα εξής πρόσωπα: α) φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 Ν.4270/2014, β) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), γ) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. – κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησης τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του Ν.3429/2005 (Α’/314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’/του αμέσως παραπάνω νόμου.
5. Η παρούσα απόφαση δεν καταργεί την υπ’ αριθ. Α.1061/24.3.2020 (Β’/1043) απόφαση και την υπ’ αριθ. Α.1075/2.4.2020 (Β’/1160), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Α.1086/13.4.2020 (Β’/1388) απόφαση.
 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Α.1107/8.5.2020 (ΦΕΚ 1824/Β’/13.5.2020), Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 1 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’/55), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (Α’/76) με την οποία λαμβάνονται «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»

[Παράταση έως την 30.09.2020 των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που λήγουν ή έληξαν από 1.5.2020 μέχρι και 29.5.2020 των πληττόμενων επιχειρήσεων]

 Αποφασίζουμε 

1. Παρατείνονται μέχρι και την 30.9.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), που λήγουν ή έληξαν από 1.5.2020 μέχρι και 29.5.2020, των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20.3.2020 τους αναφερόμενους στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.3.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.3.2020.
2. Αναστέλλεται μέχρι και την 30.9.2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά την 1.5.2020 οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) των ανωτέρω προσώπων.
3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
4. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.
5. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται: α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν.4270/2014 β) τα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. – κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του Ν.3429/2005 (Α’/314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.
6. Η παρούσα απόφαση δεν καταργεί τις υπ’ αριθ. Α.1054/20.3.2020 (ΦΕΚ Β’ 950), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Α.1063/24.3.2020 (ΦΕΚ Β’/1043) και Α.1073/2.4.2020 (ΦΕΚ Β’/1158), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Α.1084/13.4.2020 (ΦΕΚ Β’/1387) αποφάσεις.

 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Α.1106/8.5.2020 (ΦΕΚ 1823/Β’/13.5.2020), Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’/55), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (Α’/76), με την οποία λαμβάνονται «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»

 [Παράταση της καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 01/05/2020 έως και την 31/05/2020 των πληττόμενων επιχειρήσεων]

 Αποφασίζουμε

 1. Παρατείνονται μέχρι και την 30.9.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20.3.2020 τους αναφερόμενους στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.3.2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο στις 20.3.2020, που λήγουν ή έληξαν από 1.5.2020 έως και 31.5.2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
2. Αναστέλλεται μέχρι και την 30.9.2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά την 1.5.2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.
3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
4. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.
5. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται: α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του Ν.4270/2014, β) τα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. -κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του κεφαλαίου Α’ του Ν.3429/2005 (Α’/314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.
6. Η παρούσα απόφαση δεν καταργεί τις αριθ. Α.1053/20.3.2020 (Β’/949), όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. Α.1062/24.3.2020 (Β’/1043) απόφαση, και αριθ. Α.1072/2.4.2020 (Β’/1157), όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. Α.1083/13.4.2020 (Β’/1387) απόφαση, αποφάσεις.

 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Α.1105/8.5.2020 (ΦΕΚ 1821/Β’/13.5.2020), Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’/55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (Α’/76), τροποποιήθηκε και ισχύει

 [Παράταση της καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 01/05/2020 έως και την 31/05/2020 των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις]

 Αποφασίζουμε

 1. Παρατείνονται μέχρι και την 30.9.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από 1.5.2020 έως και 31.5.2020 των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.3.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.3.2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
2. Αναστέλλεται μέχρι και την 30.9.2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά την 1.5.2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.
3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
4. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στα εξής πρόσωπα: α) φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 Ν.4270/2014, β) στα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), γ) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. -κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δ) σε εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Κεφαλαίου Α’ του Ν.3429/2005 (Α’/314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) σε επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’/του αμέσως παραπάνω νόμου.
5. Η παρούσα απόφαση δεν καταργεί την υπ’ αριθ. Α.1061/24.3.2020 (Β’/1043) απόφαση και την υπ’ αριθ. Α.1074/2.4.2020 (Β’/1159), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Α.1085/13.4.2020 (Β’/1388) απόφαση. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ε.2058/25.4.2020, Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 6 «Παράταση προθεσμιών είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, φόρου προστιθέμενης αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων», του Ν.4684/25.4.2020 (ΦΕΚ 86/Α’/25.4.2020), Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α’/75) και άλλες διατάξεις»

