Απόστολος Αλωνιάτης
Ψηφιακή έκδοση άδειας κυκλοφορίας ή Ακινησίας στο myCAR
Για το myCAR έχουμε μιλήσει και άλλοτε. Είναι η ψηφιακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ για τη διαχείριση των τελών κυκλοφορίας, τη θέση σε ακινησία των οχημάτων -αντί της γνωστής κατάθεσης των πινακίδων στη Δ.Ο.Υ.- αλλά και τη θέση σε προσωρινή κίνηση των αυτοκινήτων, με την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας.
Απόστολος Αλωνιάτης*
Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα η διαδρομή εισόδου στην εφαρμογή μέσω του ιστοτόπου της Α.Α.Δ.Ε. είναι: https://www.aade.gr/mycar
Η είσοδος σ’ αυτήν διενεργείται με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.
Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές:
1. Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:
1.1. πληροφορίες για τα οχήματά τους,
1.2. τους κωδικούς πληρωμής ετήσιων τελών κυκλοφορίας για αυτά,
1.3. τους κωδικούς πληρωμής αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, εφόσον προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.
1.4. τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (Excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
1.5. να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος.
2. Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:
2.1. να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,
2.2. να άρουν την ψηφιακή ακινησία,
2.3. εφόσον υπάρχει όχημα σε ακινησία, ψηφιακή ή στη Δ.Ο.Υ., ο ιδιοκτήτης/κάτοχος του έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει πινακίδα Μ, για κυκλοφορία του έως 3 ημέρες το χρόνο. Η πινακίδα Μ μπορεί να χορηγηθεί για 1 (3ημερο) ή 2 φορές (1 + 2 ημέρες ή 2 + 1 ημέρες), το χρόνο.
2.4. να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις
Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους. Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί από την εφαρμογή, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ακινησία ψηφιακά
Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας
Η υπηρεσία αυτή τέθηκε στην διάθεση των φορολογουμένων στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Να σημειώσουμε μέχρι τώρα οι πολίτες χρειαζόταν να επισκεφθούν τη ΔΟΥ για την έκδοση προσωρινής άδειας ενώ τώρα τους παρέχεται πλέον ψηφιακά από την ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, τη δυνατότητα να εκδώσουν ψηφιακά πινακίδα κατηγορίας «Μ» έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, όταν το όχημά τους βρίσκεται σε ακινησία, δηλαδή όταν έχουν καταθέσει τις πινακίδες ψηφιακά ή στη ΔΟΥ.
Στην περίπτωση αυτή, στην πλατφόρμα myCAR, ενεργοποιούν την επιλογή, «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης».
Για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας απαιτείται:
– Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
– Η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας)
Η χορήγηση του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται από τον σύνδεσμο: https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm
επιλέγοντας:
– Φορέα Δημοσίου: ΑΑΔΕ
– Κατηγορία Παραβόλου: Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων «Μ» ή Προσωρινή Άδεια Κυκλοφορίας δίκυκλων «Μ» και
– Τύπο Παραβόλου: Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας “Μ”
Αυτόματα, ανάλογα με την κατηγορία του παραβόλου, εμφανίζεται το ποσό προς καταβολή:
– 10,00 ευρώ/ημέρα κυκλοφορίας επιβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου ή
– 3,00 ευρώ/ημέρα κυκλοφορίας δίκυκλου Ι.Χ. οχήματος
Σε περίπτωση περισσότερων ιδιοκτητών, με την υποβολή αίτησης από έναν συνιδιοκτήτη για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ», οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω μηνύματος στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISnet και email, προκειμένου να αποδεχτούν την ενέργεια αυτή.
Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία
1. Θέση σε Ακινησία
Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να θέσετε σε ακινησία, ηλεκτρονικά, επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες Ι.Χ., χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στη Φορολογική Αρχή (Δ.Ο.Υ.)
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής θέσης οχημάτων σε ακινησία καταλαμβάνει τα οχήματα που εμφανίζονται «σε κίνηση» στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
– Τέλη κυκλοφορίας
Προκειμένου για την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν την λήξη την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας ή τη λήξη της παράτασης.
Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας.
Το όχημα μπορεί να τεθεί σε Ακινησία, ακόμα και αν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος ή παρελθόντων ετών.
– Φύλαξη οχήματος και στοιχείων κυκλοφορίας του
Μετά τη θέση του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου.
Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό ή περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.
– Εξαιρέσεις
Δεν δύνανται να υποβληθεί δήλωση ακινησίας ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, στις εξής περιπτώσεις:
i. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
ii. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
iii. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
iv. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
v. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
vi. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
vii. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
viii. Πλειστηριασμού του οχήματος
ix. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
x. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Για την απόδειξη των ως άνω ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος προσκομίζει στην Δ.Ο.Υ. τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά έγγραφα, τα οποία εξετάζονται από τη Δ.Ο.Υ. πριν την θέση του οχήματος σε ακινησία.
Εάν για όχημα που έχει τεθεί ηλεκτρονική ακινησία, συντρέξει γεγονός εκ των περιπτώσεων α-ι, της παρ.1, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχός του δηλώνει το γεγονός στη Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
Για τις περιπτώσεις που η κατάθεση των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται σε άλλη δημόσια αρχή και συντρέχει κάποιο από τα γεγονότα των προαναφερόμενων περιπτώσεων (α) – (ι), η θέση του οχήματος σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ., με την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων.
Σε περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου, οι νέοι κάτοχοι (κληρονόμοι στο όνομα των οποίων δεν έχει ακόμα εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας) θέτουν το όχημα σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.
Διαδικασία θέσης οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά
Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, και μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myCAR, επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Άρση»
Στην οθόνη που εμφανίζεται, ο χρήστης επιλέγει ή καταχωρεί τον αριθμό κυκλοφορίας του επιβατικού ή της μοτοσυκλέτας Ι.Χ. και αναζητά την κατάστασή του οχήματος.
Ο χρήστης μπορεί, εφόσον το όχημα βρίσκεται σε «ΚΙΝΗΣΗ» να ξεκινήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ακινησίας.
Ανοίγοντας την εφαρμογή, εμφανίζονται τα στοιχεία του υποβάλλοντος της αίτησης (σε περίπτωση ενός ιδιοκτήτη τα στοιχεία αυτού, σε περίπτωση περισσότερων του ενός, αυτού που υποβάλει την αίτηση).
Ο χρήστης αποδέχεται τους όρους χρήσης της εφαρμογής.
Στο πάνω μέρος της σελίδας εμφανίζονται τα στοιχεία της αίτησής του, τα οποία είναι:
– Το είδος της αίτησης, το οποίο μπορεί να είναι:
— Αρχική (η δήλωση είναι η πρώτη στην τρέχουσα διαδικασία μεταβολής της κατάστασης του οχήματος από κίνηση σε ηλεκτρονική ακινησία. Κάθε φορά που εκκινεί μια νέα διαδικασία αλλαγής δημιουργείται μια αρχική δήλωση)
— Τροποποιητική (η δήλωση τροποποιεί προηγούμενη δήλωση – είτε αρχική, είτε προηγούμενη τροποποιητική)
– Η κατάσταση της αίτησης, η οποία μπορεί να είναι:
— Προσωρινή: Ο χρήστης δεν έχει υποβάλει την αίτηση, ωστόσο μπορεί να την αποθηκεύσει και να την επεξεργαστεί σε επόμενο χρόνο.
— Υποβληθείσα (εκκρεμεί έγκριση)
Μόνο στις περιπτώσεις πολλαπλών συνιδιοκτητών/κατόχων: Η αίτηση έχει υποβληθεί από έναν ιδιοκτήτη και για μεταβεί στην κατάσταση της οριστικοποιημένης απαιτείται η έγκριση από κάθε ένα συνιδιοκτήτη/κάτοχο.
— Οριστικοποιημένη: Ο χρήστης έχει υποβάλει την αίτησή του και η κατάσταση του οχήματος έχει μεταβληθεί από «ΚΙΝΗΣΗ» σε «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΑΚΙΝΗΣΙΑ».
— Αριθμός αίτησης: δίνεται αυτόματα από το σύστημα
— Ημερομηνία αίτησης: η τελευταία ημερομηνία μεταβολής της αίτησης
Ο χρήστης συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης (η κατάσταση της οποίας είναι προσωρινή) και έχει τις εξής επιλογές:
— Να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση.
— Να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση, ελέγχοντάς την παράλληλα (για πιθανές παραλήψεις). Η αίτηση αποθηκεύεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα δηλαδή και αν περιέχει λάθη (για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ένα υποχρεωτικό πεδίο).
