Απόστολος Αλωνιάτης
Πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές απάτες σε βάρος φορολογουμένων
Ολοένα και συχνότερα γίνονται οι ηλεκτρονικές απάτες στην κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εφορία δεν επιστρέφει χρήματα! Όλο και κάτι θα βρει για να κρατήσει στα ταμεία της τα χρήματα που έχετε πληρώσει παραπάνω για τους φόρους σας.
Απόστολος Αλωνιάτης*
Πέρα από το χιουμοριστικό σχόλιο, το αναφέρουμε γιατί αρκετοί συμπολίτες μας έχουν πέσει θύματα απάτης και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από την εφορία, επιτήδειοι τους αποσπούν κωδικούς τραπεζών, και τελικά χρήματα από τους λογαριασμούς τους.
Στην προσπάθεια αυτή, κάποιοι από τους απατεώνες προσπαθούν μάλιστα να εμπλέξουν και τους λογιστές ή τα λογιστικά γραφεία.
Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενημερώνοντάς το κοινό για σειρά απατών που συμβαίνουν εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων. Συγκεκριμένα, επιτήδειοι καλούν τους πελάτες των λογιστικών γραφείων παριστάνοντας ότι καλούν εκ μέρους του λογιστικού γραφείου με το οποίο συνεργάζονται και τους ζητούν στοιχεία όπως αριθμούς τραπεζικών καρτών ή κωδικούς e-banking, υποκρινόμενοι ότι αυτές οι πληροφορίες απαιτούνται για την διεκπεραίωση διάφορων αιτήσεων (π.χ. Market Pass ή αποζημιώσεις, κ.α.) ή επεξεργασία φορολογικών θεμάτων.
Μόλις πείσουν τα θύματα να τους δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία για να αφαιρέσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι επαγγελματίες λογιστές δεν θα ζητήσουν ποτέ τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, email ή μηνυμάτων, και οποιαδήποτε προσπάθεια από άτομα που παρουσιάζονται ως λογιστές να απαιτήσουν τέτοιες πληροφορίες πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές.
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις και να μην δίνουν ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία σε άγνωστους.
Προκειμένου να προστατευθείτε από τέτοιου είδους απάτες, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προτρέπει το κοινό να τηρεί τις εξής οδηγίες:
– Ποτέ μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τραπεζικών καρτών, κωδικούς e-banking, κωδικούς taxisnet ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα μέσω τηλεφώνου αλλά ούτε μέσω email ή γραπτών μηνυμάτων (SMS, Viber, Messenger, WhatsApp, κ.α.).
– Να ζητάτε πάντα να μιλήσετε με τον λογιστή σας απευθείας, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κλείσετε το τηλέφωνο και να επικοινωνήστε ΕΣΕΙΣ απευθείας με το λογιστικό γραφείο και τον λογιστή που συνεργάζεστε, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε.
– Να μην ανοίγετε συνδέσμους ή να κάνετε κλικ σε αρχεία που σας στέλνουν άγνωστοι μέσω email ή γραπτών μηνυμάτων (SMS, Viber, Messenger, WhatsApp, κ.α.).
– Μην αποκαλύπτετε ποτέ κωδικούς μίας χρήσης (ή κωδικούς ασφαλείας) που λαμβάνετε από τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες σε τρίτους!
– Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ταυτότητα του καλούντος όταν λαμβάνετε κλήσεις από αριθμούς που δεν γνωρίζετε.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας και την αστυνομία.
Είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες από απατεώνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη μας.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή λοιπόν!!
Και με email
Ένας διαφορετικός τρόπος που προσπαθούν να κλέψουν κωδικούς είναι τα ψεύτικα email των τράπεζων και όχι μόνο, αφού πολλά προέρχονται από διευθύνσεις με την κατάληξη gov.gr.
Σύμφωνα με αυτά οι τράπεζες, παραδείγματος χάριν «ενημερώνουν» τους πελάτες τους ότι «ο λογαριασμός σας έχει κλειδώσει λόγω μη εξουσιοδοτημένων προσπαθειών σύνδεσης. Για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και ακολουθήστε τα βήματα…».
Αυτά τα email ονομάζονται “Phishing” (ψάρεμα) και έχουν σκοπό να αποσπάσουν τραπεζικά στοιχεία για να παραβιάσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Το παραπάνω μήνυμα έχει αποστολέα ένα email που σε καμία περίπτωση δεν είναι της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι το εξής: «ocegrug@renater.fr» με θέμα «Κλειδωμένος λογαριασμός».
Να σημειώσουμε ότι ποτέ οι τράπεζες δεν ζητούν επικαιροποίηση στοιχείων μέσω email και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όπως το να ελέγχεται το email αλλά και το μήνυμα πώς είναι γραμμένο, τα περισσότερα είναι κακή μετάφραση στα ελληνικά, για να μην πέσετε θύμα ηλεκτρονική απάτης.
Πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε;
Για τη προστασία σας θα πρέπει:
Να μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
Να μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
Να διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Fake ιστοσελίδα
Οι ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών προσομοιάζουν αρκετά με τις νόμιμες ιστοσελίδες της τράπεζάς σας, έχουν όμως αρκετές διαφορές για τους εξοικειωμένους.
Αυτές οι παραπλανητικές ιστοσελίδες συχνά εμφανίζουν:
«Επείγον»: Δεν θα συναντήσετε ποτέ τέτοιου είδους μηνύματα σε νόμιμες ιστοσελίδες.
Αναδυόμενα παράθυρα: Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συλλογή ευαίσθητων προσωπικών σας πληροφοριών. Μην τα επιλέγετε και αποφεύγετε την υποβολή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αυτά.
Ελλαττωματικός σχεδιασμός: Να είστε προσεκτικοί σε ιστοσελίδες που παρουσιάζουν ελαττώματα στον σχεδιασμό τους ή ορθογραφικά λάθη και λάθη γραμματικής ή σύνταξης.
* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.