BLOG

Απόστολος Αλωνιάτης

Άλλος για τα… 800 ευρώ

Παρακολουθούμε έναν ταλαίπωρο λαό να κάνει αιτήσεις για την επιδότηση, ανησυχώντας για το αν τη δικαιούνται και πως θα την πάρει

 Απόστολος Αλωνιάτης*

 Έγκλειστοι  παρακολουθούμε να βγαίνουν δελτία τύπου από τις αρχές, να ανοίγουν πλατφόρμες,  να εξαγγέλλονται μέτρα να μπερδεύεται ο κόσμος με το τι ισχύει, να βγαίνουν διευκρινιστικές οδηγίες, οι οποίες, τελικά, δεν ερμηνεύονται, επίσης, έναν ταλαίπωρο λαό να κάνει αιτήσεις για τα 800 ή τα 400 συν 200 ευρώ, ανησυχώντας αν τα δικαιούται και πως θα τα  πάρει.
Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, τι να κάνουν οι πολίτες από τη στιγμή που δεν θα έχουν άλλους πόρους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον έκλεισαν οι περισσότερες επιχειρήσεις; Μα δεν μιλάω γι’ αυτούς που είναι μια ζωή χαμένοι, για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, αυτό μάλλον ήταν δεδομένο.
Αναφέρομαι γι’ αυτούς που είναι εταίροι ή μέτοχοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά από δημόσια αρχή αφού εδώ υπάρχουν κατάφορες αδικίες, καθώς οι εργαζόμενοι τους θα πάρουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο τους, ενώ αυτοί θα πάρουν 40% έκπτωση στην επαγγελματική τους στέγη. Όμως για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους, δεν φτάνουν όσα μέτρα βαρύγδουπα εξαγγέλλονται, καθώς η πανδημία ενισχύει τους φόβους για παγκόσμια έκρηξη της ανεργίας και των ανισοτήτων. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει η επόμενη μέρα ξεκίνησε με πρωτοφανής βαρβαρότητα, και στην οικονομία η ζημία θα είναι τεράστια καθώς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και στις επιχειρήσεις και στην οικονομία ευρύτερα.

Αντικειμενικές αξίες

«Από του χρόνου…» λένε στο χωριό μου, όταν κάτι που ετοιμάζεται πάει παραπίσω.
Αυτό συμβαίνει και με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Είναι και λογικό θα μου πείτε.
Το υπουργείο οικονομικών γνωστοποίησε ότι «παγώνουν» οι διαδικασίες για τη μελέτη των νέων αντικειμενικών αξιών.
Πιο συγκεκριμένα υπεγράφη η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την τροποποίηση των υπ’ αριθ. 8843/ΕΞ 2020/27.1.2020 και 18749/ΕΞ 2020/20.2.2002 υπουργικών αποφάσεων «Ανάθεση σε πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, της σύνταξης εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης και ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον καθορισμό της μεθοδολογίας, της τεκμηρίωσης, της μορφής των εισηγήσεων και τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου των πιστοποιημένων εκτιμητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.1249/1982.».

Αναστολή παράδοσης

Με τις αποφάσεις αυτές το υπουργείο προβαίνει από 3.4.2020 σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.
Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.
Όπως σημειώνετε η αναδιαμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών θα προωθηθεί κανονικά, καθώς αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή και στον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία.

Τραπεζική αργία για το Καθολικό Πάσχα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών. Το Σύστημα λειτουργεί κατά τις ημέρες λειτουργίας του T2S, και ειδικότερα κατά τα αναφερόμενα στην ενότητα 1.4.1. (T2S Calendar) του εγχειριδίου T2S – User Detailed Functional Specifications (UDFS).
Τυχόν μεταβολές στις εργάσιμες ημέρες του T2S επηρεάζουν αναλόγως τις εργάσιμες ημέρες του Συστήματος.
Με βάση τα παραπάνω, για το έτος 2020 θα ισχύσουν οι παρακάτω αργίες: Παρασκευή 10.4.2020 Μ. Παρασκευή (Πάσχα Καθολικών) Δευτέρα 13.4.2020 Δευτέρα του Πάσχα (Καθολικών)

Ειδικές αργίες 2020

Την Παρασκευή 1.5.2020 Πρωτομαγιά, εργάσιμη ημέρα για το TARGET2-SECURITIES, αργία για το TARGET2. Το Σύστημα θα δέχεται μόνο συναλλαγές που δεν δημιουργούν την ανάγκη ταμειακής κίνησης.

Παράταση του επιδόματος ανεργίας

Όπως ανακοίνωση ο ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, παρατείνεται για δυο μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
Το μέτρο αφορά τις παρακάτω κατηγορίες και θα καταβληθεί:
i. Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου 2020, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση έχει ξεκινήσει από τις 31 Μαρτίου.
ii. Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου 2020, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2020.
iii. Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, ο πρώτος επιπλέον μήνας επιδότησης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του Απριλίου 2020 και ο δεύτερος επιπλέον μήνας επιδότησης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του Μαΐου 2020.

Υπολογισμός ποσού

Όσον αφορά στο ποσό που θα καταβληθεί, η δίμηνη παράταση καταβολής αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
α. Οι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας θα λάβουν συνολικά έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.
β. Οι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα λάβουν συνολικά έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
γ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν συνολικά έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.

 

* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE, και συγγραφέας.






Φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα

Φορολογικές, Ασφαλιστικές, Εργατικές, κ.λπ. Υποχρεώσεις Μαρτίου 2024

Δείτε Περισσότερα


Επόμενες εκδηλώσεις

Απρ 01
Απρ 01

Prosvasis GO Live Εκπαίδευση για Start

1 Απριλίου @ 16:00 - 17:00
Απρ 05