Σας γνωρίζουμε για εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.4684/2020, με τις οποίες παρατείνεται η προθεσμία είσπραξης από τις τελωνειακές αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που αναλογούν στα έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα. Τα ως άνω ποσά βεβαιώνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 110 και την παρ. 5 του άρθρου 109 του Ν.2960/2001 (A’/265).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου, παρατείνεται η είσπραξη από τις τελωνειακές αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα (όπως ουίσκι, μπύρα κρασί κ.λπ.), μέχρι και τις κατωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες:
(α) 25 Ιουνίου 2020, για προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Μάρτιο του 2020.
(β) 25 Ιουλίου 2020, για προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Απρίλιο 2020.
Για τις ως άνω περιπτώσεις το πεδίο 48 «Κωδικός Αναστολής» της υποβαλλόμενης Δήλωσης Ε.Φ.Κ. συμπληρώνεται:
1) με τον κωδικό αναστολής 70 «Αναστολή καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι και 25.6.2020», για την παράταση της είσπραξης της ως άνω περίπτωσης (α).
2) με τον κωδικό αναστολής 71 «Αναστολή καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι και 25 Ιουλίου 2020» για την παράταση της είσπραξης της ως άνω περίπτωσης (β) .
Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις υποβολής Δηλώσεων ΕΦΚ σε ημερομηνίες, που δεν συμπίπτουν με τις κατά περίπτωση ημερομηνίες 25.4.2020 ή 25.5.2020, ο αρμόδιος ελεγκτής του τελωνείου, θα πρέπει να παρέμβει στις ΔΕΦΚ που είναι σε κατάσταση «Υπό έλεγχο», και χειροκίνητα να καταχωρίσει εκ νέου την αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία, ήτοι 25 Ιουνίου 2020 ή 25 Ιουλίου 2020 κατά περίπτωση.
Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του κοινοποιούμενου άρθρου σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων επιβαρύνσεων μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες εφαρμογή έχει η παρ. 4 του άρθρου 110 του Ν.2960/2001 και η είσπραξη των οφειλών πραγματοποιείται με ανάλογη κατάπτωση των σχετικών εγγυήσεων υπέρ του δημοσίου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
Κ. ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ

 

Σενάρια για εξόφληση με ειδική ρύθμιση

Για τις παραπάνω υποχρεώσεις υπάρχει σχετική συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο για την ύπαρξη ειδικής. Η ρύθμιση θα αφορά ουσιαστικά τους πληγέντες από τον κορωνοϊό καθώς αυτοί είχαν και το δικαίωμα να αναστείλουν τα φορολογικά τους βάρη.
Η ειδική αυτή ρύθμιση θα είναι τουλάχιστον 12 δόσεων, ίσως και άτοκων, στις οποίες κάθε φορολογούμενος που έκανε χρήση της αναστολής των φορολογικών βαρών κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο, θα μπορεί να εντάξει τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί . Μια νέα τύπου πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, η οποία θα έχει πολύ χαμηλότερο ή ακόμη και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο από αυτό που προβλέπει η μόνιμη ρύθμιση (4,5% για 12 δόσεις και 6,5% για 24 δόσεις) την οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πληγέντες από τον κορωνοϊό, ώστε οι υποχρεώσεις που έχουν μετατεθεί για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα μπορούν να σπάσουν σε 12 δόσεις και να πληρωθούν έως και το Φθινόπωρο του 2021. 

