BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Αλλαγές ποσοστών στις αποκλίσεις του ΦΠΑ

Χιλιάδες email κατακλύζουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά, τάμπλετ, των επιχειρήσεων και των εταιριών. Οι  αποστολές αφορούν παλιές οφειλές τελών κυκλοφορίας, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν κατατεθεί από τους φορολογουμένους αλλά και ειδοποιήσεις για την έκδοση & διαβίβαση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης στο myDATA.

Απόστολος Αλωνιάτης*

Βέβαια για μια ακόμη φορά δόθηκε μια ιδιότυπη παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τα POS.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να συντονιστούμε με την πραγματικότητα στην αγορά. Όλα αυτά που ζητούνται πρέπει να γίνονται από τους ίδιους φορείς, που εκτός από τη διασύνδεση, τα δελτία αποστολής, τις γενικές συνελεύσεις τις δηλώσεις αλλά και την ψηφιακή κάρτα έχουν και την τρέχουσα δουλειά και την ενημέρωση των  myDATA και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που από την 1.10.2024 έχουν μικρότερο ποσοστό αποκλίσεων αφού 1η Οκτωβρίου του 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 το ποσοστό θα μηδενίζεται στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και θα διατηρείται ένα 5% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

Δήλωση ΦΠΑ
Υπενθυμίζουμε ότι  έως  30 Σεπτεμβρίου του 2024 στην περίπτωση δεδομένων εσόδων το ποσοστό ανέρχεται στο 10% και σε 20% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και εφεξής δεν θα υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έως τις 30 Ιουνίου του 2024 το επιτρεπτό όριο απόκλισης  στην περίπτωση δεδομένων εσόδων ήταν στο 30% και σε 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
Βέβαια στην πλατφόρμα δεν στέλνουν ακόμη όλες οι εταιρίες που αποτελούν τις πρώην ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτικό να γίνεται χρήση παράπλευρων κωδικών  αποστολών, όπως  οι κωδικοί 14.30 Παραστατικά Οντότητας ως αναγράφονται από την ίδια και 14.31 Πιστωτικό ημεδαπής / αλλοδαπής για την αποστολή δαπανών στην πλατφόρμα myData και στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Παράταση διασύνδεσης;
Με την  απόφαση Α.1146/2024 με την οποία τροποποιείται η Α.1157/2023 απόφαση της ΑΑΔΕ σχετικά με τη διασύνδεση POS με ERP συστήματα.
Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση της περ. γ’ της παρ. 2.5, οι οντότητες οι οποίες είναι υπόχρεες στη διασύνδεση και διαθέτουν έκδοση Εμπορικού/Λογιστικού Προγράμματος Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), το οποίο αδυνατεί για τεχνικούς λόγους να διασυνδεθεί με τον τύπο Μέσου Πληρωμών που κατέχουν, πρέπει να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση έως 29.11.2024.
Η εν λόγω αδυναμία διασύνδεσης προκύπτει από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με εκδόσεις Εμπορικών/Λογιστικών Προγραμμάτων Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διαδρομή Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων -> Πρωτόκολλα/Τεκμηρίωση για διασύνδεση με βάση την υπό στοιχεία Α.1155/2023.

Διευκρίνηση
Όπως διευκρίνησε με ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ η παροχή επιπλέον χρόνου στη διασύνδεση ταμειακού συστήματος και τερματικών POS, που ανακοινώθηκε και προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ΔΕΝ σημαίνει παράταση για το σύνολο των υπόχρεων.
Αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διασύνδεσης για επιχειρήσεις, που διαθέτουν εκδόσεις ERP και τύπους POS, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε η ΑΑΔΕ από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και τους Παρόχους POS (NSPs), ΔΕΝ μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους για λόγους πολυπλοκότητας της τεχνικής υλοποίησης.

Οι παρατάσεις
Σύμφωνα με την απόφαση παράταση από τη διασύνδεση έχουν πάρει:
α) Έως και την 30.9.2024, εφόσον διασυνδέονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο επικοινωνίας της υπό στοιχεία Α.1155/2023 (Β’5992) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και εξαιρετικά έως και την 29.11.2024, στην περίπτωση που διαθέτουν έκδοση Εμπορικού/ Λογιστικού Προγράμματος Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), το οποίο αδυνατεί για τεχνικούς λόγους να διασυνδεθεί με τον τύπο Μέσου Πληρωμών που διαθέτει η οντότητα.
Η εν λόγω αδυναμία διασύνδεσης προκύπτει από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με εκδόσεις Εμπορικών/Λογιστικών Προγραμμάτων Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διαδρομή Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων -> Πρωτόκολλα/Τεκμηρίωση για διασύνδεση με βάση την υπό στοιχεία Α.1155/2023.
β) Έως 31.12.2024, εφόσον έχουν ήδη προβεί σε υλοποιήσεις διασύνδεσης του Ταμειακού Συστήματος με τα Μέσα Πληρωμών που διαθέτουν, οι οποίες καίτοι δεν συμμορφώνονται επακριβώς με τα πρωτόκολλα των υπό στοιχεία Α.1098/2022 ή Α.1155/2023, κατά περίπτωση, αποφάσεων, δεν επιτρέπουν κατ’ ελάχιστο, την ελεύθερη πληκτρολόγηση ποσού στο Μέσο Πληρωμής και εφόσον η ΑΑΔΕ λάβει σχετική ενημέρωση από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών.

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Νοεμβρίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/prosvasis/public_html/anazitisis/blog/wp-includes/functions.php on line 4558