BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Ακούσαμε εξαγγελίες… Να τις δούμε κιόλας

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας πάρθηκαν και το ερώτημα είναι πότε και πως θα υλοποιηθούν 

Ακούσαμε εξαγγελίες… Να τις δούμε κιόλας

 Απόστολος Αλωνιάτης*

Ακούσαμε τα νέα μέτρα, αλλά για μια φορά ακόμη περιμένουμε την εξειδίκευση τους, ώστε να δούμε πόσο θα απέχουν οι εξαγγελίες από την πραγματικότητα. Το έχουμε ξαναγράψει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτές δίνουν την οριστική διάσταση των μέτρων.

Μείωση ενοικίων
Για παράδειγμα θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει η εξαγγελία. Σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι υπουργοί, μετά το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού:
«5ον. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.
Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
6ον. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.
Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.»

Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής; Πως θα υλοποιηθεί αυτό ακριβώς;
Ακόμη περιμένουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί το μέτρο για την μείωση του ενοικίου στους φοιτητές που είναι προστατευόμενα μέλη . Η απόφαση ψηφίστηκε με τον νόμο 4684 (ΦΕΚ 86/Α’/25.4.2020) «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A’ 75) και άλλες διατάξεις.»
Πιο συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο αναφέρει:

«Άρθρο 3
Μείωση μισθώματος για μισθώσεις εξαρτημένων μελών φοιτητών υπό όρους
1.
Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου (Α’ 68), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4683/2020 (Α’ 83) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ίδιου νόμου, ισχύει και για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της παραγράφου 1 ή της παραγράφου 3 του ως άνω άρθρου, και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων του ίδιου άρθρου.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ακόμη οι ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, αλλά ευτυχώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, κα εμείς ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα βγει.
Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό. Η συνέντευξη δόθηκε στις 20.5.2020, είναι γνωστό ότι στην αγορά τα ενοίκια πληρώνονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο του μήνα, άντε στο πρώτο δεκαήμερο. Άρα, κανονικά, το ενοίκιο του Μαΐου έχει ήδη πληρωθεί. Πότε θα βγει νόμος, πότε θα βγει ΚΥΑ, πότε θα κάνει ξαστεριά, πότε θα ξαστερώσει, που λέει και το ριζίτικο τραγούδι, (από το νησί του πρωθυπουργού!!).

Μείωση ΦΠΑ
Αν το πρώτο στοίχημα είναι πότε θα εξειδικευτούν τα μέτρα, το δεύτερο είναι αν θα περάσουν στην κατανάλωση με όφελος για τους φορολογούμενους.
Εξαγγέλθηκε λοιπόν η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, μετρό και τραμ, πλοίων και αεροπλάνων, στους κινηματογράφους και τα τουριστικά πακέτα, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Από 1 Ιουνίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020.
Πρώτη απορία: Δεν ήταν εξαγγελία της νυν κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% σε όλο το κύκλωμα, πλην των αλκοολούχων ποτών; Γιατί αυτό το μέτρο δεν υλοποιείται σήμερα ολοκληρωτικά και είναι μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα;
Δεύτερη απορία: Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν απλογραφικά βιβλία και αποδίδουν το ΦΠΑ σε τρίμηνη βάση. Με το πρόγραμμα του εξήγγειλε η κυβέρνηση για το ΦΠΑ θα έχουμε την εξής κατάσταση:

Τον μήνα Ιούνιο με μειωμένο ΦΠΑ 13%, με τους μήνες Απρίλιο και Μάιο με ΦΠΑ 24% και όλοι αυτοί οι μήνες θα αποδοθούν στην Περιοδική δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου.

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 με μειωμένο ΦΠΑ 13% (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος)

Το τέταρτο τρίμηνο του ΦΠΑ με τον Οκτώβριου με μειωμένο ΦΠΑ 13% και του μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο με τον κανονικό ΦΠΑ 24%.

Χαθήκατε; Ο λογιστής και ο προγραμματιστής να δείτε!

Καλούς υπολογισμούς …..

