BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Σχέδιο Δράσης έτους 2024

 Πιλοτική εφαρμογή ψηφιακού πελατολογίου για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων – Προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων με εισοδήματα από ακίνητα και συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών – Ψηφιοποίηση της Βεβαίωσης Οφειλής – Εφαρμογές σε κινητό για φορολογικές υπηρεσίες και έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Το Σχέδιο Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024 παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες
Κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στα νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, όπως η διασύνδεση POS-ταμειακών, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το πιλοτικό ψηφιακό πελατολόγιο, υποχρεωτικότητα myData, ψηφιακός έλεγχος πινακίδων και ΕΛΕΓΧΟΣlive 2.0., πιλοτική εφαρμογή ψηφιακού πελατολογίου για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων – Προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων με εισοδήματα από ακίνητα και συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.
Ακόμα αναφέρθηκε:
– Στις διαλειτουργικότητες λήψης και αξιοποίησης δεδομένων με έργα που ωριμάζουν, όπως η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο μεταβολών Μετόχων, Κεφαλαίου, Διοικούντων με ΓΕΜΗ & Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, η λήψη στοιχείων από ιδρύματα πληρωμών αλλοδαπής στην προσυμπλήρωση σημαντικών δεδομένων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
– Στις προτεραιότητες Τελωνείων και Χημείου με εφαρμογή νέου κανονιστικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων, ολοκλήρωση του έργου εισροών – εκροών στα καύσιμα, κεντρικοποίηση ελέγχου τελωνειακών εγγράφων και αναβάθμιση επιχειρησιακής ικανότητας Χημικών Υπηρεσιών.

Για την εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων με νέα ψηφιακά εργαλεία προωθούνται:
Mobile apps: Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) και δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό.
– ΚΕΦ & AI chatbot: Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
– End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης.
– Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR.
– ΑΦΜ σε ανήλικα (β΄ φάση, ανήλικα από 1 έως 12 έτη).
– Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων.
– End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης.
– Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων.
– Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές.
– Μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα.
– Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.
– Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
– Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων.
– Απλοποιήσεις στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας ΑΑΔΕ
Παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, που ήδη υλοποιείται, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των επιχειρησιακών πεδίων.
Ειδικότερα, αναλύθηκαν οι υπηρεσίες νέας γενιάς που περιλαμβάνουν:
– Κεντρική έδρα, που στεγάζει τις περισσότερες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
– Ειδικά περιφερειακά κέντρα για τον έλεγχο, τη βεβαίωση και είσπραξη, τη φορολογία ακινήτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
– Τοπικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ως μετεξέλιξη των ΔΟΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
– Ειδικές δυνάμεις ελέγχου.

Φορολογικοί έλεγχοι 2024
72.885 φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός του 2024 σύμφωνα με την απόφαση Α.1215/28.12.2023).
Σύμφωνα με την απόφαση θα ενεργηθούν:
1. Το έτος 2024 θα διενεργηθούν είκοσι επτά χιλιάδες πεντακόσιοι (27.500) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
2. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
3. Επιπλέον του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται στην παρ. 1, το έτος 2024 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ είκοσι πέντε χιλιάδες τετρακόσιοι (25.400) μερικοί επιτόπιοι έλεγχοιγια τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
4. Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται στις παρ. 1 και 3, το έτος 2024 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες δύο χιλιάδες πεντακόσιοι (2.500) έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
5. Επιπροσθέτως, πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται στις παρ. 1, 3 και 4, το έτος 2024 θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον δέκα έξι χιλιάδες εξακόσιοι (16.600) στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον οκτακόσιοι ογδόντα πέντε (885) έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δε 13
Δε 13
Ιούν 03