— Να διαγράψει την τρέχουσα αίτηση (προσωρινή ή υποβληθείσα αλλά εκκρεμούσα προς έγκριση από το σύνολο των ιδιοκτητών).
— Να υποβάλει την αίτηση. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση της αίτησης μεταβάλλεται σε Οριστικοποιημένη, στην περίπτωση ενός κατόχου/ιδιοκτήτη και σε Υποβληθείσα (εκκρεμεί έγκριση) στην περίπτωση περισσότερων του ενός κατόχων/ιδιοκτητών.
Όσο η αίτηση παραμένει σε προσωρινή κατάσταση και εφόσον το όχημα έχει περισσότερους του ενός συνιδιοκτήτες/κατόχους μπορούν και αυτοί να ξεκινήσουν τη διαδικασία δικών τους αιτήσεων ηλεκτρονικής ακινησίας, διατηρώντας τες σε κατάσταση προσωρινής αίτησης. Ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο στη δική του προσωρινή αίτηση και όχι στων άλλων. Ωστόσο, η πρώτη αίτηση που από κατάσταση προσωρινής θα μεταβληθεί σε «Υποβληθείσα (εκκρεμεί έγκριση)», μέσω της υποβολής της, θα απενεργοποιήσει όλες τις άλλες προσωρινές αιτήσεις για το συγκεκριμένο όχημα. Στην συγκεκριμένη αίτηση θα έχουν πρόσβαση, πλέον, όλοι οι συνιδιοκτήτες ώστε να μπορούν να την εγκρίνουν. Παράλληλα ενημερώνονται οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες (πέραν αυτού που υπέβαλε την αίτηση) ότι έχει υποβληθεί αίτημα και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος από αυτούς. Η ενημέρωση γίνεται με αυτοματοποιημένο μήνυμα στην εφαρμογή της προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet, καθώς και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον έχει δηλωθεί ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.
Μετά την έγκρισή της από το σύνολο των ιδιοκτητών μεταβάλλεται η κατάσταση του οχήματος στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων σε «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑ» και η κατάσταση της αίτησης αλλάζει σε «Οριστικοποιημένη». Αν η αλλαγή στο πληροφοριακό σύστημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τότε η κατάσταση της αίτησης δεν μεταβάλλεται από «Υποβληθείσα (εκκρεμεί έγκριση)» σε «Οριστικοποιημένη», αλλά επανέρχεται στο στάδιο της προσωρινής αίτησης.
Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς και οριστικοποιηθεί η αίτηση (ανεξαρτήτως του πλήθους των ιδιοκτητών) αποστέλλονται ενημερωτικά μηνύματα στον/στους ιδιοκτήτες μέσω των οποίων ενημερώνονται για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.
Τροποποίηση της αίτησης ακινησίας
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσης του οχήματος σε ακινησία με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή την οριστικοποίηση της αίτησης, ο/οι ιδιοκτήτης/ες του οχήματος μπορούν να μεταβούν εκ νέου στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ακινησίας, ώστε αν επιθυμούν να τροποποιήσουν την αίτηση τους ή να τυπώσουν την υφιστάμενη (pdf), ενώ πλέον δεν παρέχεται το δικαίωμα διαγραφής, όπως ίσχυε στις προηγούμενες καταστάσεις της αίτησης.
Για να τροποποιήσουν την αίτηση επιλέγουν τη δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης, η οποία παίρνει νέο αριθμό. Εντός της ίδιας ημέρας από την ημερομηνία οριστικοποίησης της αρχικής αίτησης παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής του συνόλου των στοιχείων της αίτησης, εξαιρουμένου φυσικά του αριθμού κυκλοφορίας. Αν έχει παρέλθει η μια ημέρα, έχουν δικαίωμα να τροποποιήσουν μόνο το πεδίο μέσω του οποίου δηλώνεται αν ο χώρος στάθμευσης είναι ιδιόκτητος, ενοικιαζόμενος ή παραχωρηθείς.
Ο κύκλος διαχείρισης μιας τροποποιητικής δήλωσης είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν της αρχικής δήλωσης, μέχρι και αυτή να οριστικοποιηθεί με τη σειρά της.
Κυρώσεις
Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.
2. Άρση Ακινησίας
Μέσω της εφαρμογής γίνεται ηλεκτρονική άρση ακινησίας, για επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ΙΧ, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ηλεκτρονικά.