 

Υ.Γ.: Ο Νόμος, ψηφίστηκε την Παρασκευή 29.5.2020, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ως Ν.4690/2020 (ΦΕΚ 104/Α’/30.5.2020) «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A’ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α’ 90) και άλλες διατάξεις».
Η κυκλοφορία του ΦΕΚ έγινε την Κυριακή 31.5.2020, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά το δημοσίευμα.
Όμως: 

Σχετικά με τα ενοίκια
Περιμένουμε απόφαση για το ποιες κατηγορίες θα έχουν την έκπτωση για τον Ιούνιο
Κείμενο νόμου: «Επεκτείνεται χρονικά η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος:
– και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων, για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.
– για επαγγελματικές μισθώσεις, για όσο χρόνο εξακολουθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020.
– για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις καθώς και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα – εξαρτημένα μέλη των εν λόγω εργαζομένων.
– κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή έως και τον μήνα Αύγουστο 2020.
Αιτιολογική έκθεση: Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Ιούνιο η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Επίσης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών με απόφασή του, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσδιορίζει τις πληττόμενες ως άνω επιχειρήσεις ανά κλάδο και μήνα.
Επιπλέον, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των παρ. 1 και 2 παρέχεται αντίστοιχη, κατά περίπτωση, χρονική επέκταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος και για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα- εξαρτημένα μέλη εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις.
Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 3 επεκτείνεται χρονικά έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος κύριας κατοικίας ναυτικών, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται να επεκταθεί η προστασία των κοινωνικών ομάδων των οποίων η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να πλήττεται λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και για τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με το ΦΠΑ
Πέρα από τις τεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, και είναι λογικό να μην μπορούν να γίνουν σε μία ημέρα σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, υπάρχουν και θέματα να διευθετηθούν.
Θα μπορούσε η αρμόδια διεύθυνση να είχε βγάλει ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες από την Παρασκευή με ημερομηνία Σαββάτου για να μπορέσουν οι περισσότερες εταιρίες να προσαρμοστούν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020.
Κείμενο νόμου: Τροποποιείται-συμπληρώνεται το Παράρτημα III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) (Ν.2859/2000), αναφορικά με τον καθορισμό μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020 ορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α.:
– 13% από 24% που ισχύει, για τα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΕ ΕΧ 2202) και για τα εισιτήρια κινηματογράφων και
– 13% από 24% που ισχύει για τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους καθώς και για τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
Αιτιολογική έκθεση: Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παρ. 1 και 2 τροποποιούνται από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020 οι διατάξεις του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Κώδικας ΦΠΑ που κυρώθηκε με τον ν.2859/2000) και επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται:
Α. τα μη αλκοολούχα ποτά, ήτοι:
– Ποτά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα [π.χ. μεταλλικά νερά, αναψυκτικά ποτά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, παγωμένο τσάι (ice-tea)]
– Μπύρα χωρίς αλκοόλη (μόνο εφόσον έχει μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλης)
– Άλλα, μη αλκοολούχα ποτά έτοιμα προς πόση [π.χ. καφές, τσάι, υποκατάστατα του γάλακτος (όπως «γάλα» σόγιας), σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμοί, νέκταρ χυμών]
– Τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα, ενεργειακά ποτά (π.χ. για αθλητές) και πόσιμοι ηλεκτρολύτες.
Εξαιρούνται όλα τα αγαθά της ΔΚ 2202 που περιέχουν σε οποιοδήποτε βαθμό αλκοόλη.
Β. Τα εισιτήρια κινηματογράφων και οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους.
Επίσης, διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης και στις επιτόπιες καταναλώσεις των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Οι προτεινόμενες διατάξεις εντάσσονται στο πλαίσιο της επείγουσας και απρόβλεπτης συγκυρίας για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19Kai έχουν στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών των ανωτέρω αγαθών και υπηρεσιών για τους καταναλωτές, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της Χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά. 

Άρθρο 11
Μείωση συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες
1. Στο Παράρτημα III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν.2859/2000 (Α’ 248), όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α. Στο Κεφαλαίο Α. ΑΓΑΘΑ προστίθεται παρ. 51, ως εξής:
«51. Μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202). Αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά των εν λόγω δασμολογικών κλάσεων ορίζεται σε δεκατρία τοις εκατό (13%).»
β. Η παρ. 1 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Εισιτήρια κινηματογράφων. Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»
γ. Μετά την παρ. 1 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ προστίθεται νέα παρ.1 α ως εξής:
«1α. Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.»
δ. Η παρ. 6 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.»
Οι διατάξεις του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)», του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000, όπως τροποποιούνται από την προηγούμενη παράγραφο, εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

*Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές κ.λπ. Υποχρεώσεις Απριλίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Πα 26

Webinar – myDATA & Προσυμπλήρωση ΦΠΑ

26 Απριλίου @ 15:00 - 16:00
Μαΐ 13
Μαΐ 13
Μαΐ 13
Ιούν 03
Ιούν 03

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

3 Ιουνίου @ 16:00 - 17:00