Οδηγίες για την ρύθμιση που ισχύει σήμερα
Με την ευκαιρία ας δούμε, μέσα από τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, για την Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών του Ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4646/2019 και ισχύει:

  1. Ερ. Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση;

 Απ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής από οποιαδήποτε αιτία, ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης, ή προσωρινής διαταγής.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
– οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές ή δόσεις οφειλών και
– οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής.
– οι οφειλές, οι οποίες μετά την 1/11/2019 και μέχρι και τις 25/02/2020 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της υποπαρ. Α2 του ν.4152/2013 ή στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ, της οποίας οι όροι τηρούνται. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι οι οφειλές υπήχθησαν στη ρύθμιση για πρώτη φορά.

  1. Ερ. Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Απ. – Oφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα φοροδιαφυγής ακόμα και σε πρώτο βαθμό. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες οι οποίοι έχουν αθωωθεί κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.
– Οφειλές, οι οποίες σύμφωνα με διατάξεις άλλων νόμων δεν δύνανται να ρυθμίζονται (π.χ. παρ. 2 του άρ. 22 του ν.4002/2011 (Α΄180) σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών).
– Οφειλές που είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ ακόμη και αν οι ανωτέρω ρυθμίσεις απωλέσθηκαν μετά την 1.11.2019.

  1. Ερ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση;

Απ. – Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).
– Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές του αιτούντος οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με άλλη ρύθμιση ή αναστολή πληρωμής).
– Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ πρέπει να προσκομίζονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή(ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές, λογιστές φοροτεχνικοί και κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος). Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο προϋποθέσεων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης.
Σύμφωνα με το άρθρο 118 του ν. 4537/2018 (ΦΕΚ 84 Α΄/15-05-2018), αναστέλλεται για χρονικό διάστημα 2 ετών από τη δημοσίευση του ιδίου νόμου η ισχύς της υποπερίπτωσης γ της περίπτωσης 6 της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α΄), όπως ισχύει, ως προς τις προϋποθέσεις πιστοποίησης από ανεξάρτητο εκτιμητή και παροχής εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας όπου αυτό απαιτείται. Η αναστολή καταλαμβάνει και τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις, ενώ με την επανέναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων (από 16/05/2020) η υποχρέωση προσκόμισης των ως άνω δικαιολογητικών και εγγυήσεων δεν καταλαμβάνει τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της αναστολής. Εγγυήσεις, διασφαλίσεις ή εμπράγματες ασφάλειες που τυχόν έχουν παρασχεθεί κατ` εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων εξακολουθούν να ισχύουν. Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.).

  1. Ερ. Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη;

Απ.  – Από δύο (2) έως σαράντα οχτώ (48), εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές οφειλές.
– Από δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) για όλες τις υπόλοιπες οφειλές.
– Οφειλές βεβαιωμένες υπέρ αλλοδαπού δημοσίου δύναται να ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 1.α. (i) της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του Ν.4646/2019.
– Ο αριθμός των δόσεων που καθορίζεται από την φορολογική διοίκηση για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερος των είκοσι τεσσάρων (24) υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης (30€). Βεβαίως ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την αποπληρωμή σε λιγότερες δόσεις των είκοσι τεσσάρων (24)μηνιαίων

  1. Ερ. Από τι εξαρτάται ο αριθμός των δόσεων;

 Απ. – Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζονται σε έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις (υποπερ. 1.α.(i) της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Η βιωσιμότητα τεκμαίρεται από τα στοιχεία που δηλώνονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο περιορισμός του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.
– Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις (υποπερ. 1.α. (ii) της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013) καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης, ως εξής:
– Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους, με οποιοδήποτε τρόπο και εάν έχει αυτό προσδιοριστεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κανένα από τα φορολογικά έτη που λαμβάνονται υπόψιν για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής, ή έχει υποβάλει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα έτη αυτά, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.
– Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των συνολικών ακαθάριστων εσόδων, με οποιοδήποτε τρόπο και εάν έχουν αυτά προσδιοριστεί, των τριών τελευταίων πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση φορολογικών ετών, ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.
Για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνονται υπόψη τα συνολικά (φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα) έσοδα. Σε περίπτωση που για όλα τα φορολογικά έτη με βάση τα οποία καθορίζεται η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης λόγω νεοσύστατου νομικού προσώπου και μη παρέλευσης της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης. Αν το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών, ως συνολικά ακαθάριστα έσοδα για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων λαμβάνονται υπόψη τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα, του φορολογικού έτους διακοπής εργασιών. Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών πέραν των πέντε ετών πριν την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, μη συμπεριλαμβανομένου του έτους της αίτησης, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων.