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής άρσης ακινησίας οχημάτων καταλαμβάνει τα οχήματα που εμφανίζονται «σε ακινησία» στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:
– Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας, εφόσον προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.
– Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας»
Επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:
– ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.
– αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.
Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που έχετε ήδη πληρώσει αναλογικά τ.κ. και επιθυμείτε να πληρώσετε ετήσια (π.χ. γιατί πρόκειται να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας) επιλέγοντας ετήσια τέλη θα υπολογισθεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό που οφείλετε.
Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.
Διαχείριση αιτήσεων άρσης ακινησίας
Η διαχείριση των αιτήσεων είναι ίδια με αυτή των αιτήσεων θέσης οχήματος σε ηλεκτρονική ακινησία.
Σε αντίθεση με τις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία, στις αιτήσεις άρσης ηλεκτρονικής ακινησίας δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί.
Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την άρση της ακινησίας ή για την ανάγκη έγκρισης της άρσης ακινησίας (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία.
3. Προσωρινή Άδεια Κυκλοφορίας-Έκδοση πινακίδας «Μ»
Εφόσον το όχημα βρίσκεται σε ακινησία ηλεκτρονική (τα στοιχεία κυκλοφορίας του βρίσκονται στη κατοχή σας) ή στη Δ.Ο.Υ. (τα στοιχεία κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. ), ενεργοποιείται η επιλογή «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή δήλωσης»
Προϋποθέσεις – Παράβολο και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας απαιτείται:
– Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
– Η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας)
Η χορήγηση του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται από τον σύνδεσμο:
https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm
επιλέγοντας:
– Φορέα Δημοσίου: ΑΑΔΕ
– Κατηγορία Παραβόλου: Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων “Μ” ή Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας δίκυκλων “Μ”, και
– Τύπο Παραβόλου: Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας “Μ” με την καταβολή:
– 10,00 ευρώ/ημέρα κυκλοφορίας επιβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου ή o 3,00 ευρώ/ημέρα κυκλοφορίας δίκυκλου Ι.Χ. οχήματος
Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ» (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία ή την άρση αυτής.
Στοιχεία αίτησης
– Εμφανίζεται συμπληρωμένος ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
– Συμπληρώνεται το πλήθος των ημερών που θα κυκλοφορήσει το όχημα (από 1 έως 3) και
– Επιλέγεται ο λόγος μετακίνησης
Ανάλογα με τις ημέρες κυκλοφορίας του οχήματος επιλέγετε τα κατά περίπτωση απαιτούμενα παράβολα.
Σχετικές διατάξεις
Ν.2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α΄), άρθρο 22, όπως ισχύει
Ν. 2948/2001 άρθρο 20, όπως ισχύει
Ν.4797/2021 άρθρα 47 (αναλογικά τ.κ.) και 48 (έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας)
Σχετικές Ερωτήσεις – Απαντήσεις της διοίκησης
Η ΑΑΔΕ πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα απαντήσεις σε ερωτήματα φορολογουμένων, σχετικές με το παραπάνω θέμα:
- Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;
Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
- Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;
Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
- Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;
Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. :
(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
(η) Πλειστηριασμού του οχήματος
(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
- Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;
Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.
Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για:
– τη μεταβίβαση του οχήματος,
– την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων
– την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.
- Εάν θέλω να κάνω άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους.
Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε τα βήματα που περιγράφονται στην ερώτηση 3 και επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας, σε κίνηση ψηφιακά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
– το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
– Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τ.κ. το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.
- Εάν πληρώσω αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες στις 25/6/2021, για ποιους μήνες μπορεί να τεθεί το όχημά μου σε κίνηση;
Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνει άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25/6/2021, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο.
Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1/12/2021 για δύο μήνες, αφού πρόκειται για έναν και μόνο μήνα.
Για το λόγο αυτό, αν σήμερα ζητηθεί η πληρωμή τ.κ. για 2 μήνες, στο ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζεται προθεσμία πληρωμής μέχρι 30/11/2021 για τον απλούστατο λόγο, ότι εάν πληρώσει την 1/12/2021 πρέπει να πληρώσει μόνο για 1/12 και όχι για 2/12.
- Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με πινακίδα «Μ»
Με την πινακίδα «Μ», μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας μέχρι 3 μέρες το χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3,00 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος.
Το Μ, χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:
– για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
– για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
– για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
- Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας;
Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος.
- Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;
Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
- Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;
Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας.
Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
- Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;
Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
*Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος-φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.