BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης και Δήλωση Εισοδημάτων

Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία λήξης για την εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2023, οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί είναι λίγο πάνω από το 50% των δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2022 (6,5 εκατομμύρια περίπου). Δεν λείπουν όμως τα προβλήματα, αλλά και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Απόστολος Αλωνιάτης

Τεκμήρια ακίνητων
Συμπληρώνοντας προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα ενοίκια θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα ακόμη πρόβλημα που έχει εντοπιστεί. Δεν αφορά αυτό καθαυτό το εισόδημα από τα ενοίκια, αλλά αφορά τα τεκμήρια (Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης).
Όσοι έλαβαν επιδότηση με pawer pass, θα έχουν διαπίστωση ότι στους κωδικούς του πίνακα 5.1. «Ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση:» του εντύπου Ε1, που αφορά την το τεκμήριο του ακινήτου της κύριας κατοικίας (α) Την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κύρια κατοικία και έως δύο δευτερεύουσες κατοικίες), είναι κλειδωμένο, φαίνεται σαν ιδιόκτητο, είτε είναι ιδιόκτητο είτε είναι ενοικιαζόμενο και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να συμπληρώσει στην περίπτωση 10 του πίνακα «Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας:», μιας και δεν βλέπει ενοικιαζόμενη κατοικία.

Εικόνα 1: Πίνακας 5. Αντικειμενική δαπάνη ακινήτων

Το πρόβλημα συμβαίνει γιατί το ψηφιακό κράτος πήγε και «κλείδωσε» τα ακίνητα που πήραν την επιδότηση, σαν κύρια ιδιόκτητη κατοικία, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά προβλήματα και στη σύγκριση τόσο στο εισόδημα – δαπάνη των ενοικίων, αλλά και στον υπολογισμό των ίδιων των τεκμηρίων.
Μάλιστα μόλις την Τρίτη 13. Ιουνίου, στο σύστημα του myData, εμφανίστηκε σχετική ειδοποίηση, στην αναλυτική συμπλήρωση  του σχετικού πίνακα.
Η ειδοποίηση αναφέρει:
«Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί δήλωση μεταβολής κατοικίας για την αίτηση Power Pass (ΚΥΑ 3385/2022), για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο 2022, βάσει αυτής εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας η/και της κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν, με δυνατότητα μεταβολής μόνο των μηνών ιδιοκατοίκησης».

 Εικόνα 2: Προειδοποίηση για όσους πήραν Power Pass

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις στην κύρια κατοικία αλλάζουμε στον κωδικό «203. Μισθωμένη κατοικία ή δωρεάν παραχωρημένη», των αριθμό των μηνών σε πέντε (5) από δώδεκα (12) που αναγράφεται στο έντυπο.

Εικόνα 3: Αλλαγή μηνών για Power Pass

Επόμενη κίνηση είναι να πάμε στους κωδικούς 707-708 «β) Την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για λοιπές κατοικίες, αυτοτελείς βοηθητικούς χώρους».

 

Εικόνα 4: Εισαγωγή νέου ακινήτου  μήνες ιδιοκατοίκησης

Εικόνα 5: Χαρακτηρισμός κατοικίας

Στον πίνακα αυτό διαλέγουμε την κύρια κατοικία, βάζουμε του υπόλοιπους επτά (7) μήνες, συμπληρώνουμε ότι είναι ενοικιαζόμενη η κατοικία, συμπληρώνουμε τον χαρακτηρισμό της κατοικίας και βέβαια βάζουμε τα ίδια στοιχεία στο ακίνητο με αυτή που έχουμε βάλει ή μάλλον έχει «φέρει» το σύστημα. Παράλληλα συμπληρώνουμε και τον πίνακα 6: «10.Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας:»

Εικόνα 6: ΠΙΝΑΚΑΣ 6. Περίπτωση 10.Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας

 

Να θυμίσουμε ότι στους κωδικούς707-708:

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
1β) Ετήσια αντικειμενική δαπάνη για λοιπές κατοικίες και αυτοτελείς βοηθητικούς χώρους.
Κωδικοί 707-708: Συμπληρώνεται το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των λοιπών δευτερευουσών κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, συμπληρώνεται η αντικειμενική δαπάνη των δευτερευουσών κατοικιών που δεν εμφανίζονται στον υποπίνακα 1α που παρατίθεται πάνω από τους κωδικούς αυτούς. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς τη δήλωση κύριων χώρων κύριας κατοικίας ή δευτερευουσών κατοικιών, ποσού σαράντα (40) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τμ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά την ηλεκτρονική υποβολή στην περίπτωση που οι δευτερεύουσες κατοικίες, είναι περισσότερες από δύο και επομένως δεν μπορούν να εμφανίζονται στον υποπίνακα 1α, οι επιπλέον κατοικίες συμπληρώνονται σε πίνακα που υπάρχει στην εφαρμογή. Σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής της δήλωσης συμπληρώνεται σχετικός πίνακας με τη γραμμογράφηση του Πίνακα 1α και στους κωδικούς 707-708 γράφεται αθροιστικά η ετήσια αντικειμενική δαπάνη των κατοικιών αυτών.

Φοιτητική κατοικία
Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι σε περίπτωση που εξαρτώμενο μέλος, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 11 του ΚΦΕ, μισθώνει κατοικία ή οποιουδήποτε τύπου και για οσοδήποτε χρόνο κατάλυμα, διαφορετική από αυτήν της κύριας κατοικίας της οικογένειας (φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο, τέκνο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, κ.λπ.) και εφόσον δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 και 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (σχετ. ΠΟΛ 1067/2015 εγκύκλιος), η κατοικία αυτή δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση, προκειμένου να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ., ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο συντάσσεται στο όνομα του τέκνου. Ακολούθως, στον Πίνακα 6 αναγράφεται το καθαρό ποσό του ενοικίου που καταβάλλεται για την ενοικίαση κατοικίας ή άλλου καταλύματος, η οποία χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών κάθε παιδιού που σπουδάζει σε σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, εφόσον τα παιδιά αυτά αναγράφονται στον Πίνακα 8 της δήλωσης.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Δε 13
Δε 13
Ιούν 03