  1. Ερ. Σε περίπτωση που έχω βεβαιωμένες οφειλές σε περισσότερες της μιας Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου πώς θα τις ρυθμίσω;

Απ. Οι οφειλές ρυθμίζονται ανά Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο, συνεπώς πρέπει να υποβάλλετε αίτηση ρύθμισης σε κάθε μία από αυτές μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Στην αρχική οθόνη, υπάρχει σχετικό πεδίο «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής», με δυνατότητα επιλογής της Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου όπου υπάρχουν ανοικτές οφειλές, που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

  1. Ερ. Πού μπορώ να βρω την Τ.Ρ.Ο.(Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);

Απ. Από το μενού: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ/2.Προβολή Αίτησης, επιλέγετε τον τύπο και το έτος ρύθμισης και εμφανίζονται οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που έχετε υποβάλλει. Στη συνέχεια επιλέγετε «Προβολή Αίτησης» της ρύθμισης. Στην τελευταία γραμμή της εκτύπωσης των στοιχείων της ρύθμισης εμφανίζεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). 

  1. Ερ. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;

 Απ. Μπορείτε να υποβάλετε νέα αίτηση ρύθμισης και να πληρώσετε με τη νέα Τ.Ρ.Ο. εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησής σας σε φορέα είσπραξης. 

  1. Ερ. Πού και πότε πληρώνω την προκαταβολή ή τις δόσεις της ρύθμισής μου;

Απ. Η πρώτη δόση ή η προκαταβολή σε περίπτωση δεύτερης ρύθμισης, πληρώνεται στους Φορείς Είσπραξης εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με την ίδια Τ.Ρ.Ο. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. 

  1. Ερ. Μπορώ να ρυθμίσω μέρος των προαιρετικά υπαγόμενων οφειλών, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής;

Απ. Α. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής προς ρύθμιση, μίας μόνο δόσης ή περισσότερων της μίας δόσης, από τις κατηγορίες:
Β: Συνολικό υπόλοιπο μη ληξιπρόθεσμων δόσεων πλην αυτών που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής και
Γ: Συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων που τελούν σε αναστολή πληρωμής.

  1. Ερ. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης;

Απ. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.

  1. Ερ. Πότε απόλλυται η ρύθμιση και τι συνέπειες έχω;

Απ. H ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
– Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
– δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
– δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
– δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί),
– έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.
– Γενικώς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι των διατάξεων της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013 και της απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών Α.1010/2020 (ΦΕΚ 187 Β΄), η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις.

  1. Ερ. Πώς υπολογίζεται ο τόκος με τον οποίο επιβαρύνεται η ρύθμιση;

 Απ. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (Εκδόσεις / Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας), πλέον είκοσι πέντε εκατοστών της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%), ετησίως υπολογιζόμενο.
Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο της ανωτέρω περίπτωσης με βάση το οποίο υπολογίζεται ο τόκος, προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Ο ως άνω τόκος είναι ετησίως υπολογιζόμενος και παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, τα ανωτέρω επιτόκια, προσαυξάνονται κατά μιάμιση (1,5) ποσοστιαία μονάδα.

  1. Ερ. Είχα ρύθμιση η οποία ήταν σε ισχύ την 01/11/2019 και σήμερα έχει απωλεσθεί. Τι μπορώ να κάνω;

Απ. Δεν μπορείτε να εντάξετε το υπόλοιπο των χρεών της απωλεσθείσας ρύθμισης που ήταν σε ισχύ την 01/11/2019, στην παρούσα ρύθμιση. Έχετε όμως την δυνατότητα να ρυθμίσετε τα χρέη σας βάσει του ν. 4174/2013.
Θα πρέπει τα εν λόγω χρέη, εφόσον δεν τελούν σε αναστολή είσπραξης, να εξοφληθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: H δυνατότητα για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4174/2013, θα είναι εφικτή μέχρι την 31/03/2020. Από την 01/04/2020, η ρύθμιση του ν. 4174/2013 καταργείται. 

  1. Ερ. Έχω ενεργή ρύθμιση του ν. 4152/2013(Ρ2), η οποία δημιουργήθηκε μετά την 01/11/2019. Μπορώ να εντάξω αυτά τα χρέη, σε ρύθμιση του νόμου 4152/2013 όπως τροποποιήθηκε με το ν.4646/2019;

Απ. Ναι. Θα επιλέξετε «Μετάπτωση πάγιων ρυθμίσεων (με ημερ. υπαγωγής από 02/11/2019 – 25/02/2020)» και το υπόλοιπο ποσό της ρύθμισής σας, θα εμφανιστεί στην κατηγορία Δ. Για να εντάξετε στη ρύθμιση τις οφειλές της κατηγορίας Δ (Συνολικό υπόλοιπο δόσεων που εντάχθηκαν σε ρύθμιση Ν.4152/2013 από 02/11/2019 – 25/02/2020), θα κάνετε κλικ στη στήλη «Επιλογή». 

  1. Ερ. Έχω ενεργή ρύθμιση του ν. 4174/2013 η οποία δημιουργήθηκε μετά την 01/11/2019. Μπορώ να εντάξω αυτά τα χρέη, σε ρύθμιση του νόμου 4152/2013 όπως τροποποιήθηκε με το ν.4646/2019;

Απ. Ναι. Θα επιλέξετε «Μετάπτωση πάγιων ρυθμίσεων (με ημερ. υπαγωγής από 02/11/2019 – 25/02/2020)» και το υπόλοιπο ποσό της ρύθμισής σας, θα εμφανιστεί στην κατηγορία Ε. Για να εντάξετε στη ρύθμιση τις οφειλές της κατηγορίας Ε (Συνολικό υπόλοιπο δόσεων που εντάχθηκαν σε ρύθμιση Ν.4174/2013 από 02/11/2019 – 25/02/2020), θα κάνετε κλικ στη στήλη «Επιλογή». 

  1. Ερ. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη β’ υπαγωγή;

Απ. Οφειλές οι οποίες κατά την 01/11/2019 δεν τελούσαν σε ρύθμιση, αλλά είχαν υπαχθεί προγενέστερα σε ρύθμιση με τον ν. 4152/2013 και αυτή απωλέσθηκε, ή υπήχθησαν σε αυτή (με τον ν. 4152/2013 ή την τροποποίησή του), μετά την 01/11/2019 και αυτή επίσης απωλέσθηκε. 

  1. Ερ. Ποιος είναι ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης β’ υπαγωγής;

Απ. Ο αριθμός των δόσεων της νέας ρύθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των δόσεων που υπολείπονταν κατά τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης. 

  1. Ερ. Πως ρυθμίζω εκ νέου τις εμφανιζόμενες απολεσθείσες ρυθμίσεις;

Απ. Επιλέγω κάθε φορά μία (1) εξ αυτών. Στην περίπτωση που η απολεσθείσα ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο οφειλές που ρυθμίζονται σε 24, όσο και οφειλές που ρυθμίζονται σε 48 δόσεις, αυτές θα πρέπει να ενταχθούν σε δύο (2) διακριτές ρυθμίσεις β’ υπαγωγής. 

  1. Ερ. Πως ενεργοποιείται η ρύθμιση β’ υπαγωγής;

Απ. Θα πρέπει εντός τριών (3) ημερών να καταβληθεί προκαταβολή ποσού διπλάσιου της μηνιαίας δόσης της δεύτερης ρύθμισης.
https://aade.gr/sites/default/files/2020-03/FAQs_rithmisis_%CE%A17_0.pdf


*Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Μαρτίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Απρ 01
Απρ 01

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

1 Απριλίου @ 16:00 - 17:00
Απρ 05